Κρίσιμης σημασίας για την εξέλιξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της «επόμενης ημέρας» της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας είναι η υλοποίηση βέλτιστων πρακτικών τόσο στο πεδίο των βιοαποβλήτων, όσο και στο πεδίο των αδρανών υλικών.
Είναι προφανές σε όλους ότι χρειάζεται να μειωθεί το ποσοστό των απορριμμάτων που οδηγεί η χώρα μας για ταφή στους ΧΥΤΑ και να υλοποιηθούν στρατηγικές που επικεντρώνονται στη βέλτιστη διαχείριση των βιοαποβλήτων, των αποβλήτων εκείνων, δηλαδή, που μπορούν να συλλεχθούν στους καφέ κάδους, οι οποίοι έχουν εισαχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Τα βιοαπόβλητα αποτελούν άνω του 40% του συνόλου των αστικών αποβλήτων, που είναι ένα ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, περιλαμβάνοντας απορρίμματα τροφών και κουζίνας από οικίες και επιχειρήσεις, καθώς και προϊόντα κηπουρικής, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν με τη μέθοδο της κομποστοποίησης σε ειδικές μονάδες επεξεργασίας.
Ωστόσο παρόλα τα σημαντικά βήματα που γίνονται τα τελευταία χρόνια για την καθιέρωση του καφέ κάδου, η διαχείριση των αστικών αποβλήτων παραμένει μια μεγάλη και αναπάντητη πρόκληση για τη χώρα μας.
Η ταφή των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια μέθοδο, σε ποσοστό που αγγίζει το 80%, απέχοντας κατά πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 25% και από τις πρακτικές άλλων κρατών που στοχεύουν σχεδόν αποκλειστικά στην κομποστοποίηση και στην ανακύκλωση.
Οι πράσινοι κάδοι αποτελούν το βασικό μέσο απόρριψης των σκουπιδιών μας, με ένα μεγάλο μέρος των βιοαποβλήτων, που θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν εάν τοποθετούνταν στους καφέ κάδους, να καταλήγουν και αυτά τελικά σε ΧΥΤΑ.
7 εκατ. τόνοι μπάζων απορρίπτονται ανεξέλεγκτα
Σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα είναι και η ανεξέλεγκτη εναπόθεση των αδρανών υλικών (γνωστών ως μπάζα) από οικοδομικές εργασίες, ανακαινίσεις και κατεδαφίσεις.
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι απορρίπτονται ανεξέλεγκτα κάθε χρόνο περίπου 7 εκατ. τόνοι αδρανών υλικών.
Αυτή η απόρριψη έχει ως αποτέλεσμα, εκτός από την αισθητική υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τη ρύπανση του εδάφους, των υπογείων υδάτων και της ατμόσφαιρας.
Η αυξανόμενη ζήτηση για αδρανή υλικά τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα καθιστά αναγκαία την ορθολογική διαχείρισή τους και επιτακτική την ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Comments are closed.