Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής «Odessa Classics», ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον χώρο της κλασικής μουσικής με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και παγκόσμια εμβέλεια, φιλοξενείται φέτος στη Θεσσαλονίκη από σήμερα έως τις 13 Ιουνίου.
Λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το φεστιβάλ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Οδησσό στην πόλη που γεννήθηκε το 2015. Η πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, Alexey Botvinov έγινε δεκτή από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη η οποία όρισε ως φορέα διοργάνωσης στην Ελλάδα το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που το φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη, αισθάνομαι ότι βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους» επισήμανε στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο διακεκριμένος Ουκρανός πιανίστας Alexey Botvinov, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ.
«Η Ελλάδα και η Οδησσός συνδέονται ιστορικά, με φιλικούς δεσμούς και είναι πολύ ιδιαίτερο που η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη βοηθούν τη διοργάνωση να επιβιώσει μέσα σε μία τόσο δύσκολη περίοδο. Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικό με μεγάλους καλλιτέχνες της κλασικής μουσικής ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ΚΟΘ, τους συνεργάτες μας στην Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω την υπ. Πολιτισμού της Ελλάδας που έκανε να συμβεί το φεστιβάλ. Είναι τιμή για εμάς και είναι πολύ σημαντικό που έχουμε αληθινούς φίλους που βοηθούν στις δύσκολες στιγμές μας. Είναι ανεκτίμητο και δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ».
Το Φεστιβάλ «Odessa Classics» 2022 παρουσιάζει για πρώτη φορά στην πόλη τρεις κορυφαίους καλλιτέχνες μέσα από πέντε συναυλίες: τον θρυλικό βαρύτονο Thomas Hampson, τον σπουδαίο βιολονίστα Daniel Hope και τον διακεκριμένο Ουκρανό πιανίστα Alexey Botvinov, ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ. Συμμετέχουν επίσης το πρωτοποριακό λιθουανικό σύνολο New Ideas Chamber Ochestra με τον μαέστρο και συνθέτη Gediminas Gelgotas, το σύνολο μπαρόκ μουσικής Air Εnsemble και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με μαέστρο την καλλιτεχνική της διευθύντρια Ζωή Τσόκανου.
«Η φιλοξενία του Φεστιβάλ στην Ελλάδα είναι μία γενναία εναλλακτική λύση σε μία πολύ άσχημη περίοδο» τόνισε Αμερικανός βαρύτονος Thomas Hampson.
«Δεν ήξερα μέχρι πρόσφατα τους φιλικούς δεσμούς που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη και την Οδησσό και νομίζω ότι είναι πολύ ιδιαίτερο που βρισκόμαστε εδώ. Είναι λογικό το γιατί είμαστε εδώ και όχι κάπου αλλού για το Φεστιβάλ. Όταν ο πόλεμος ξεκίνησε τον Φεβρουάριο επικοινώνησα με τον Αλεξέι και του είπα ότι πρέπει να κάνουμε κάτι».
Η Αρχιμουσικός και καλλιτεχνική διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Ζωή Τσόκανου υπογράμμισε ότι «το δικό μας όπλο υπέρ της ειρήνης είναι η μουσική. Είναι ιδιαίτερη στιγμή τόσο για μένα όσο και για την ορχήστρα. Ευχόμαστε το φεστιβάλ να επιστρέψει στη Οδησσό».
Ο Χρήστος Γαλιλαίας, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης τόνισε ότι είναι εξαιρετική χαρά και τιμή για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης να φιλοξενεί την εναρκτήρια συναυλία και ευχήθηκε του χρόνου το φεστιβάλ να γίνει στην Οδησσό.
Στην εναρκτήρια συναυλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί Πέμπτη 9 Ιουνίου στην Αίθουσα «Φίλων της Μουσικής» (Μ1) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 21:00, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμπράττει με τον Τhomas Hampson σε ένα Gala όπερας και ο Alexey Botvinov ερμηνεύει το Κοντσέρτο αρ. 21 του Mozart. Ο Τhomas Hampson είναι ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή καλλιτέχνες, βραβευμένος μεταξύ άλλων με βραβείο Grammy, 5 βραβεία Edison και το Grand Prix du Disque, ενώ η δισκογραφία του περιλαμβάνει περισσότερους από 150 τίτλους. Ο Alexey Botvinov κατέχει τον τίτλο του “Καλλιτέχνη του Λαού της Ουκρανίας”, διατηρώντας μία παγκόσμια καριέρα με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου.
