Και μαζί του οι μνήμες της κοσμοπολίτικης Θεσσαλονίκης. Πεσμένα δέντρα, φθαρμένοι τοίχοι, σπασμένα παράθυρα και φώτα, σκουριασμένες καγκελόπορτες και επικίνδυνες τρύπες συνθέτουν σήμερα την εικόνα του εμβληματικού, ιστορικού Κυβερνείου στην Καλαμαριά.
Το Κυβερνείο, ένα πραγματικό κόσμημα για την πόλη, έχει φιλοξενήσει από βασιλείς έως πολιτικούς τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, έχει δεξιωθεί στις αίθουσες του χορούς και βεγγέρες, αλλά έχει καταντήσει σήμερα να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας και να κείτεται σε πλήρη εγκατάλειψη.
Όπως φαίνεται και στο βίντεο του thessnews, το Παλατάκι εξωτερικά δεν θυμίζει σε τίποτα τις ένδοξες εποχές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και εσωτερικά την τοιχοποιία «ροκανίζει» η μούχλα και η υγρασία. Από τις ψηλές, αρχοντικές του οροφές, κρέμονται μπογιές και σοβάδες. Τα ξύλινα πατώματα καταστρέφονται και αυτά από την υγρασία…
Σήμερα δεν έχει καμία χρήση, επίσημα. Ωστοσο, ο περιβάλλων χώρος χρησιμοποιείται περιστασιακά για συναυλίες, εκθέσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα, δεδομένου ότι προσφέρει εντυπωσιακό φυσικό και αρχιτεκτονικό σκηνικό, καθώς αγναντεύει τη Θεσσαλονίκη και τον Θερμαϊκό από το ανατολικό άκρο της.
Μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Σώστε το Παλατάκι», τα τελευταία χρόνια κάνουν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου το εμβληματικό αυτό κτήριο να διασωθεί, να αναδειχθεί και να μην περάσει στα χέρια ιδιωτών.
Από την πλευρά του ο Νίκος Καρακώστας Πρόεδρος Συνταξιούχων Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της πρωτοβουλίας «Φίλοι του Κυβερνείου (Παλατάκι)», μιλώντας στο thessnews τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης χρηματοδότησης ώστε το κτήριο να διασωθεί χωρίς να πωληθεί.
Συγκεκριμένα τα μέλη αυτής της πρωτοβουλίας πολιτών επιθυμούν τη θεσμική διεκδίκηση του χώρου και την ανάθεσή του απευθείας στην Περιφέρεια, η οποία θα αναλάβει την διάσωσή του αλλά και την διαμόρφωσή του ως πολυχώρο πολιτισμού όπου θα φιλοξενούνται εκθέσεις, ομιλίες, συνέδρια, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κλασικής μουσικής.
«Πρέπει το Παλατάκι να διασωθεί, να δοθεί στον λαό της πόλης. Οι τρύπες που βλέπετε είναι άκρως επικίνδυνες, υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης. Αυτή η αδιαφορία για όλα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Ειναι πολύ κρίμα. Έχουμε απευθυνθεί σε Δήμους, στην Περιφέρεια και στην Κυβέρνηση, όλοι θέλουν να βοηθήσουν αλλά… Κάποια στιγμή είχα πει σε κάποιον πολιτικό να έρθει να δει το ηλιοβασίλεμα από εδώ, ήρθε το είδε και μου απάντησε πως είναι μαζί μου σε όλα…».
Την Κυριακή ο Σύλλογος Φίλων του Κυβερνείου προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι με στόχο όπως λένε να παρακινηθούν οι πολίτες, να ξαναέλθει στην δημοσιότητα το θέμα και να παλέψουν όλοι μαζί ώστε να διασωθεί αυτό το νεοκλασικό στολίδι της πόλης.
Comments are closed.