ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ THESSNEWS
«Πάρτι» με ΜΚΟ και στη Θεσσαλονίκη!
Το «πάρτι» των Μ.Κ.Ο. με το θεάρεστο έργο υποστήριξης (έναντι μεγάλων ποσών…) των λαών που υπέφεραν από τον πόλεμο και για το οποίο πολύ συχνά ακούμε τα τελευταία χρόνια, είχε «μεταφερθεί» και στη Θεσσαλονίκη! Παράνομες εισπράξεις που ξεπερνούν το ποσό των 6.000.000 ευρώ έκαναν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με έλεγχο του Υπουργείου Εξωτερικών. Το πόρισμα του ελέγχου, με ημερομηνία 25 Ιουλίου 2016, που υπογράφεται από τον γενικό διευθυντή της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου (ΥΔΑΣ), πρέσβη Νικόλαο Βαμβουνάκη εξασφάλισε και δημοσιεύει σήμερα η «ThessNews», ενώ έχει ήδη σταλεί και στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς!
Φαίνεται ότι στα… υπέροχα χρόνια του 2000-2004, όταν η βαλκανική γειτονιά μας υπέφερε από τις μεταπολεμικές ασθένειες της, κάποιοι είχαν βρει την κότα με τα χρυσά αβγά και με το προκάλυμμα της παροχής φροντίδας στους πληγέντες λαούς διαχειρίζονταν με στρεβλό τρόπο κονδύλια που προέρχονταν από το υστέρημα του Έλληνα πολίτη ή (ακόμη χειρότερα, όπως μάθαμε αργότερα…) από δανεικά!
«Καταστρατήγηση περιορισμών»
Σύμφωνα με το πόρισμα, η μία ΜΚΟ «εξέδιδε Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής προς Ανώνυμες Εταιρίες, με σκοπό την παράκαμψη των νομίμων διαδικασιών και την καταστρατήγηση των σχετικών περιορισμών. Διαπιστώσαμε σειρά παράνομων χρηματοδοτήσεων προς ανώνυμες εταιρίες υπό το πρόσχημα παροχής αναπτυξιακής βοήθειας σε τρίτες χώρες»!
Ο συντάκτης του πορίσματος υπονοεί ότι οι υπεύθυνοι των ΜΚΟ διέθεταν σε φιλικές προς αυτούς εταιρίες τα χρήματα προκειμένου αυτές να αναλάβουν κομμάτια του έργου, που τους είχε αποδοθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών. Κατά τον ίδιο «ερευνητέον είναι αν όντως τα ποσά διατέθηκαν κατ’ αρχήν στους αποδέκτες σε μετρητά και αν οι επιταγές όντως χρησιμοποιήθηκαν»!
Σε μία περίπτωση, μάλιστα, εισπράχθηκε το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για να «τρέξει» συγκεκριμένη δράση (εκπαίδευση στελεχών βαλκανικών τηλεπικοινωνιακών εταιριών) για την οποία ωστόσο «δεν υφίσταται στο αρχείο μας ούτε ακριβής περιγραφή ούτε αποδεικτικό υλικό»! Το ποσό (κακώς) προέρχεται από τον κωδικό «δαπάνες βοήθειας προς ξένες χώρες λόγω πολεμικών, πολιτικών ή άλλων γεγονότων»!
Οι ΜΚΟ, σύμφωνα πάντα με το ίδιο πόρισμα, δεν έπρεπε να είχαν διεκδικήσει και αναλάβει καν προγράμματα, διότι είχαν ιδρυθεί λίγους μήνες πριν υπογράψουν τις συμβάσεις, ενώ ο νόμος αναφέρει ρητώς πως δικαίωμα ανάληψης έργου έχουν οι ΜΚΟ που αποδεδειγμένα λειτουργούν τουλάχιστον δύο χρόνια. Διαπιστώνεται επίσης ότι «απαγορεύεται η χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων μέσω ανωνύμων εταιριών έστω και μη κερδοσκοπικού σκοπού στο βαθμό που η δράση τους τελεί σε σχέση εξάρτησης με ιδιωτικές κερδοσκοπικές εταιρίες ή με το Ελληνικό Κράτος»!
Σε συγκεκριμένη περίπτωση, μία από τις ΜΚΟ δεν κατέβαλε τη δική της συμμετοχή στη χρηματοδότηση ενός προγράμματος, κάτι που αποτελούσε προϋπόθεση και επέμενε στην ολοκλήρωση του μόνο με τα χρήματα που έστειλε το Υπουργείο Εξωτερικών.
Οι περίεργες συμπτώσεις
Στους φακέλους υπάρχουν πολλές «περίεργες» συμπτώσεις. Διαφορετικές ΜΚΟ φαίνονται να έχουν την ίδια διεύθυνση έδρας στη Θεσσαλονίκη (περιοχή Θέρμης), τα ίδια πρόσωπα φαίνονται να έχουν σχέσεις και με άλλες ΜΚΟ, αλλά και με τις εταιρίες που αναλαμβάνουν να ολοκληρώσουν κομμάτια των προγραμμάτων, ενώ όπως διαβάζουμε στο πόρισμα, «στους ελέγχους ανευρέθησαν δύο για κάθε πρόγραμμα υπουργικές αποφάσεις, φέρουσες τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου, ίδια ημερομηνία, ίδιο ποσό και ίδιο δικαιούχο. Πιθανολογείται ότι οι υπουργικές αποφάσεις είναι μεταγενέστερες της πράξης του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ ενδεχομένως τίθεται ζήτημα γνησιότητος του».