Την Παρασκευή 10 Ιουνίου, ώρα 11:30 το πρωί στην Αίθουσα Δοκιμών «Σόλων Μιχαηλίδης» της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Νίκης 73), οι Daniel Hope και Alexey Botvinov θα παρουσιάσουν ουκρανική μουσική και άλλο ρεπερτόριο και θα συνομιλήσουν με τους μουσικούς και το κοινό της πόλης σε μια εκδήλωση με τίτλο “Meet the Artists”. Ο Daniel Hope είναι ένας από τους πιο επιφανείς βιολιστές του κόσμου και ταυτόχρονα συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός ραδιοφώνου και τηλεόρασης. Έχει λάβει, μεταξύ άλλων διακρίσεων, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτισμού για την Μουσική, και το Τάγμα της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Οι ηχογραφήσεις του έχουν αποσπάσει τα μεγαλύτερα διεθνή βραβεία, ενώ η ηχογράφηση του έργου “Vivaldi Recomposed” του Μax Richter αποτελεί έναν από τους κορυφαίους σε πωλήσεις δίσκους στην ιστορία της κλασικής μουσικής. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται συχνά με τον Alexey Botvinov.
Παρασκευή 10 Ιουνίου, ώρα 21:00 στην Ροτόντα, ο Daniel Hope και το σύνολο Air Ensemble θα διηγηθούν την ιστορία του βιολιού μέσα από μία βραδιά μπαρόκ μουσικής με αφηγήσεις που θα μάς μεταφέρουν σε γεγονότα της εποχής. Το σύνολο Air Ensemble αποτελείται από σημαντικούς καλλιτέχνες που συνεργάζονται τακτικά με τον Daniel Ηope και μαζί έχουν ηχογραφήσει και περιοδεύσει σε κορυφαία φεστιβάλ και αίθουσες ανά τον κόσμο. Απαρτίζεται από τους Σίμο Παπάνα (βιολί), Μάρκελλο Χρυσικόπουλο (τσέμπαλο), Emanuele Forni (λαούτο και κιθάρα), Νicola Mosca (βιολοντσέλο) και Michael Mezler (κρουστά).
Το Σάββατο 11 Ιουνίου, ώρα 21:00 στην Ροτόντα, οι Hope και Botvinov θα παρουσιάσουν ρεσιτάλ με γνωστές σονάτες ρεπερτορίου για βιολί και πιάνο, ενώ η τελική συναυλία του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 13 Ιουνίου και ώρα 21:00 στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» (Μ2) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα περιέχει έργα σύγχρονης ελληνικής και λιθουανικής μουσικής, τα οποία γεφυρώνουν το κλασικό με το ποπ ιδίωμα δημιουργώντας μια υποβλητική ατμόσφαιρα. Συμμετέχει το λιθουανικό σύνολο New Ideas Chamber Orchestra υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Gediminas Gelgotas, ένα ρηξικέλευθο μουσικό σχήμα από νέους μουσικούς που ήδη έχει αφήσει το στίγμα του στην κορυφή της ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, οι καταξιωμένοι Θεσσαλονικείς μουσικοί Σίμος Παπάνας (βιολί), Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), David Bogorad (βιόλα) και Δήμος Γκουνταρούλης (βιολοντσέλο) θα παρουσιάσουν συνθέσεις του Σίμου Παπάνα (εξάρχοντος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης) και του Γιώργου Κουμεντάκη (διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής).
Παράλληλα με την ελληνική διοργάνωση, ένα μικρότερο τμήμα του αρχικού Φεστιβάλ θα μεταφερθεί στην Εσθονία από 31 Μαΐου έως 4 Ιουνίου, φιλοξενούμενο από τοπικούς φορείς. Θα λειτουργήσει ως εισαγωγικό προ-φεστιβάλ, διευρύνοντας την εμβέλεια της διοργάνωσης και ανοίγοντας έναν δίαυλο ευρωπαϊκής πολιτιστικής αλληλεγγύης.
Φεστιβάλ “Odessa Classics” – Θεσσαλονίκη 2022: ένα κορυφαίο μουσικό γεγονός βρίσκει καταφύγιο στη Θεσσαλονίκη, με την βεβαιότητα ότι όλοι θα το αγκαλιάσουμε και με την ευχή του χρόνου να ξαναβρεί το σπίτι του και να επουλώσει τις πληγές του.
Τα έσοδα θα διατεθούν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία.
Comments are closed.