Χρόνια πολλά σε Φώτηδες και Φωτεινές, σε Θεοχάρη και Θεοφάνη, Θεοφανώ, Ιορδάνη, Ουρανία, Περιστέρα, Θεοπούλα και Θεόπη!
Είναι Χριστούγεννα για τους Αρμένιους! Ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό το 301 μ.Χ. και υιοθέτησαν τις 6 Ιανουαρίου ως Χριστούγεννα ακολουθώντας το Ιουλιανό ημερολόγιο.
Δεν γνωρίζουμε αν ακολουθούν τις παραδόσεις οι Καρντάσιανς, που έιναι Αρμένιες παό τον πατέρα τους, αλλά μετά την λειτουργία στην δεκκλησία, οι Χριστιανοί Αρμένιοι τρώνε όλοι μαζί οικογενειακά ντολμάδες και τσουρέκι!
Σήμερα, οι καλικάντζαροι φεύγουν και εμείς ξεστολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο!
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1449 Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στέφεται στον Μυστρά αυτοκράτορας του Βυζαντίου.
1454 O Γεννάδιος Σχολάριος ορίζεται πρώτος πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως μετά την Άλωση.
1535 Ο Ισπανός κατακτητής, Φρανθίσκο Πιθάρο, ιδρύει σε μια ακατοίκητη ακτή της Λατινικής Αμερικής, μια πόλη που την ονομάζει Λος Ρέγιες ντε Λίμα. Είναι η πρωτεύουσα του Περού, γνωστή απλώς ως Λίμα.
1681 Ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας μποξ διεξάγεται στην Αγγλία, μεταξύ του ιπποκόμου και του χασάπη του Δούκα του Όλμπερμαρλ, με νικητή τον δεύτερο.
1821 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποβιβάζεται στην Καρδαμύλη της Μάνης για να προετοιμάσει την εξέγερση των υπόδουλων Ελλήνων.
1828 Ο Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στο Ναύπλιο για να αναλάβει τη διακυβέρνηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Οι Έλληνες τον υποδέχονται στην πρώτη πρωτεύουσα του κράτους με πολλές τιμές και μεγάλο ενθουσιασμό.
1838 Ο Σάμιουελ Μορς κάνει την πρώτη δημόσια επίδειξη του τηλεγράφου στις ΗΠΑ.
1851 Ο Λεόν Φουκό αποδεικνύει πειραματικά την περιστροφή της Γης με το εκκρεμές του.
1907 Η παιδαγωγός Μαρία Μοντεσσόρι ανοίγει το πρώτο σχολείο της στη Ρώμη για να εφαρμόσει τις παιδαγωγικές ιδέες της.
1919 Πανηγυρική γιορτή στα «Διονύσια» για την επίσημη εμφάνιση του Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ελλάδος, αργότερα ΚΚΕ, στην πολιτική σκηνή της χώρας.
1922 Ολοκληρώνεται χωρίς αποτέλεσμα η Διάσκεψη στις Κάννες, με θέμα τον τρόπο καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία, που βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο.
1929 Ο Αδόλφος Χίτλερ διορίζει τον Χάινριχ Χίμλερ αρχηγό της παραστρατιωτικής οργάνωσης SS.
1942 Η Pan Αmerican γίνεται η πρώτη αεροπορική εταιρεία που προγραμματίζει την πρώτη πτήση που θα κάνει το γύρο του κόσμου.
1948 Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, υιοθετεί μία απόρρητη έκθεση με τίτλο «Η θέση των ΗΠΑ σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα», στην οποία διαπιστώνει ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποτύχει στην προσπάθειά τους να εξοντώσουν τις κομμουνιστικές δυνάμεις, επιδεικνύοντας «έλλειψη επιθετικού πνεύματος και κακή καθοδήγηση». Συμβουλεύουν, δε, τον πρόεδρο Τρούμαν να αποστείλει στρατεύματα στη χώρα και να αυξήσει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την ελληνική κυβέρνηση.
1973 Ανακαλύπτεται στα Τρίκαλα νεολιθικός οικισμός πολύ μεγάλης σημασίας.
1974 Λόγω της πετρελαϊκής κρίσης του 1973, η θερινή ώρα αρχίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σχεδόν τέσσερις μήνες νωρίτερα.
