RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Πόλοι ανάπτυξης και ευημερίας των τοπικών κοινωνιών τα πρώην στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης

Comments are closed.

Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Πόλοι ανάπτυξης και ευημερίας των τοπικών κοινωνιών τα πρώην στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

09/09/202308:30

Πόλοι ανάπτυξης και ευημερίας των τοπικών κοινωνιών τα πρώην στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης

Η παραχώρηση του Παύλου Μελά άνοιξε τον δρόμο και για άλλα παρόμοια project.

Πόλοι ανάπτυξης και ευημερίας των τοπικών κοινωνιών τα πρώην στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης

Γράφει thessnews

 

Δεκαετίες μετρά το αίτημα των τοπικών κοινωνιών για παραχώρηση των πρώην στρατοπέδων της Θεσσαλονίκης στους δήμους. Την ίδια ώρα που το αστικό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο ασφυκτικό, με ελάχιστους ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου, ανενεργά στρατόπεδα δεκάδων στρεμμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κοιτίδες πνοής και ανάπτυξης των περιοχών αυτών, μένουν αναξιοποίητα.

Οι διεκδικήσεις για παραχώρηση των εκτάσεων στους δήμους και την απόδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες, «σκοντάφτουν» επί σειρά ετών στους διαδρόμους των υπουργείων και διαφόρων άλλων που διεκδικούν μέρος από τα «φιλέτα».

Μοναδική εξαίρεση το στρατόπεδο Παύλου Μελά, στον ομώνυμο δήμο, το οποίο αποδόθηκε στην τοπική κοινωνία, αφού όμως πέρασε από σαράντα κύματα και οι διαδικασίες αξιοποίησης προχωρούν με ρυθμούς… χελώνας.

 

 

Η παραχώρησή του οριστικοποιήθηκε το 2017 με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του μητροπολιτικού πάρκου εντός του 2023, ώστε προς το τέλος του χρόνου να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό.

 

Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δ. Δεμουρτζίδης: «Το Πάρκο θα αποδοθεί στο κοινό το φθινόπωρο του 2024»

Η διαμόρφωση και κατασκευή του ΜΠΠΜ αποτελείται από ένα σύνολο εργασιών, που εστιάζουν κυρίως στη δημιουργία υποδομών για τις σύγχρονες και μελλοντικές χρήσεις που θα κληθεί να φιλοξενήσει το Πάρκο μετά την απόδοσή του στους πολίτες της πόλης .

Κομβικό σημείο των εργασιών είναι η κατασκευή υποσταθμού Μέσης Τάσης ανεξάρτητου του ΔΕΔΔΗΕ που θα εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες των προβλεπόμενων χρήσεων, είτε αφορούν στα κτίρια ή στον περιβάλλοντα χώρο π.χ. τη δημιουργία ενός ανοιχτού θεάτρου. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών των δικτύων και ήδη τοποθετούνται φωτιστικά σώματα για την ανάδειξη του χώρου.

Με την ολοκλήρωση της περίφραξης περιμετρικά, θα ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή των χαρακτηριστικών εισόδων που αποτελούν το σήμα κατατεθέν του Πάρκου.

Η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη και μάλιστα πρόσφατα εγκρίθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή της ΠΚΜ ο Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας που περιλαμβάνει το ποσό της αναθεώρησης των εργασιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις των υλικών.

Με τις μέχρι τώρα προβλέψεις και τη συνεχή και αέναη προσπάθεια εκτέλεσης των εργασιών και παρά τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει, το Πάρκο θα αποδοθεί στο κοινό σε περίπου έναν χρόνο από τώρα, δηλαδή το φθινόπωρο του 2024 .
Στρατόπεδο Καρατάσιου- «Να προχωρήσει η αξιοποίηση των υπόλοιπων 550 περίπου στρεμμάτων ως ελεύθερος χώρος πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής»

