Ο Αντώνης Φιλιππίδης ζει στην Κωνσταντινούπολη απο το 2000. Τον συναντήσαμε στο Kadikoy όπου συχνάζει τα μεσημέρια του Σαββάτου για να απολαύσει τη θέα στο Βόσπορο και τα Πριγκηπόνησα.
Αποστολή στην Κωνσταντινούπολη Δέσποινα Κρητικού
Ο Αντώνης Φιλιππίδης βρέθηκε στη Γερμανία από τη Θεσσαλονίκη με τους γονείς του που μετανάστευσαν για να δώσουν ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά τους.
Εκεί ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών. Από την ημέρα της αποφοίτησης του, μπήκε στην Γερμανική αγορά εργασίας. Από μικρός αγαπούσε την Κωνσταντινούπολη και θαύμαζε τη Ρωμιοσύνη στην Πόλη. Ως φοιτητής γνώρισε τη σύζυγο του, μια Τουρκάλα από την Κωνσταντινούπολη… και πλέον όλα έδειχναν ότι κάποια στιγμή θα πάει να ζήσει στην πόλη των ονείρων του.
Τα δείγματα της καθημερινότητας του ωστόσο δεν του έδιναν αυτήν την ευκαιρία. Ο Αντώνη εργάζονταν με πάθος στη δουλειά του και… έφτιαχνε δίκτυα σε όλη τη Γερμανία.
Κάποια στιγμή η εταιρεία του συνεργάστηκε με την τουρκική κυβέρνηση.
Το 1998 της ζητήθηκε ένα project για την εγκατάσταση δικτύου σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία.
Ο Αντώνης έγραψε τη μελέτη του επενδυτικού σχεδίου και πήγε στους τεχνοκράτες της τουρκικής πρωτεύουσας να το παρουσιάσει. Είπε μάλιστα πώς με μια μελέτη μπορεί να «ενώσει» όλα τα ατομικά δίκτυα των δομών υγείας σε μία πλατφόρμα. Οι Τούρκοι ενθουσιάστηκαν. Αμέσως ενέκριναν το σχέδιο και… πρότειναν στον Αντώνη Φιλιππίδη να εγκατασταθεί στην Τουρκία για υλοποιήσει το Project.
Χωρίς δεύτερη σκέψη επέστρεψε στη Γερμανία και ενημέρωσε τη σύζυγο του ότι θα μετακομίσουν στην Κωνσταντινούπολη. Στις αρχές του 2000 μετακόμισαν στην Πόλη κάνοντας το όνειρο τους πραγματικότητα.
Το 2004 άρχισε η υλοποίηση της πλατφόρμας και μέχρι το 2007 όλα τα νοσοκομεία της χώρας μαζί με τα φαρμακεία τους ιδιώτες γιατρούς, τα δημόσια και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τους πολίτες είχαν μια κοινή πλατφόρμα ενημέρωσης δια χειρός ενός Έλληνα…
Ο ίδιος ονόμασε την πλατφόρμα «on line κοινωνία της υγείας».
Για την ασφαλή λειτουργία της πλατφόρμας, αναζήτησε Έλληνες τεχνικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών για να εργαστούν. Πήγε στο ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και ζήτησε λίστα με ονόματα φοιτητών Ρωμιών ή ομογενών και δεν κατάφερε να εντοπίσει κανέναν… Φεύγοντας από το Προξενείο…. Είδε το «Ζωγράφειον» το ελληνικό σχολείο στο Πέραν. Εκεί συνάντησε τον Γιάννη Δερμιτσογλου, τον διευθυντή της σχολής. Μαζί εντόπισαν έναν Ρωμιό απόφοιτο πανεπιστημίου και ο Αντώνης τον προσέλαβε αμέσως.
Ο Αντώνης Φιλιππίδης ως παιδί μεταναστών που κατάφερε να διαπρέψει, έχει μια έγνοια στο μυαλό του. Να βοηθήσει όσους περισσότερους Έλληνες μετανάστες ή Ρωμιους ( δεύτερης και τριτής γενιάς πολίτες της Κωνσταντινούπολης να διαπρέψουν και να μην αφήσουν την Κωνσταντινούπολη που όπως λέει είναι ένας παράδεισος πολυπολιτισμικός.
Τον συναντήσαμε στον Ναυτικό όμιλο της Κωνσταντινούπολης και μας περιέγραψε μια ημέρα από την καθημερινότητα του. Εκτός από την οικογένεια του, τις κόρες του και τη σύζυγο του το μυαλό του είναι στον ελληνισμό. Στο σπίτι του μιλάνε ελληνικά και τουρκικά ενώ τα δύο παιδιά του έμαθαν ελληνικά τουρκικά και γερμανικά. «Δεν νοείται να μην μιλάνε την γλώσσα του γένους τους».
Η πολιτική δεν τον αφορά. Θεωρεί ότι πρέπει η Ελλάδα να μην τραβά τους Ρωμιούς από την Πόλη και να τους εφοδιάσει με όλα όσα χρειάζονται για να παραμείνουν και να διαπρέψουν.
Ο ιδιος καθημερινά βρίσκει λιγο ελεύθερο χρόνο διδάσκει χορό εθελοντικά στους μαθητές του Ζωγράφειου. Τους μαθαίνει ελληνικούς χορούς και τραγούδια παραδοσιακά.
—
Comments are closed.