Παγκόσμια Ημέρα Braille, ημέρα γέννησης του Λουϊ Μπράϊγ που βοήθησε με το σύστημα ανάγνωσης και γραφής εκατομμύρια τυφλούς σε όλον τον κόσμο.
Ο Louis Braille ήταν και ο ίδιος τυφλός από παιδί, από τα 4 του χρόνια εξαιτίας ενός ατυχήματος. Παρότι δεν έβλεπε μορφώθηκε και μάλιστα πήρε υποτροφία για το Βασιλικό Ινστιτούτο της Γαλλίας για Τυφλούς Νέους.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εκεί, του έδωσε έμπνευση το στρατιωτικό κρυπτογραφικό σύστημα του Charles Barbier και έφτιαξε το δικό του για εύκολη και γρήγορη ανάγνωση! Παρουσίασε στους συμφοιτητές του το σύστημα το 1824 όταν ήταν μόλις 15 ετών!
Το 1829 εξέδωσε το βιβλίο με τη μέθοδό του όπου τα γράμματα και οι αριθμοί είναι τοποθετημένα σε σειρές από 6 τελίτσες σε 3 σειρές.
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
493 Ο Χριστόφορος Κολόμβος επιβιβάζεται στο μοναδικό πλοίο που του έχει απομείνει, τη «Νίνια» και παίρνει το δρόμο της επιστροφής, μετά την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου.
1754 Ιδρύεται ως King’s College το Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη.
1823 Διεξάγεται στα Μαύρα Λιθάρια Κορινθίας η περίφημη μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων με στρατό 3.500 ατόμων από τη μεγάλη στρατιά του Δράμαλη. Θα διασωθούν μόνο 600 Τούρκοι.
1847 Ο Σάμιουελ Κολτ πουλά το πρώτο του ρεβόλβερ στην αμερικάνικη κυβέρνηση.
1863 Ο Τζέιμς Πλίμπτον από τη Νέα Υόρκη πατεντάρει στις ΗΠΑ τα πατίνια με ρόδες, τα roller skates!
1884 Ιδρύεται στο Λονδίνο η Φαβιανή Εταιρία, το κίνημα διανοουμένων σοσιαλιστών που οδήγησε στη δημιουργία του Εργατικού Κόμματος.
1887 Εκλογές στην Ελλάδα. Νικητής αναδεικνύεται πανηγυρικά ο Χαρίλαος Τρικούπης. Το «Νεωτεριστικόν Κόμμα» συγκεντρώνει τις 90 από τους 150 έδρες.
1887 Ο Παναγής Βαλλιάνος προσφέρει το ποσό των 2.500.000 δραχμών για την ανέγερση της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
1912 Η Γη έρχεται πιο κοντά από ποτέ με τη Σελήνη, στα 356.375 χιλιόμετρα.
1914 Η «Μόνα Λίζα» επιστρέφει στο Μουσείο του Λούβρου, απ’ όπου είχε κλαπεί το 1911.
1924 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει στην Αθήνα, έπειτα από 38 μήνες αυτοεξορίας.
1926 Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος ανακοινώνει ότι αναλαμβάνει προσωπικά την άσκηση της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας, επιβάλλοντας δικτατορικό καθεστώς.
1930 Αρχίζει τη λειτουργία της η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας
1943 Εκτελείται, κατά τη διάρκεια της κατοχής, εξαιτίας της αντιστασιακής του δράσης εναντίον των γερμανών, ο Γεώργιος Ιβάνωφ, κολυμβητής και πολίστας του Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Προς τιμήν του, η ομάδα του Ηρακλή δίνει το όνομά του στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ.
1948 Εμφύλιος: τερματίζεται η κρίσιμη μάχη της Κόνιτσας με την αποχώρηση του Δημοκρατικού Στρατού, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του για την κατάληψη της πόλης, η οποία θα εξασφάλιζε για την «Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση» την επίσημη έδρα της.
1951 Υπογράφεται διάταγμα για την ίδρυση Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.