Η ιστορία του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου μετρά πάνω από 20 χρόνια. Η πλήρης απόδοσή του στην τοπική κοινωνία δεν πραγματοποιήθηκε. Αρχές του Ιουλίου του 2022 ανακοινώθηκε η παραχώρηση τμήματος του πρώην Στρατοπέδου στο Υπουργείο Υγείας, για την κατασκευή του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παύλου Μελά, Δ. Δεμουρτζίδη, «το νέο ογκολογικό νοσοκομείο θα καταλάβει έκταση περίπου 150 στρεμμάτων ακριβώς κάτω από τα 2 μεγάλα νοσοκομεία 424 ΓΣΝΕ και Παπαγεωργίου και πέραν των παθολογικών, χειρουργικών, ερευνητικών και διαγνωστικών μονάδων, θα περιλαμβάνει υποδομές για την ψυχολογική υποστήριξη ασθενών, την αποκατάστασή τους, την παροχή παρηγορητικής φροντίδας σε μη ιάσιμες περιπτώσεις και τη φιλοξενία συνοδών. Σχεδιάζεται να διαθέτει περίπου 400 κλίνες, με διευρυμένες μονάδες εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας. Η οικονομοτεχνική μελέτη για το έργο, που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, είναι σε εξέλιξη και αναμένουμε ενημερωτική συνάντηση με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών».

 

Τι προβλέπεται, όμως, για την αξιοποίηση των υπόλοιπων στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου; Μάλιστα στο παρελθόν είχε παραχωρηθεί στον δήμο προς αξιοποίηση ένα τμήμα του στρατοπέδου έκτασης 120 στρεμμάτων.

«Σήμερα δεν ισχύει η παραχώρηση», σύμφωνα με τον κ. Δεμουρτζίδη. «Τον Οκτώβριο του 2012, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκανε άρση της παραχώρησης την οποία είχε συμφωνήσει το 2005 με τον τότε Δήμο Πολίχνης, λέγοντας ότι δεν τηρήθηκαν από τους εμπλεκόμενους φορείς τα προαπαιτούμενα της αρχικής συμφωνίας. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζήτησε από τον Δήμο να σταματήσει κάθε ενέργειά του στο πρώην στρατόπεδο και κατηγόρησε τις δημοτικές αρχές ως καταπατητές.

Στις 8-3-2018, μετά από κατηγορία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αντίστοιχη εισαγγελική εντολή, το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν τίθεται θέμα καταπάτησης και παράνομων ενεργειών εκ μέρους του Δήμου, εφόσον υπάρχει ασάφεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και οι κοινωφελείς και κοινόχρηστες υποδομές στον χώρο κατασκευάστηκαν και διατηρούνται μέσω δημόσιων πόρων. Μέχρι σήμερα η ιδιοκτησία του χώρου διεκδικείται από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

Από 9-5-2018 έως 19-7-2018, ο Δήμος Παύλου Μελά διοργάνωσε δημόσια διαβούλευση, που πραγματοποιήθηκε για το μέλλον του πρώην στρατοπέδου σύμφωνα με τις χρήσεις γης του υπό έγκριση Γ.Π.Σ. Σε αυτήν συμμετείχαν περισσότεροι από 50 διαφορετικοί σύλλογοι, συλλογικότητες καταθέτοντας τις προτάσεις τους και τελικά η όλη διαδικασία κατέληξε σε μία πρόταση για τη μετατροπή του χώρου σε μητροπολιτικό πάρκο.

Οι Δημοτικές Αρχές κατέγραψαν και χαρτογράφησαν την πρόταση που προέκυψε μέσα από τη δημόσια διαβούλευση. Η πρόταση πέρασε από όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα (Επιτροπή Δημόσιας Διαβούλευσης, Τοπικά Συμβούλια, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής), επικαιροποιήθηκε και τελικά υιοθετήθηκε με την 158/2019 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου στις 27-2-2019.

Η πρόταση αυτή στάλθηκε στον Πρωθυπουργό και σε όλους τους εμπλεκόμενους δημόσιους φορείς που σχετίζονται με την αξιοποίηση του χώρου και αναφέρεται σε προστασία και ενίσχυση του πρασίνου στις κατευθύνσεις που πηγάζουν από αυτήν, όπως η περιβαλλοντική αναβάθμιση – ανάδειξη της παραρεμάτιας ζώνης του Ξηροποτάμου, η επανάχρηση περιορισμένου αριθμού (8-9) υφιστάμενων κτισμάτων και κατεδάφιση των υπόλοιπων, η ενίσχυση – αναβάθμιση του υφιστάμενου πυρήνα αθλητισμού, η φιλοξενία των χρήσεων γης πολιτισμού και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις υφιστάμενες δομές (κτίρια και υπαίθριους χώρους) με μικρές μόνο προσθήκες/ παρεμβάσεις και η διατήρηση και ενίσχυση των περιαστικών καλλιεργειών.

