Οι αγρότες των Σερρών προσανατολίζονται να κατέβουν με τα τρακτέρ τους στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου και να κλείσουν τα σύνορα του Προμαχώνα, όπως ανάφερε στο Rthess, ο πρόεδρος των Αγροτών Σερρών, Στέργιος Λήτος.
Οι κινητοποιήσεις στις πόλεις θα αναστατώσουν τους κατοίκους ενώ η κινητοποιήση στα σύνορα «θα πονέσει την Αθήνα που λαμβάνει τις αποφάσεις» τόνισε.
Η πρόσφατη σύσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το μεσημέρι της Δευτέρας, δεν απέδωσε καρπούς για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.
«Σήμερα που μιλάμε υπάρχουν πολλοί αγρότες που δεν έλαβαν επιδότηση όπως προβλέπονταν μέχρι τα τέλη του 2023» επεσήμανε ο κ Λήτος.
Στο Νέο Ρύσιο οι αγρότες, κρατούν κάθετη, σκληρή στάση και εξετάζουν να κινηθούν στην Agrotica με τα τρακτέρ τους.
Η οριστική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες, ωστόσο για τον πρόεδρο κ. Τζιλιά «μόνο με δυναμικές κινητοποιήσεις μπορούν οι αγρότες να πετυχούν τις διεκδικήσεις τους.»
Αυτή η απόφαση προς το παρόν δε φαίνεται να βρίσκει αντάποκριση από άλλους συνδικαλιστές που συνεκτιμούν το μέγεθος της ταλαιπωρίας που θα προκαλέσουν στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι ήδη ταλαιπωρούνται, όπως λένε, με τα έργα για το flyover.
Ωστόσο στο τραπέζι των συσκέψεων των αγροτοσυνδικαλιστών έπεσε το ενδεχόμενο καθόδου τους στη Θεσσαλονίκη με τα τρακτέρ την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, ημέρα που ολοκληρώνεται η Agrotica.
Αυτή η απόφαση θα ληφθεί το επόμενο διάστημα και σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αγροτών Κιλκίς και μέλος του συντονιστικoύ των αγροτών Κεντρικής Μακεδονίας, απαιτεί καθολική συνέναιση όλων των εκπρόσωπων των αγροτών απο την Βόρεια Ελλάδα.
Ηδη γίνεται ενημερώση όλων των αγροτών στα χωριά της Κεντρικής Μακεδονίας για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, ενώ προς το παρόν έχει αποφασιστεί η διαμαρτυρία αγροτών στις έδρες των αντιπεριφερειών της Βόρειας Ελλάδας στις 26 Ιανουαρίου.
Στα Βασιλικά οι αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης συνεδρίασαν χθες το βράδυ και ξεκινήσαν ένα μαραθώνιο ενημέρωσης όλων των συναδέρφων τους για να επιτύχουν την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στις αποφάσεις τους.
Ο Κοσμάς Μακρίδης, πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τονίζει στο Rthess.gr ότι η κατάσταση για τους παραγωγούς έχει γίνει πλέον απελπιστική με το εισόδημα να έχει μειωθεί και να μην είναι εφικτή η επιβίωση των αγροτών δεδομένης της ακρίβειας σε λιπάσματα, ρεύμα και πετρέλαιο. Αυτές οι συνθήκες αποτρέπουν τους νέους να ασχοληθούν και τους παλιούς να εγκαταλείπουν τα χωράφια.
Στην Επανομή οι αγρότες έχουν κατεβάσει μικρό αριθμό τρακτέρ στην άκρη του δρόμου ωστόσο ακόμη δεν έχουν λάβει οραστικές αποφάσεις.
Αγρότες Χαλκιδικής: Απαραίτητη η μαζική συμμετοχή και η παναγροτική διεκδίκηση
«Σκοπός δεν είναι να μπουν τα τρακτέρ μέσα στην πόλη. Δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο. Δεν θέλουμε να φτάσουμε να εμποδίσουμε τον κόσμο που πηγαίνει στη δουλειά του, δεν είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε σε ακραίες μορφές κινητοποιήσεων εκτός και αν είναι μια συλλογική απόφαση όλων των αγροτών της Βόρειας Ελλάδας», τόνισε ο πρόεδρος των αγροτών Γαλάτιστας Κώστας Παπαδάκης.
Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας στον Παλαμά για να πάρουν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους.
Τα μεγάλα αιτήματα
Οι αγρότες διεκδικούν άμεσα μέτρα που θα καλύψουν τις απώλειες του εισοδήματός τους.
Ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών, κατάργηση του Φ.Π.Α σε μέσα και εφόδια, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, αλλαγή του κανονισμού του Οργανισμού Ελληνικών Αγροτικών Ασφαλίσεων, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, άμεσα μέτρα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, ελέγχους στις αθρόες εισαγωγές και τις παράνομες ελληνοποιήσεις στα προϊόντα.
Παράλληλα τονίζουν ότι οι περικοπές των ενισχύσεων είναι από 15 έως 40%, με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στην ουσία, όπως λένε, τους βγάζει εκτός επαγγέλματος.
Comments are closed.