1953 Για πρώτη φορά, τα ΕΛ.ΤΑ. παρουσιάζουν πλεόνασμα 7 δισεκατομμυρίων δραχμών.
1960 Οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης που δεν ανήκουν στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, ούτε και στην ΕΟΚ, ιδρύουν το Σύνδεσμο Ελεύθερου Ευρωπαϊκού Εμπορίου EFTA.
1960 Σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα ο Γάλλος συγγραφέας, Αλμπέρ Καμί. «Στο ποδόσφαιρο χρωστάω όσα ξέρω για ηθική και καθήκον», έγραφε το 1957, χρονιά που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στα νεανικά του χρόνια στο Αλγέρι ήταν τερματοφύλακας αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο όταν αρρώστησε από φυματίωση.
1967 Οι Doors κυκλοφορούν το πρώτο άλμπουμ τους, που φέρει το όνομά τους. Περιέχει τις επιτυχίες: «Break On Through (To the Other Side)», «Alabama Song», «Light My Fire» και «The End».
1970 Οι Beatles, χωρίς τον Τζον Λένον, ξαναηχογραφούν τα φωνητικά και ένα κιθαριστικό σόλο για το τραγούδι του Πολ Μακάρτνεϊ «Let It Be» στα στούντιο της EMI στο Λονδίνο. Είναι η τελευταία εμφάνιση τους ως συγκρότημα.
1982 Ο πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου, απολύει τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ασημάκη Φωτήλα, ενώ βρίσκεται στις Βρυξέλλες.
1998 Ένας επιβάτης χάνει τη ζωή του από κρίση άσθματος κατά τη διάρκεια της πτήσης 417 της Ολυμπιακής Αεροπορίας για Νέα Υόρκη, επειδή η εταιρεία δε διαθέτει θέσεις μη καπνιζόντων. Η οικογένειά του κερδίζει δικαστικά 1.400.000 δολάρια.
2004 Ο 37χρονος, Μιχαήλ Σαακασβίλι, κερδίζει τις προεδρικές εκλογές της Γεωργίας με 96% των ψήφων και γίνεται ο νεότερος σε ηλικία ηγέτης στην Ευρώπη.
2010 Εγκαινιάζεται στο Ντουμπάι ο ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο, το «Μπουρτζ Χαλίφα» με ύψος 828 μέτρα.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1643 Ισαάκ Νεύτων, Άγγλος φυσικός και μαθηματικός
1785 Γιάκομπ Γκριμ, Γερμανός φιλόλογος και λαογράφος, ο ένας των παραμυθάδων αδελφών Γκριμ, συλλέκτες παραδοσιακών παραμυθιών.
Ορφανός από πατέρα στα 11, σπούδασε μαζί με τον αδελφό του Νομική και εργάστηκαν ως βιβλιοθηκάριοι ενώ αργότερα έγιναν καθηγητές στο Πανεπιστήμιο. Όμως το 1837 απολύθηκαν επειδή διαμαρτυρήθηκαν μαζί με άλλους πέντε συναδέλφους τους κατά του βασιλιά.
Ο Γιάκομπ Γκριμ δεν παντρεύτηκε. Πέθανε στις 20 Σεπτεμβρίου 1863 στο Βερολίνο. Και οι δύο είναι θαμμένοι στο κοιμητήριο του Αγίου Ματθαίου.
Οι Γκριμ ήταν συγγραφείς και συλλέκτες παραδοσιακών παραμυθιών, στα οποία έδωσαν λογοτεχνική μορφή και τα προσάρμοσαν για παιδιά. Άρχισαν να συλλέγουν παραμύθια γύρω στο 1807 και εξέδωσαν την πρώτη συλλογή τους το 1812 με 86 ιστορίες. Ακολούθησαν άλλες 70 ιστορίες το 1814. Μέχρι το 1857 είχαν δημοσιεύσει 211 παραμύθια: Η Κοκκινοσκουφίτσα, Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι, Χάνσελ και Γκρέτελ, Ραπουνζέλ, Ο γενναίος ραφτάκος, Η Ωραία Κοιμωμένη, Σταχτοπούτα, Ο λύκος και τα εφτά κατσικάκια και άλλα πασίγνωστα παραμύθια.