 

 

Η ενίσχυση των περιαστικών καλλιεργειών μπορεί να δημιουργήσει συνέργειες με το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, ώστε να αναπτυχθούν καινοτόμες δράσεις όπως η Θεραπευτική Κηπουρική και χώροι που δίνουν έμφαση στη θεραπευτική διάσταση του πρασίνου. Παρομοίως, το “πάρκο οικόσιτων ζώων της ελληνικής υπαίθρου”, (πόρισμα της δημόσιας διαβούλευσης που υιοθετήθηκε από τον Δήμο), μπορεί να λειτουργήσει ώστε να αναπτυχθούν καινοτόμες δομές θεραπείας που χρησιμοποιούν οικόσιτα ζώα.
Παράλληλα, τον Οκτώβριο του 2019, ο Δήμος Παύλου Μελά ενέκρινε τη Β’ Φάση του Πολεοδομικού Σχεδίου Πολίχνης και διαβίβασε τη μελέτη στο Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τον Δεκέμβριο του 2020, το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού ενέκρινε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δημοτικής Ενότητας Πολίχνης, μετά από ομόφωνη ψηφοφορία των μελών. Το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού, με την εν λόγω απόφαση, συμφώνησε με την πολεοδομική πρόταση του Δήμου, η οποία προβλέπει ότι τουλάχιστον το 75% της συνολικής έκτασης του χώρου θα αποτελεί χώρο πρασίνου και στο υπόλοιπο 25% του χώρου θα φιλοξενηθούν κοινωφελείς λειτουργίες, όπου περιλαμβάνεται το νέο ογκολογικό νοσοκομείο και ο τερματικός σταθμός του Μετρό.

 


Το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του Υπουργείου διαβίβασε την απόφασή του και το εγκριθέν Πολεοδομικό Σχέδιο στο Νομοθετικό Τμήμα του Υπουργείου και τον Ιούλιο του 2021, με το ΦΕΚ 444Δ/26.07.2021 περί «Τροποποίησης και επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) της Δημοτικής Ενότητας Πολίχνης του Δήμου Παύλου Μελά (Ν. Θεσσαλονίκης)», ο χώρος καθορίζεται πλέον θεσμικά ως “Μητροπολιτικό Πάρκο Καρατάσιου”.

Μετά την οριστικοποίηση των χρήσεων γης με ΦΕΚ και έχοντας την καλή πρακτική της αξιοποίησης του νέου Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά αναμένουμε την ίδια πολιτική βούληση της σημερινής κυβέρνησης για να υλοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε παράλληλα με τη χωροθέτηση και δημιουργία του νέου ογκολογικού νοσοκομείου να προχωρήσει και η αξιοποίηση των υπόλοιπων 550 περίπου στρεμμάτων ως ελεύθερος χώρος πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής.

 

Το ΣτΕ «πάγωσε» το Κόδρα στην Καλαμαριά

Το Κόδρα είναι άλλη μία απόδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης είχε παραχωρηθεί κατά χρήση από το 2018 στον δήμο Καλαμαριάς και ενώ ο σχεδιασμός με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις των μικροϊδιοκτητών είναι σε εξέλιξη, μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήρθε να βάλει ‘φρένο’ στα σχέδια μετατροπής του πρώην στρατοπέδου σε υπερτοπικό πάρκο.

 


Με την απόφαση 1102/2021, δικαιώνεται ο «Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών», καθώς απαλλάσσει 20,5 στρέμματα από τον χαρακτήρα αστικού πρασίνου.

 

Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γ. Δαρδαμανέλης: «Στόχος η απόδοση του Κόδρα στους πολίτες ως ένα διαμορφωμένο υπερτοπικό πάρκο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη»

«Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση του ΣτΕ μας εξέπληξε όλους, διότι όταν έχεις 350 στρέμματα δασικής έκτασης, σίγουρα δεν περιμένεις να αποχαρακτηριστεί ούτε ένα χιλιοστό από αυτή. Πόσο μάλλον όταν βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό και η ανάγκη για έναν πνεύμονα πρασίνου κρίνεται επιβεβλημένη».