2004 Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, καλεί στην οικία του στην οδό Αναγνωστοπούλου τον υπουργό Εξωτερικών. Ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται την πρότασή του να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1412 Ιωάννα της Λωραίνης, η Ζαν Ντ’ Άρκ, Γαλλίδα ηρωίδα και Αγία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
1745 Ζακ-Ετιέν Μονγκολφιέ, Γάλλος εφευρέτης
1792 Απόστολος Αρσάκης, Έλληνας ευεργέτης και πολιτικός
1822 Ερρίκος Σλίμαν, Γερμανός αρχαιολόγος
1883 Χαλίλ Γκιμπράν, Λιβανέζος συγγραφέας. Γνωστότερο έργο του στην Ελλάδα «Ο Προφήτης»
1919 Ανδρέας Φιλιππίδης, Έλληνας ηθοποιός
1926 Μίκι Χαργκιτέϊ, Ούγγρος ηθοποιός σύζυγος της ΤζΈϊμν Μάνσφιλντ και πατέρας της ηθοποιού Μαρίσκα Χαργκιτέϊ που βλέπουμε και στην Ελλάδα στην τηλεοπτική σειρά «Νόμος & Τάξη»
1938 Αντριάνο Τσελεντάνο, Ιταλός τραγουδιστής και ηθοποιός
1939 Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Έλληνας γλωσσολόγος
1944 Γιάννης Ν. Δημαράς, Έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός
1946 Χρήστος Λεττονός, Έλληνας συνθέτης και τραγουδιστής
1946 Σιντ Μπάρετ, Βρετανός τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης, ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Pink Floyd. Το 1969 εγκατέλειψε τους Pink Floyd λόγω της εξάρτησής του από τα ψυχεδελικά ναρκωτικά. Ξανασυνεργάστηκε μαζί τους το 1975 για το αφιερωμένο σε αυτόν τραγούδι Shine On You Crazy Diamond. Από τότε έως τις 7 Ιουλίου 2006 που πέθανε, έμενε μοναχός του στο σπίτι που είχε στο Κέϊμπριτζ.
1954 Άντονι Μινγκέλα, Βρετανός σκηνοθέτης
1955 Ρόουαν Άτκινσον, Άγγλος ηθοποιός και κωμικός, ο λατρεμένος «Mr. Bean»
1958 Θέμος Αναστασιάδης, Έλληνας δημοσιογράφος Ζυρίχη, 22 Ιανουαρίου 2019 εκδότης και τηλεοπτική προσωπικότητα. Ίδρυσε και ήταν ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία κυριακάτικης εφημερίδας στην Ελλάδα, το «Πρώτο Θέμα», καθώς και του ομώνυμου ομίλου μέσων ενημέρωσης.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας του, ήταν διευθυντικό στέλεχος της πετρελαϊκής πολυεθνικής Royal Dutch Shell και συχνά η οικογένεια αναγκαζόταν να μετακομίζει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Τον Νοέμβριο του 1973, ως μαθητής της Ε΄ Γυμνασίου συμμετείχε μαζί με συμμαθητές του σε διαδηλώσεις υποστήριξης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο κέντρο της Αθήνας με αποτέλεσμα να αποβληθεί από το σχολείο. Πέρασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου. Ως φοιτητής υπήρξε στέλεχος της ΚΝΕ, μαζί με τον συγκάτοικο και φίλο του Ανδρέα Λοβέρδο.
Εργάστηκε ως πολιτικός – οικονομικός συντάκτης στις εφημερίδες Το Βήμα, Εξπρές, Καθημερινή, στην οποία διετέλεσε και διευθυντής, και Ελευθεροτυπία, όπου διατηρούσε τη χιουμοριστική στήλη «Μαύρη Τρύπα». Για τη στήλη αυτή τιμήθηκε το 1993 με το βραβείο του «Ιδρύματος Μπότση».
Εργάστηκε στην ΕΡΤ και ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν το ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84» του Δήμου Αθηναίων. Δημιούργησε την αθλητική εφημερίδα «Κόκκινος Πρωταθλητής» και την οικονομική εφημερίδα «Σύμβουλος».
Το 2005 δημιούργησε μια κυριακάτικη εφημερίδα το «Πρώτο Θέμα» και ραδιοφωνικό σταθμό και sites. Μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία του υπήρξε η εκπομπή «ΟΛΑ» που μεταδιδόταν από το 2006. Τον Απρίλιο του 2017, σταμάτησε απότομα την εκπομπή λόγω κάποιας σοβαρής μη κατονομασμένης πάθησης στα μάτια του, καθώς οι δυνατοί προβολείς του στούντιο τον ταλαιπωρούσαν. Έχασε το μεγαλύτερο μέρος της όρασής του από το ένα μάτι, αλλά κατόρθωσε να σώσει το δεύτερο μετά από εγχείρηση.
Τον Σεπτέμβριο του 2017, διαγνώστηκε με οστεοσάρκωμα στον θώρακα, μια σπάνια και πολύ επιθετική μορφή καρκίνου των οστών. Μετά από θεραπεία στη Ζυρίχη και στην κλινική Ντάνα Φάρμπερ της Βοστώνης, προσωρινά θεραπεύτηκε αλλά μετά από λίγους μήνες ο καρκίνος επανεμφανίστηκε. Τελικά, μετά από σταδιακή επιδείνωση που διήρκεσε συνολικά πέντε περίπου μήνες, απεβίωσε το βράδυ της 22 Ιανουαρίου 2019 στην Ζυρίχη σε ηλικία 61 ετών.