Εξέδωσαν και δύο τόμους με γερμανικούς θρύλους που περιείχαν 585 ιστορίες γραμμένες με χρονολογική σειρά. Ακόμα, κυκλοφόρησαν μία έκδοση με ιρλανδικές ιστορίες σχετικές με ξωτικά.
Το πορτραίτο των αδελφών Γκριμ απεικονίστηκε στο γερμανικό χαρτονόμισμα των 1.000 μάρκων ενώ προς τιμήν τους έχει γίνει
μουσείο στην πόλη που μεγάλωσαν, το Κάσσελ και άγαλμα στο Χάναου.
Το 2005, η UNESCO περιέλαβε χειρόγραφο αντίγραφο των αδελφών Γκριμ, στα έγγραφα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η ταινία «The Wonderful World of the Brothers Grimm» ήταν υποψήφια σε διάφορες κατηγορίες για Όσκαρ το 1963.
Το 2005 η ταινία «The Brothers Grimm» θυμάται και τιμά το έργο τους που ακόμη και σήμερα συναρπάζει τα παιδιά!
1788 Αθανάσιος Διάκος, Έλληνας οπλαρχηγός
1809 Λουί Μπράϊγ, Γάλλος καθηγητής, εφευρέτης του ομώνυμου κώδικα γραφής και ανάγνωσης
1953 Ανδρέας Βγενόπουλος, Έλληνας επιχειρηματίας
1957 Σώτη Τριανταφύλλου, Ελληνίδα συγγραφέας
1986 Τζέιμς Μίλνερ, Άγγλος ποδοσφαιριστής
1988 Ανέστης Αργυρίου, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1990 Τόνι Κρόος, Γερμανός ποδοσφαιριστής
ΘΑΝΑΤΟΙ
1901 Νικόλαος Γύζης, Έλληνας ζωγράφος
1976 Επαμεινώνδας Θωμόπουλος, Έλληνας ζωγράφος
1986 Φιλ Λάινοτ, Ιρλανδός μουσικός
1989 Θανάσης Μυλωνάς, Έλληνας ηθοποιός
2000 Σπυρίδων Μαρκεζίνης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας επί Δικτατορίας, είχε γεννηθεί 22 Απριλίου 1909
Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας εξελέγη πολλές φορές βουλευτής, διετέλεσε υπουργός σε σημαντικά χαρτοφυλάκια τη δεκαετία του 1950 ενώ τον Οκτώβριο του 1973 σχημάτισε βραχύβια κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της Χούντας, η οποία και ανετράπη με το πραξικόπημα του Ιωαννίδη.
Προερχόταν από πολιτική οικογένεια. Οι πρόγονοί του διετέλεσαν Βουλευτές Θήρας ή Κυκλάδων, ενώ ο προπάππους του υπέγραψε το Σύνταγμα του 1844. Ο πατέρας του, Βασίλειος Μαρκεζίνης ήταν δικηγόρος και διατέλεσε βουλευτής.
Σπούδασε Νομική και πήρε το πτυχίο του το 1929 με άριστα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1936 έγινε νομικός σύμβουλος του βασιλέως Γεωργίου Β΄, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1946, οπότε έλαβε το επίσημο βάπτισμα του πυρός στην πολιτική. Στη διάρκεια της κατοχής έδρασε ως ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης «Δεσμός».
Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1946 στις Κυκλάδες, συνεργαζόμενος με την Ηνωμένη Παράταξη Εθνικοφρόνων. Το 1947 ίδρυσε το Νέον Κόμμα στο οποίο προσχώρησαν 18 βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος. Το 1949 διετέλεσε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, το όνομά του αναμίχθηκε στο περίφημο εκείνη την εποχή σκάνδαλο λαθρεμπορίου συναλλάγματος, ανάμιξη που τον οδήγησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου (αργότερα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες), και στην αποπομπή του από την κυβέρνηση. Συμμετείχε με το Νέον Κόμμα στις εκλογές του 1950 αλλά δεν εξελέγη βουλευτής.