 

-Πρόκειται για μία αμετάκλητη απόφαση, η οποία «δένει» ουσιαστικά τα χέρια του δήμου για οποιαδήποτε διεκδίκηση;

«Πιστεύω ότι όλα μπορούν να γίνουν με τις σωστές διαπραγματεύσεις. Και για να είμαι ειλικρινής, είχαμε φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία με τον ΑΟΟΑ, πριν από μερικούς μήνες. Τότε η διοίκησή μας πρότεινε να «ανταλλάξουμε» αυτά τα 20,5 στρέμματα, με το δικαίωμα να μπορεί ο ΑΟΟΑ να χτίσει σε ένα άρτια οικοδομήσιμο οικόπεδο επί της οδού Παπάγου, το οποίο ήταν χαρακτηρισμένο να έχει χρήση πολιτισμού. Η σκέψη ήταν να μας παραχωρηθούν τα 20,5 στρέμματα και εμείς να «αποχαρακτηρίσουμε» το συγκεκριμένο οικόπεδο ιδιοκτησίας ΑΟΟΑ, για το οποίο εκκρεμεί έτσι κι αλλιώς αντίστοιχη απόφαση αποχαρακτηρισμού από το ΣτΕ. Η διοίκηση του ΑΟΟΑ, αλλά και ο ίδιος ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιωτόπουλος, είδαν θετικά την πρόταση, κάτι που δε συνέβη από την πλευρά της αντιπολίτευσης του Δημοτικού μας συμβουλίου. Οι αντίπαλες παρατάξεις καταψήφισαν την πρότασή μας κι έτσι ακόμη δεν μπορούμε να έχουμε μία επιθυμητή λύση στο θέμα που προέκυψε».

 


Ποια είναι τα επόμενα βήματα και ποιος ο στόχος της δημοτικής αρχής σε σχέση με τη χρήση του Κόδρα;

«Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι να το αποδώσουμε στους πολίτες ως ένα διαμορφωμένο υπερτοπικό πάρκο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Ήδη από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Καλαμαριάς, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο Κόδρα. Αρχικά απομακρύναμε τα αδέσποτα που αποτελούσαν τον φόβο και τον τρόμο της περιοχής. Στη συνέχεια διώξαμε τους καταπατητές, οι οποίοι διέμεναν στο πρώην στρατόπεδο, φτιάχνοντας μάλιστα δικές τους παράγκες, τις οποίες επίσης γκρεμίσαμε. Καθαρίσαμε όλη την έκταση, περιφράξαμε τα 16 διατηρητέα κτίρια και βάλαμε νυχτερινό φωτισμό ασφαλείας. Το Κόδρα ήταν έτοιμο και υποδέχτηκε τον κόσμο στην πιο δύσκολη φάση που ζήσαμε, αυτήν της πανδημίας. Δώσαμε διέξοδο σε χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι το επισκέπτονταν για να κάνουν τη βόλτα τους ή να αθληθούν. Αντιλαμβάνεστε ότι πετύχαμε μέσα σε λίγους μήνες ό,τι οι προηγούμενες διοικήσεις δεν είχαν κάνει για χρόνια ολόκληρα. Κι εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι ξεκινήσαμε την εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού, ωστόσο και πάλι η Αντιπολίτευση εισηγήθηκε να σταματήσει, γεγονός που μας δένει τα χέρια. Σε θέματα που αφορούν το κοινό καλό δε χωράνε μικροπολιτικές κι αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό απ’ όλους. Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας μας θητείας, δεσμευόμαστε να προχωρήσει άμεσα και η παραχώρηση των 20 στρεμμάτων του ΑΟΟΑ στον δήμο και ο σχεδιασμός του πάρκου».

