Καμια συγκάλυψη στην υπόθεση των Τεμπών διαβεβαίωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργιά Αδειλίνη, μιλώντας στην Ιωάννα Μάνδρου στο 9 φορουμ των Δελφων.
Η κα Αδειλίνη έκανε λόγο για ένα «κύμα λαϊκισμού» που επικρατεί πλέον στην κοινωνία, ενώ έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά τις κατηγορίες των συγγενών των θυμάτων για «αναλγησία» εκ μέρους της.
«Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι συμπεριφέρθηκε με αυτόν τον κυνισμό που μου αποδίδεται σε οποιονδήποτε συγγενή θύματος για οποιοδήποτε ζήτημα σχετικά με τα Τέμπη. Αυτό θα ήταν απάνθρωπο και για όσους με γνωρίζουν δεν ταιριάζει. Αψευδής μάρτυς της αλήθειας είναι η παραγγελία που έδωσα στην εισαγγελία εφετών Λάρισας, με την οποία λέω ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να απαντηθούν όλα τα αιτήματα των συγγενών και να διαλευκανθεί πλήρως η αλήθεια. Το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι ο αβάσταχτος πόνος και η δίκαιη οργή των ανθρώπων αυτών που έχασαν τους αγαπημένους τους, δικαιολογεί στη συνείδησή μου παρερμηνεία από ορισμένους από αυτούς συζητήσεων που έγιναν στο γραφείο μου».
Όσον αφορά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η κα Αδειλίνη σημείωσε πως οι έρευνες της ανάκρισης κυλούν ταχύτατα, με ρυθμούς που είναι πρωτοφανείς για τη χώρα μας. «Σκοπός της ανάκρισης είναι να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση, ενώ η ταχύτητα της ανάκρισης αν και είναι επιθυμητή δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό. Σκοπός μας πρέπει αν είναι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης».
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μάλιστα, ανέφερε ότι “είναι σπάνιο για τη χώρα μας να ορίζεται νέος πραγματογνώμονας σε μία υπόθεση, ο οποίος με δική του αυτοτελή έρευνα να καλείται να επιβεβαιώσει ή όχι την αρχική έρευνα”, ενώ προσέθεσε πως «έχει αποσταλεί στην Αγγλία βιντεοληπτικό υλικό από το δυστύχημα για να διερευνηθεί πλήρως αν η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε οτιδήποτε που δεν έχει γίνει γνωστό».
Αναφορικά με τις καταγγελίες των συγγενών των θυμάτων περί συγκάλυψης της υπόθεσης, η κα Αδειλίνη απάντησε πως οι επικρίσεις προς τη Δικαιοσύνη γίνονται εκ του πονηρού για να εμπλακούν οι δικαστικοί λειτουργοί σε κάτι που δεν είναι των αρμοδιοτήτων τους. «Μόνον η Βουλή μπορεί να κάνει ποινικές διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα» σημείωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τονίζοντας πως «και να ήθελε η Δικαιοσύνη δεν θα μπορούσε να συγκαλύψει τίποτα».
Σύμφωνα με τη Γεωργία Αδειλίνη, «όποιο στοιχείο και αν βρεθεί από τη Δικαιοσύνη που αφορά πολιτικό πρόσωπο, αποστέλλεται αμελλητί στη Βουλή χωρίς να μπορούν οι δικαστικοί να τα αξιολογήσουν και να τα διερευνήσουν περαιτέρω».
«Οι μηνύσεις που έχουν υποβληθεί στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά πολιτικών προσώπων για την υπόθεση των Τεμπών έχουν διαβιβαστεί αμελλητί στη Βουλή. Ο ανακριτής έχει διαβιβάσει στοιχεία της δικογραφίας στην εξεταστική των Τεμπών σύμφωνα με αίτημα της αντιπολίτευσης και κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας» ανέφερε.
Η κα Αδειλινη ξεκαθάρισε ότι μόνο η Βουλή είναι αρμόδια για την άσκηση δίωξης κατά υπουργών, υφυπουργών κλπ για ποινικά αδικήματα που διέπραξαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. “Δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί σε οποιαδήποτε έρευνα βρουν – υποχρεούνται αμελητί να τα διαβιβάσουν στη Βουλή χωρίς να μπορεί να τα αξιολογήσει”.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μίλησε «έξω από τα δόντια» για τις παθογένειες της Δικαοσυνης.
«Η Δικαιοσύνη δεν κάνει πάντα σωστά τη δουλειά της. Και αστοχίες υπάρχουν και κυρίως βραδύτητα στην απονομή της. Οι δικαστικές κρίνονται και οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται» ανέφερε ξεκαθαρίζοντας ότι «κρίνονται ως προς τη νομική τους επάρκεια, ως προς την αιτιολόγησή τους, κρίνονται με βάση τα ένδικα μέσα, την επιστημονική αρθρογραφία, δηλαδή με επιστημονικά κριτήρια και όχι με βάση το αν θεωρούνται δίκαιες ή άδικες με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα ή κατά την άποψη όσων αδικούνται από αυτές»
Η κ Αδειλινη απαντώντας στην ερώτηση τι πρέπει να γίνει για να αναταχθεί αυτή η χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών προς την ελληνική δικαιοσύνη μίλησε για αυταρχισμό και λαϊκισμό που απειλούν τη Δημοκρατία, «Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος οφείλει να την περιφρουρήσει» ανέφερε τονίζοντας ότι η Δικαιοσύνη είναι οχυρό της Δημοκρατίας, για την προστασία και την υπεράσπισή της απαιτείται σώφρων πολιτικός και γενικά δημόσιος λόγος, συνετή δημοσιογραφική πένα και υπεύθυνη στάση και έκφραση γνώμης από κάθε δημοκρατικό πολίτη. Κυρίως, όμως, απαιτείται πίστη και αφοσίωση των λειτουργών της Θέμιδας στην ιδέα της Δικαιοσύνης, σταθερή προσήλωσή τους στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους και γρήγορη, αντικειμενική και αμερόληπτη απονομή της Δικαιοσύνης»
Comments are closed.