Προσχώρησε στον Ελληνικό Συναγερμό του Αλέξανδρου Παπάγου αμέσως μετά τη συγκρότησή του και αναδείχθηκε κύριο στέλεχός του. Στις βουλευτικές εκλογές του 1951 και 1952 εξελέγη βουλευτής Αθηνών. Μετά τις εκλογές του 1952 ανέλαβε το υπουργείο Συντονισμού, στην κυβέρνηση Παπάγου. Μετά από διαφωνία του με τον Παπάγο, υπέβαλε παραίτηση η οποία έγινε αποδεκτή και αποχώρησε από το κόμμα.
Τον Φεβρουάριο του 1955 ίδρυσε το Κόμμα Προοδευτικών με 30 βουλευτές, που απέτυχε όμως στις εκλογές του 1956. Το 1961 συνεργάστηκε με την Ένωση Κέντρου και το 1964 με την Καραμανλική ΕΡΕ και εξελέγη βουλευτής Αθηνών.
Την 1η Ιουνίου 1973 ο Γεώργιος Παπαδόπουλος καταργεί τη Βασιλεία και αποφασίζει να «φιλελευθεροποιήσει» το δικτατορικό καθεστώς.
Στις 8 Οκτωβρίου 1973, ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως στον Μαρκεζίνη για να διεξάγει εκλογές στις 10 Φεβρουαρίου 1974.
Μεταξύ των προσώπων που συμπεριέλαβε στην κυβέρνησή του ήταν και οι Νικόλαος Μομφερράτος και Λάμπρος Ευταξίας που όπως ο ίδιος αναφέρει στο έργο του «Σύγχρονη Πολιτική Ιστορία της Ελλάδος» τους επέλεξε ως συνδέσμους με τον «αυτοεξόριστο» Κ. Καραμανλή στο Παρίσι.
Σημαντικότερες αποφάσεις του ήταν η κατάργηση του στρατιωτικού νόμου, η χορήγηση αμνηστίας σε πολιτικούς κρατούμενους, η κατάργηση της λογοκρισίας, η κατάργηση του διατάγματος 1347, που προέβλεπε τη διακοπή αναβολής και άμεσης στράτευσης φοιτητών – σπουδαστών που απείχαν των μαθημάτων τους για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις και βεβαίως η εξαγγελία των εκλογών.
Επί πρωθυπουργίας του οι πρώτες ταραχές που σημειώθηκαν ήταν στο μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου στο Α΄ Νεκροταφείο όπου περίπου τρεις χιλιάδες νεαροί διαδηλωτές είχαν παραστεί και στη συνέχεια η αστυνομία επενέβη για τη διάλυσή τους. Αμέσως όμως μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου που ακολούθησαν ανετράπη από το πραξικόπημα του Ιωαννίδη.
Ο Μαρκεζίνης τιμήθηκε με πολλά παράσημα, όπως το μεγαλόσταυρο του Φοίνικα, το χρυσό σταυρό Γεωργίου Α΄ κ.ά. Μετά την αποχώρησή του από την πολιτική, στη δεκαετία του ’80 αφοσιώθηκε στη συγγραφή του έργου «Νεώτερη Πολιτική Ιστορία της Ελλάδος». Γιος του ήταν ο νομικός και πανεπιστημιακός Βασίλειος Μαρκεζίνης. Έφυγε πλήρης ημερών από τη ζωή στα 90 του. Η σύζυγός του Ιουλιέτα, πέθανε ένα χρόνο μετά το θάνατό του.
2007 Σάντρο Σαλβαντόρε, Ιταλός ποδοσφαιριστής
2008 Γιάννης Ταμτάκος, Έλληνας πολιτικός αγωνιστής
2013 Νίκος Σαμαράς, Έλληνας βολεϊμπολίστας
Comments are closed.