 

Πρώην στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου- Ένας «πολύ δύσκολος δρόμος»
Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Λάζαρος Κυρίζογλου

«Χρειάστηκε μεθοδευμένη, αγωνιστική τακτική, προκειμένου να παραχωρηθεί το 2008 έκταση 161 στρεμμάτων από το πρώην στρατόπεδο «Μεγ. Αλέξανδρος» στον δήμο μας, από την Κτηματική Υπηρεσία. Σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο τηρήθηκε από όλες τις διοικήσεις του δήμου, με ενέργειές μας κατασκευάστηκαν καινούργιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις για τις μονάδες που απομακρύνθηκαν στη Νέα Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την παραχώρηση του χώρου στον Δήμο μας για χρήσεις κοινής ωφέλειας (αστικό πράσινο, αθλητισμός, πολιτισμός, κλπ.).

Η παραχώρηση των στρατοπέδων σε πυκνοδομημένες πόλεις και η απόδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες κρίνεται απαραίτητη. Η έλλειψη ελεύθερων υπαίθριων χώρων και χώρων πρασίνου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των πόλεων. «Στους πυκνοδομημένους δήμους μας οι στρατιωτικές εκτάσεις αποτελούν “ανάσες” μοναδικού αστικού αποθέματος. Τα στρατόπεδα είναι οι μόνοι ελεύθεροι χώροι που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου. Η αναμόρφωση των χώρων τους και οι αναπλάσεις των πρώην στρατιωτικών χώρων και η απόδοσή τους στην τοπική κοινωνία είναι η λύση για την αύξηση του πράσινου στις πυκνοδομημένες πόλεις μας» τονίζει.

 

 

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης ενός μεγάλου project για την κατασκευή ενός μεγάλου βιοκλιματικού κολυμβητικού συγκροτήματος στο πρώην στρατόπεδο. Πώς προχωρούν οι διαδικασίες;

Ο Δήμος έχει κατασκευάσει το δημοτικό στάδιο Αμπελοκήπων – Μενεμένης “Κωνσταντίνος Καραμανλής” με γήπεδο ποδοσφαίρου, ανοιχτό χώρο στίβου και το κλειστό προπονητήριο στίβου “Αναστασία Κελεσίδου”. Επίσης ο παλιός όρχος οχημάτων χρησιμοποιείται ως χώρος δωρεάν στάθμευσης των δημοτών. Πραγματοποιούνται κάθε χρόνο η ανθοέκθεση, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ποδηλατικοί γύροι κλπ, ενώ υπάρχουν και όργανα γυμναστικής για ελεύθερα αθλούμενους πολίτες, οι οποίοι, ταυτόχρονα, κάνουν και τον περίπατό τους εντός του στρατοπέδου. Γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, γήπεδο πατινάζ.

Με δικές μας δαπάνες, δημιουργήσαμε δίκτυο φωτισμού με υποσταθμό, δίκτυο ύδρευσης, έχουμε προβεί σε δενδροφυτεύσεις και έχουμε συντηρήσει όλα τα παλιά παραδοσιακά στρατιωτικά κτήρια tolls και μάλιστα σε ένα από αυτά στεγάζονται οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας (Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο).

Εντός του χώρου του στρατοπέδου λειτουργεί η Ενορία της Αναστάσεως του Κυρίου, με τον παλιό στρατιωτικό ναό, ο οποίος ανακαινίστηκε από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Παρέχεται σημαντικό πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο.

Αξίζει να αναφέρουμε πως εγκρίθηκε η ένταξη της πράξης «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΣΤΡΑΤΩΝΑ ΠΡ. ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ “Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” για τη Δημιουργία Πάρκου για τον πολιτισμό της Διατροφής και αποσκοπεί στην αποκατάσταση, στον εξοπλισμό και στην ενδιαίτηση ενός κτηρίου συνολικής εσωτερικής επιφάνειας 1275 μ² και των περί αυτό εξωτερικών χώρων, για τη δημιουργία ενός κέντρου αφιερωμένου στη Διαιτολογία, τη διατροφή, τον πολιτισμό και τη ψυχαγωγία των πολιτών. Η δημόσια δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 2.356.000,00 €.
Επίσης η κυβέρνηση αποδέχθηκε το αίτημα του δήμου μας για ένταξη στο ταμείο ανάκαμψης ενός σύγχρονου βιοκλιματικού μεγάλου κολυμβητικού συγκροτήματος. Το συγκεκριμένο κολυμβητικό συγκρότημα περιλαμβάνει δεξαμενή για ενήλικες, για εκμάθηση και έχει καταδυτική πισίνα 15 μέτρων. Δεν υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα πουθενά τέτοιο κολυμβητήριο. Οι κολυμβητικές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης είναι κατασκευασμένες πριν από 40 έως 50 έτη και δεν μπορεί κανείς να τις θεωρήσει πλέον απολύτως σύγχρονες. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία και άλλων χώρων άθλησης εξωτερικά και περιμετρικά του κολυμβητικού συγκροτήματος, όπως γηπέδου χάντμπολ, βόλεϊ, μπάσκετ κ.τ.λ..

