Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί διαχρονικά “το βήμα” από το οποίο η εκάστοτε Κυβέρνηση παρουσιάζει τους προγραμματικούς της άξονες για την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει τη χρονιά που ακολουθεί.
Η φετινή διοργάνωση της ΔΕΘ διεξάγεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία. Τρεις μήνες μετά την εκλογή της ισχυρής κι αυτοδύναμης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και σχεδόν έναν μήνα πριν τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έχει θέσει έξι προγραμματικούς στόχους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους πυλώνες της επόμενης σημαντικής «Μεταρρύθμισης Αποκέντρωσης και Αυτοδιοίκησης», υπηρετώντας τον εθνικό στόχο του Πολυδιάστατου Εκσυγχρονισμού, που αποτελεί το κεντρικό προγραμματικό αφήγημα της Κυβέρνησης.
Πρώτος στόχος, η ισόρροπη ανάπτυξη και η ενίσχυση των μικρών Δήμων, μέσω ενός τετραετούς Προγράμματος υποστήριξής τους, ιδίως των ορεινών, νησιωτικών και νεοσύστατων Δήμων, με ειδική χρηματοδότηση μέσω της ετήσιας αύξησης των ΚΑΠ τουλάχιστον κατά 5% την τετραετία 2024-2027.
Δεύτερος Στόχος, η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ και αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.
Με δεδομένο τον νέο τρόπο κατανομής των ΚΑΠ από το 2024 αλλά και με βάση την αρχή της συνέχειας της δημόσιας διοίκησης και των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης, η Αυτοδιοίκηση αναμένει αύξηση της χρηματοδότησης από 01.01.2024 τουλάχιστον κατά 10%.
Τρίτος στόχος, διοικητική αυτοτέλεια και ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των Δήμων.
Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι είναι αναγκαία η διεύρυνση των βαθμών ελευθερίας των δήμων στην οργάνωση των υπηρεσιών τους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον θεσμό της κινητικότητας. Παράλληλα, χρειάζεται η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των Δήμων, μέσω του Προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας του ΕΣΠΑ 2021–2027.
Τέταρτος στόχος, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Δήμων.
Προτείνεται για την επόμενη τετραετία ένα 4ετές Πρόγραμμα για την κάλυψη των κενών θέσεων και τη στελέχωση των νέων υπηρεσιών. Ξεχωριστή θέση στο ανθρώπινο δυναμικό κατέχει το σώμα των αιρετών, όπου απαιτείται η βελτίωση της καταστατικής θέσης τους.
Πέμπτος στόχος, η Προστασία του Περιβάλλοντος και η Προώθηση της Αειφόρου Ανάπτυξης.
Η ΚΕΔΕ έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα Χωροταξικά και τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τη διαχείριση της ύδρευσης και της αποχέτευσης, την εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοποίηση των ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση των οχημάτων, τις προστατευόμενες περιοχές Natura, την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου διαχείρισης κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας κ.λπ.
Έκτος στόχος, Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Δήμων.
Ταυτόχρονα με τους παραπάνω στόχους, ψηλά στις προτεραιότητές μας παραμένει η σύνταξη Νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης καθώς και του Νέου Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων.
Comments are closed.