Κοιμούνται σε πεζοδρόμια, παγκάκια, εισόδους καταστημάτων και πολυκατοικιών και δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν μια μερίδα φαγητού.
169 άστεγοι και επαίτες, σύμφωνα με τα στατιστικά του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2023, βρίσκονται καθημερινά στο δρόμο, αρνούμενοι να μεταβούν σε κάποια από τις δομές του δήμου.
Οι 50 απ’ αυτούς έχουν βρει στέκι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τα σημεία τους να είναι καταγεγραμμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, αλλά και από τους εθελοντές που τους προσφέρουν απλόχερα την έμπρακτη βοήθεια, τη στήριξη και την αγάπη τους.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας Μάκη Χατζηθεόκλητο το 80% των αστέγων είναι άνδρες και το 20% γυναίκες. Άτομα με ψυχικές ασθένειες ή χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Δεν είναι όμως μικρός ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στον δρόμο καθαρά από δική τους επιλογή.
«Τις προηγούμενες ημέρες που είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες και ανοίξαμε το Κέντρο Ημερησίας Απασχόλησης Αστέγων είχαμε μόνο 25 φιλοξενούμενους, θα μπορούσαμε να είχαμε περισσότερους. Οι άνθρωποι αυτοί και το ξέρουν και τους ενημερώνουμε αλλά οι ίδιοι δεν θέλουν να έρθουν στις δομές. Ωστόσο την επόμενη εβδομάδα που αναμένεται κακοκαιρία, ετοιμάζουμε νέα δράση όπου θα βγούμε στους δρόμους με διακριτικά γιλέκα και θα τους προσεγγίσουμε ξανά με στόχο να αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας μαζί τους και να τους πείσουμε να έρθουν στις δομές. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», σημείωσε ο κ. Χατζηθεόκλητος.
Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και καθημερινό στήριγμα των ανθρώπων αυτών είναι και η Κυριακή Φράγκου, η πρόεδρος της εθελοντικής διακονίας αστέγων, η οποία τα τελευταία εννιά χρόνια προσφέρει φαγητό, ρούχα αλλά και άλλες υπηρεσίες σε περίπου 70 άστεγους μαζί με άλλους 64 εθελοντές.
«Μας αποδέχονται σαν δικούς τους ανθρώπους, όπως περιμένει η μητέρα το παιδί από το σχολείο. Πολλές φορές με λένε μητέρα, με λένε αδερφή με λένε Κυριακή μου. Εχω ακούσει τα πιο ωραία σ’αγαπώ απ αυτούς τους ανθρώπους. Τρώμε μαζί τους για να μοιραστούμε αυτή τη στιγμή, να γίνει η στιγμή η δίκη μας δική τους», αναφέρει η κ. Φράγκου
Σημειώνεται πως η Εθελοντική Διακονία Αστέγων δεν αποτελεί ΜΚΟ και παρ’ όλα αυτά έχει καταφέρει πέρα από τα συσσίτια, να βοηθά 12 Μητροπόλεις, 4 Ορφανοτροφεία, 4 Γηροκομεία, τις Φυλακές Διαβατών & Κασσάνδρειας, το Ογκολογικό Παίδων Ιπποκράτειου, την Ιεραποστολή Κεντρικής Τανζανίας Αρρούσας, καθώς και Ιερές μονές εντός κι εκτός Αγίου Όρους.
Οι ιστορίες των αστέγων πίσω από τα πρόσωπα
Περίπου στις οκτώμιση το βράδυ, οι εθελοντές φτάνουν στην πλατεία Τσιρογιάννη που βρίσκεται στη «σκιά» του Λευκού Πύργου και αποτελεί γνωστό σημείο όπου «διαμένουν» αρκετοί άστεγοι.
Έξω από τη Λέσχη Αξιωματικών στο ύψος του Λευκού Πύργου, μεταξύ άλλων ζει και ο David, ο οποίος ήρθε από την Γερμανία πριν απο έξι χρόνια.
Όπως περιγράφει στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» μετά τον θάνατό της γυναίκας του αναθεώρησε τα πράγματα και επέλεξε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Δεν τον ενοχλεί το κρύο, νιώθει ελεύθερος, ενώ όπως λέει έχει εισπράξει πολύ αγάπη από τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.
Λίγα μέτρα πιο κάτω, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου συναντήσαμε τον Τηλέμαχο, ο οποίος αστειευόμενος μας αναφέρει πως πήρε το όνομά του από τον γιο του Οδυσσέα.
Ο Τηλέμαχος είναι 69 ετών και ζει σε συνθήκες αστεγίας περίπου 15 χρόνια. Ο ίδιος μας εξιστορεί πως βρέθηκε στον δρόμο εξαιτίας μιας γυναίκας, αλλά δεν το έχει μετανιώσει.
Παράλληλα, εξηγεί τους λόγους που δεν θα επισκεφτεί ξανά το υπνωτήριο αστέγων αλλά και συγκινητικές στιγμές της ζωής του.
Comments are closed.