 

-Τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης προβλέπει τη δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου μέχρι τέλους του 2023 και την αποπεράτωση των εργασιών του μέχρι τέλος του 2025, καλώς εχόντων των πραγμάτων και ανάλογα με την εξέλιξη του διαγωνισμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 22 εκατομμύρια ευρώ.

 

Πρώην Στρατόπεδο Ζιάκα-«Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ένα μέρος του»
Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός

«Το στρατόπεδο “ΖΙΑΚΑ” βρίσκεται στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού, στα όρια με τον Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, είναι έκτασης 125 στρ. και επί σειρά και μετά από κατάθεση αιτημάτων του π. Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού άλλοτε αποχαρακτηριζόταν τμηματικά, και παραχωρούνταν εκτάσεις στον Δήμο Ελευθερίου Κορδελιού για τη δημιουργία χώρων άθλησης και συγκεκριμένα γηπέδων ποδοσφαίρου και άλλοτε γίνονταν ανακλήσεις των αποφάσεων παραχώρησης.

 

 

Μετά όμως τη μετακίνηση του συνόλου των Μονάδων από τη Στρατιωτική Υπηρεσία (ΣΥ) με γνωμάτευσή του το ΓΕΣ αποδέσμευσε το σύνολο της έκτασης και την επέστρεψε στο Υπουργείο Οικονομικών για να παραχωρηθεί στη συνέχεια στην τοπική Κοινωνία. Και ενώ από 6.9.2005 μέχρι σήμερα υπάρχει μια ιδιάζουσα κατάσταση, το στρατόπεδο συνεχίζει να το διεκδικεί- τώρα πια- ο καλλικρατικός Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου με τον ίδιο σκοπό, δηλαδή την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων – ανοικτού γηπέδου. Έχει εκπονηθεί μάλιστα και ειδική μελέτη για τη δημιουργία «ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΗΠΙΑΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ» για την προσέλκυση και ανάπτυξη πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων μητροπολιτικής κλίμακας.

Ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου στο στρατόπεδο ΖΙΑΚΑ σχεδιάζει μία ριζική σύγχρονη ολοκληρωμένη οικιστική παρέμβαση, η οποία θα αλλάξει τη μέχρι σήμερα υποβαθμισμένη τοπική αστική ταυτότητα με τα γνωστά σε όλους δυσμενή περιβαλλοντικά προβλήματα, δίνοντας νέα πνοή με αναπλάσεις οι οποίες θα αναβαθμίσουν και θα αναζωογονήσουν την ποιότητα ζωής σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Για αυτό το μεγάλο έργο πράσινης- οικιστικής ανάπτυξης- υπάρχει και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, βάζοντας τέλος στην υφιστάμενη άσχημη και επικίνδυνη εικόνα εγκατάλειψης του στρατοπέδου, η οποία υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την ευρύτερη περιοχή, διότι τα ήδη υπάρχοντα στρατιωτικά κτίρια εδώ και δεκαετίες έχουν μετατραπεί σε στέκια περιθωριακών ατόμων και γκέτο παραβατικότητας, τα οποία συνεχώς καταγγέλλουν στις αρχές και στον Δήμο οι περίοικοι».

