Κινητοποίηση στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έγινε πριν λίγη ώρα από ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής με βασικό αίτημα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και την καταβολή αποζημιώσεων λόγω ακαρπίας.
Οι ελαιοπαραγωγοί, βρίσκονται σε δεινή θέση και χωρίς εισόδημα, εξαιτίας της γενικευμένης και εκτεταμένης ακαρπίας, που σε ορισμένες περιοχές αγγίζει ακόμη και το 100%.
Επίσης, σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς οι εξαγωγές της ελιάς από τον νομό Χαλκιδικής, που αποφέρουν τζίρο έως και 1 δις ευρώ ετησίως, θα πληγούν άμεσα, ενώ δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο οριστικής παραίτησης των αγροτών από την καλλιέργεια ελιάς.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιούν σήμερα και εκπρόσωποι αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας.
Ο Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος Αγροτικού και Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβιών Χαλκιδικής τονίζει πως οι ελαιοπαρωγοί της επιτραπέζιας ελιάς Π.Ο.Π Χαλκιδικής ζητούν να αποζημιωθούν «με τουλάχιστον το 50% του κόστους καλλιέργειας το οποίο βγαίνει από κρατική υπηρεσία ΓΕΩΤΕΕ και ανέρχεται σε ποσό πάνω από 800 ευρώ το στρέμμα, ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στα χωράφια μας».
«Οι ελαιοπαραγωγοί του νόμου Χαλκιδικής θέλουμε να σας ενημερώσουμε στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης για το τεράστιο θέμα της ακαρπίας στα ελαιόδεντρα μας, που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε. Η ελαιοκαλλιέργεια της Χαλκιδικής στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς είναι και θεωρείται η πιο εντατική και κοστοβόρα καλλιέργεια ελιάς πανελλαδικά. Δυστυχώς έχουμε πληγεί τόσο το 2021 με ποσοστά ακαρπίας 70% όσο και φέτος το 2023 με ποσοστά ακαρπίας που κυμαίνονται από 80 έως 100%. Αντιλαμβάνεστε σε πόσο μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο βρισκόμαστε. Σημειωτέο, το προϊόν της Χαλκιδικής είναι 95% εξαγώγιμο και κατέχει το 45% των εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς πανελλαδικά, κάτι που σημαίνει ότι είναι εθνικό προϊόν. Ελιά σημαίνει Ελλάδα, εμείς οι αγρότες της Χαλκιδικής θέλουμε να είμαστε πάντα δυνατοί, να δουλεύουμε και να παράγουμε», αναγράφουν οι ελαιοπαραγωγοί στο ψήφισμα που κατέθεσαν σε εκπρόσωπο της Περιφέρειας.
Επιπλέον, με αφορμή το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, ο πρόεδρος βιοκαλλιεργητών Ολύνθου και Χαλκιδικής, Δημήτριος Ευαγγελινός δήλωσε ότι χώρες όπως η Ελλάδα πλήττονται σφόδρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ζημιές στις καλλιέργειες των αγροτών.
Όσον αφορά την τιμή του ελαιολάδου, ο κ. Ευαγγελινός υποστήριξε πως οι αγρότες δεν έχουν συμβάλλει στην αύξησή του, με τον ίδιο να αναφέρει πως η έλλειψη της προσφοράς και η αύξηση της ζήτησης οδήγησε «μεγάλες εταιρείες να αποθηκεύουν το λάδι και βλέποντας την κατάσταση, να εκτοξεύουν την τιμή».
Comments are closed.