Όσο για τη στενή σχέση ανάμεσα στις ΜΚΟ και τις εταιρίες αναγράφεται το εξής καταπληκτικό: «Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι 12 από τους 14 εταίρους της συγκεκριμένης ΜΚΟ είναι κερδοσκοπικές εταιρίες και συνεπώς η εγγραφή της στο Μητρώο ΜΚΟ της ΥΔΑΣ και η συνακόλουθη χρηματοδότηση της από την ΥΔΑΣ είναι παράνομες». Ακόμη, γίνεται υπενθύμιση της διάταξης που ισχύει: «η δράση της Οργάνωσης δεν θα πρέπει να εξαρτάται από κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό κερδοσκοπικού χαρακτήρα».
Επιπλέον στο πόρισμα, αφού γίνεται αναλυτική αναφορά στις ΜΚΟ και τους εταίρους, παρατίθεται και το συμπέρασμα: «Γεννάται συνεπώς ζήτημα προνομιακής μεταχείρισης από το κράτος των επιχειρήσεων μελών της συγκεκριμένης ΜΚΟ έναντι των ανταγωνιστών τους. Επισημαίνεται ότι τόσο από τις συμβάσεις που συνήψε η ΜΚΟ με την ΥΔΑΣ όσο και από το υλικό που προσκόμισε για την απόδοση των δαπανών του προγράμματος, προκύπτει η χρήση δημοσίων πόρων για τη δικτύωση σε εθνικό και βαλκανικό επίπεδο προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματιών»!
Η έδρα στη Θέρμη
Άλλωστε, είναι πολύ χαρακτηριστική για τη σχέση φιλανθρωπικού- επιχειρηματικού έργου η περίπτωση ενός προγράμματος εφαρμογών πληροφορικής. Αυτό ανατίθεται σε μία ΜΚΟ από το Υπουργείο Εξωτερικών και πληρώνεται με 300.000 ευρώ. Η ΜΚΟ όμως το αναθέτει σε μία γνωστή εταιρία πληροφορικής της Θεσσαλονίκης έναντι 270.000 ευρώ, κάτι το οποίο (σύμφωνα με το πόρισμα) καταστρατηγεί τις νόμιμες διατυπώσεις. Σίγουρα αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι και η συγκεκριμένη εταιρία εδρεύει στην ίδια «φιλόξενη» διεύθυνση της Θέρμης, στην οποία εδρεύουν κι άλλες ΜΚΟ αλλά και ιδιωτικές εταιρίες που σχετίζονται με αυτές! Επιπλέον, όπως διαβάζουμε στο πόρισμα «πριν ολοκληρωθεί η παραλαβή του έργου (Νοέμβριος 2004) προκηρύχθηκε με διαγωνισμό του ΥΠΕΞ (Σεπτέμβριος 2004), το ίδιο περίπου έργο, με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ».
Και το κερασάκι στην τούρτα: το έργο ανέλαβε να υλοποιήσει η ίδια εταιρία που είχε αναλάβει παράτυπα από την ΜΚΟ την υλοποίηση του «ίδιου περίπου έργου»!
Παραποιήσεις εγγράφων
Στο πόρισμα επίσης υπάρχουν κι άλλες παρανομίες και παρατυπίες των θεσσαλονικιώτικων ΜΚΟ, όπως:
Εμφανής παραποίηση εγγράφου υπουργικής απόφασης (έχουν προστεθεί λέξεις με γραφομηχανή).Παράτυπη εμπλοκή άλλης ΜΚΟ από το εξωτερικό, για την οποία έχουν εντοπιστεί και έχουν καταγγελθεί παράνομες χρηματοδοτήσεις, που διερευνώνται ήδη από τη Δικαιοσύνη.Μη καταβολή της ίδιας συμμετοχής. Χρηματοδοτήθηκαν προγράμματα με αντικείμενο μη επιλέξιμο!
Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ
«Όλα έγιναν κανονικά»
Η ThessNews επικοινώνησε με δύο στελέχη τα οποία εκείνο το διάστημα (2000-2002) συμμετείχαν στην υλοποίηση δύο εκ των προγραμμάτων, στα οποία αναφέρεται το συγκεκριμένο πόρισμα. Όπως υποστήριξαν, τα προγράμματα υλοποιήθηκαν κανονικά σε 12 χώρες των Βαλκανίων, με τη συμμετοχή και έλεγχο των εκεί ελληνικών πρεσβειών. «Με τα προγράμματα αυτά του Υπουργείου Εξωτερικών πετύχαμε την διείσδυση της χώρας μας στα Βαλκάνια. Είχε γίνει καλή δουλειά τότε. Επίσης, έχουν γίνει όλες οι σχετικές δαπάνες και οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες», υποστήριξαν. Μάλιστα, εξέφρασαν την απορία τους γιατί κάποια θέματα που έχουν ολοκληρωθεί ήδη από το 2004, ξαναέρχονται στην επιφάνεια.
Οι ίδιοι απέδωσαν τις διαπιστώσεις του προγράμματος σε διάφορα ζητήματα και κενά που υπάρχουν, όχι για ουσιαστικούς αλλά για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους. Δεν απέκλεισαν την πιθανότητα να υπάρχουν διοικητικά ή διαδικαστικά θέματα, τα οποία όμως, όπως ισχυρίστηκαν, δεν αλλάζουν καθόλου την ουσία των πραγμάτων.
Από το φύλλο της THESSNEWS #15 (20-21/08/2016)
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.