Ήταν παντρεμένος με την δημοσιογράφο Βασιλική Παναγιωτοπούλου και είχαν τρία παιδιά.
1969 Ίλιε Ντουμιτρέσκου, Ρουμάνος ποδοσφαιριστής και προπονητής
1980 Αποστολία Ζώη, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1986 Ιρίνα Σέικ, Ρωσίδα μοντέλο
1997 Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Έλληνας μπασκετμπολίστας
ΘΑΝΑΤΟΙ
1852 Λουί Μπράιγ, Γάλλος καθηγητής, εφευρέτης του κώδικα ανάγνωσης για τυγλούς που φέρει το όνομά του
1919 Θεόδωρος Ρούζβελτ, 26ος πρόεδρος των ΗΠΑ
1993 Ντίζι Γκιλέσπι, Αμερικανός θρυλικός μουσικός της jazz
1993 Ρούντολφ Νουρέγιεφ, Ρώσος χορευτής, ταταρικής καταγωγής και ένας από τους κορυφαίους χορευτές κλασικού μπαλέτου στην ιστορία.
Γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1938, σ’ ένα βαγόνι της Υπερσιβηρικής αμαξοστοιχίας ενώ η μητέρα του βρισκόταν καθ’ οδόν προς το Βλαδιβοστόκ, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του στον Κόκκινο Στρατό. Ήταν το τέταρτο παιδί και είχε τρεις μεγαλύτερες αδελφές.
Ξεκίνησε την καριέρα του από τα διάσημα μπαλέτα Κίροφ το 1958, αφού πρώτα σπούδασε στην Ακαδημία Βαγκάνοβα της Αγίας Πετρούπολης έχοντας γίνει δεκτός σε ηλικία 17 ετών.
Το 1961 στο Παρίσι, σε μία περιοδεία των Κίροφ, ο 23χρονος Ρούντολφ, πρώτος χορευτής πια, ζήτησε πολιτικό άσυλο ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει με το μπαλέτο για την Αγγλία.
Η ιστορία, με γαργαλιστικές λεπτομέρειες που αφορούσαν την ερωτική ζωή του Νουρέγιεφ, απασχόλησε για πολύ καιρό τον Τύπο της εποχής. Την απόφαση την πήρε στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ όταν τον πλησίασαν δύο πράκτορες της KGB και του ζήτησαν να επιστρέψει στη Μόσχα. Κάλεσε σε βοήθεια τους Γάλλους αστυνομικούς και οδηγήθηκε στο γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Έκτοτε έγινε ανεπιθύμητος στη Σοβιετική Ένωση και του απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα. Κάτι που άρθηκε 28 χρόνια αργότερα, όταν με προσωπική παρέμβαση του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, του επετράπη η είσοδος προκειμένου να παρευρεθεί στην κηδεία της μητέρας του.
Στο Παρίσι συνεργάστηκε με το Μεγάλο Μπαλέτο του Μαρκήσιου de Cuevas και μετά στην Αγγλία με τα Βασιλικά Μπαλέτα του Λονδίνου, όπου γνώρισε την καρδιακή του φίλη και παρτενέρ του, την Βρετανίδα χορεύτρια, Μαργκό Φοντέϊν. σωματώθηκε στο
Χόρευε μέχρι πριν το τέλος, με τα μεγαλύτερα μπαλέτα του κόσμου, σε sold out παραστάσεις. Διετέλεσε διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού. Πρωταγωνιστώντας στην κινηματογραφική εκδοχή του «Δον Κιχώτη» και ερμήνευσε τον Ροδόλφο Βαλεντίνο στην ομότιτλη ταινία.
Ο Νουρέγιεφ ουδέποτε έκρυψε το σεξουαλικό του προσανατολισμό. Η ζωή του πέρα από τη λάμψη συνοδεύτηκε και με ιστορίες γεμάτες έρωτα, σεξ και σκάνδαλα. Ζούσε μαζί με τον Δανό χορευτή Έρικ Μπρουν. Το 1961 δεν δίστασε να φωτογραφηθεί γυμνός στο Παρίσι. Προσβλήθηκε από τον ιό του HIV και πέθανε από AIDS σε ηλικία 55 ετών. Τάφηκε στο Παρίσι. Το βιβλίο «Ο Χορευτής» του Colum McCann είναι μια υπέροχη και ρεαλιστική αφήγηση της ζωής του.
Comments are closed.