 

Πώς εξελίσσεται αυτό το αίτημα μέχρι σήμερα και ποιες είναι κόκκινες γραμμές του δήμου;

«Παρά το γεγονός ότι η Διοίκησή μας παρέλαβε το θέμα σε πλήρη στασιμότητα και μάλιστα μέσα σε ένα πλαίσιο γενικευμένης ιδιοκτησιακής ασάφειας, εξ αιτίας της μεταφοράς του στρατοπέδου ΖΙΑΚΑ από την Κτηματική Εταιρία Δημοσίου (ΚΕΔ) και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε ένα μέρος του… (ΠΟΣΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ) για την αξιοποίησή του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Δεν ξεχνάμε όμως ότι από το 2018 με απόφαση της τότε κυβέρνησης, το Στρατόπεδο ΖΙΑΚΑ θα είχε μετατραπεί σε χώρο διακίνησης, αποθήκευσης και διαχείρισης εμπορευμάτων της Λαχαναγοράς (τα γνωστά logistics), αλλά η απόφαση αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ, γιατί συνάντησε τη δυναμική αντίδραση κατοίκων και συλλογικοτήτων της περιοχής, οι οποίοι και την απέτρεψαν.

Έκτοτε παρ΄ όλες τις ενέργειες της δικής μας Διοίκησης στους αρμοδίους φορείς, δεν υπήρξε καμία απολύτως εξέλιξη αλλά ούτε ένδειξη ενδιαφέροντος επί του θέματος μέχρι πρότινος, που ακούσαμε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να εξαγγέλλει από την πλατεία Ευόσμου τη δημιουργία ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ.

Και παρ’ ότι εμείς ως Δημοτική Αρχή δεν έχουμε, ακόμη τουλάχιστον, καμία επίσημη ενημέρωση από τον Υπουργό Επικρατείας, τον κ. Α. Σκέρτσο, εν τούτοις αντιλαμβανόμαστε ότι είναι η πρώτη – έστω και μετά από δεκαετίες- κυβερνητική πρόταση άμεσα υλοποιήσιμη για την αξιοποίηση αυτού του εγκαταλειμμένου στρατοπέδου, η οποία λύνει και ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα κυρίως νέων ανθρώπων για ιδιόκτητη στέγη.

Ο Δήμος μας δεν διεκδικεί όλη την έκταση του Στρατοπέδου, ούτε είναι αντίθετος στην αξιοποίησή του από την κυβέρνηση, αρκεί βέβαια να υλοποιηθούν δύο πράγματα:
Πρώτον, να παραχωρηθεί ο διεκδικούμενος χώρος στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, άθλησης, Πολιτισμού και ήπιας ψυχαγωγίας, και δεύτερον, ταυτόχρονα με την ανέγερση των κοινωνικών κατοικιών να γίνει και η χρηματοδότηση του Δήμου για τη δημιουργία κοινωνικών υποδομών, διότι στον ήδη κορεσμένο πληθυσμιακά δήμο μας (2ος μεγαλύτερος δήμος της Βορείου Ελλάδος με 150.000 κατοίκους και 1ος Δήμος σε όλη τη χώρα με τον μικρότερο δείκτη γήρανσης στον πληθυσμό του), όταν με το καλό προστεθούν και οι νέοι μας συνδημότες, θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες ελλείψεις και ανάγκες παιδικών σταθμών, σχολείων ΚΔΑΠ, κλπ , τις οποίες θα πρέπει να προβλέψουμε και να αρχίσουμε από τώρα, γιατί η συγκεκριμένη περιοχή είναι εκτός του αστικού ιστού. Ενώ δεν θα έχουμε αυτά τα προβλήματα, εάν αυτές οι Κοινωνικές Κατοικίες γίνουν άνωθεν του Περιφερειακού, περιοχή η οποία είναι πλησιέστερα στις ήδη υπάρχουσες δομές μας. Ελπίζουμε να βρεθεί και πιστεύουμε ότι θα βρεθεί λύση, γιατί τώρα πραγματικά υπάρχει και από τα δύο μέρη ειλικρινής πρόθεση για άμεση αξιοποίηση του στρατοπέδου ΖΙΑΚΑ».

 

Στρατόπεδο Παπακυριαζή-«Διεκδικούμε τους χώρους που δεν χρησιμοποιούνται από τον Στρατό»

 

 

«Το στρατόπεδο ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗ είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση. Είναι ακόμη ενεργό, στο οποίο γίνεται η επιδιόρθωση και η συντήρηση των αρμάτων του Ελληνικού Στρατού, βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Ευόσμου, είναι έκτασης 223 στρ., και δεν ανήκει στα αποδεσμευόμενα στρατόπεδα. Τμήμα του αποχαρακτηρίσθηκε την 16η Σεπτεμβρίου 2005 υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα, αποχαρακτηρίσθηκαν εκτάσεις 6.800 τμ. για τη διάνοιξη της οδού Ιπποδρομίου, με στόχο την ανακούφιση του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος του Δήμου, και εκτάσεις 1.375,48 τ.μ. για την επέκταση των υφιστάμενων αθλητικών υποδομών του Δήμου.

Αναγνωρίζουμε τη λειτουργικότητα του στρατοπέδου και σεβόμαστε απόλυτα τη χρήση του, αλλά επειδή δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι υπάρχουν και ανεκμετάλλευτοι χώροι οι οποίοι δεν χρησιμοποιούνται από τον Στρατό, τους διεκδικούμε για την τοπική μας κοινωνία.

Ο Δήμος κατέθεσε την πρότασή του και σε συμφωνία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ένα τμήμα του στρατοπέδου θα συμβάλλει στη διάνοιξη της οδού Ιπποδρομίου, δίνοντας κυκλοφοριακές διεξόδους στο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Δήμου, συνδέοντας την περιοχή της Ελπίδας με τον όμορο Δήμο Παύλου Μελά παρακάμπτοντας τις κεντρικές οδούς του Δήμου».

«Η διεκδίκηση των Στρατοπέδων ‘ΖΙΑΚΑ & ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗ’ και η παραχώρησή τους στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου είναι σε διαρκή προτεραιότητα»

«Με δεδομένο ότι στην πιο υποβαθμισμένη πλευρά της Θεσσαλονίκης, τη Δυτική Θεσσαλονίκη, βρίσκονται τα περισσότερα στρατόπεδα, αυτό αποτελεί για όλους τους ΟΤΑ μια χρυσή ευκαιρία για την πολύπλευρη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, μέσα από τις αναπλάσεις των χώρων τους, αφού αποτελούν και τους εναπομείναντες τελευταίους ελεύθερους χώρους. Επίσης είναι γνωστό ότι η πόλη μας, η Θεσσαλονίκη, είναι η πόλη με λιγότερο από 3 τ.μ. πράσινο ανά κάτοικο, μια από τις μικρότερες αναλογίες στην Ευρώπη, με υψηλότατα επίπεδα ρύπανσης, ιδιαίτερα σε μικροσωματίδια στη δυτική της πλευρά, Για τη διοίκησή μας, στην ιεράρχηση των τοπικών προβλημάτων η διεκδίκηση των Στρατοπέδων ΖΙΑΚΑ & ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗ είναι σε διαρκή προτεραιότητα και η παραχώρησή τους στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου θα είναι η δικαίωση της τοπικής κοινωνίας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής που αναφαίρετα και επιπρόσθετα της αξίζει και λόγω της ρύπανσης που δέχεται από τη γειτνίασή της με τη Βιομηχανική Ζώνη Θεσσαλονίκης. Ειδικά η αξιοποίηση του στρατοπέδου ΖΙΑΚΑ θα είναι ο μόνος πνεύμονας πρασίνου και αθλοπαιδιών που τόσο στερούνται οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερίου – Κορδελιού.

 

 

Ο Δήμος μας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της Βορείου Ελλάδος και ο πρώτος Δήμος σε όλη τη χώρα με τον μικρότερο δείκτη γήρανσης στον πληθυσμό του, παράγοντες οι οποίοι υπαγορεύουν την άμεση αξιοποίηση χώρων προς όφελος πρωτίστως της νεολαίας μας. Επίσης μόνον με την αξιοποίηση και τη μετατροπή των στρατοπέδων σε χώρους πρασίνου, μπορούμε να πλησιάσουμε και την ποσόστωση της αναλογίας πρασίνου που θέτει ως όριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας και είναι τα 9 τ.μ./κάτοικο, ενώ τώρα, σύμφωνα με στατιστικές μετρήσεις, ο δήμος μας κατέχει μόλις 1τ.μ./κάτοικο, δηλαδή ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά αναλογίας πρασίνου ανά κάτοικο παγκοσμίως. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Δήμος μας συνεχίζει τον αγώνα του μέχρι τα στρατόπεδα να περιέλθουν στην τοπική κοινωνία και στις επόμενες γενιές, όπου άλλωστε και ανήκουν» τονίζει ο κ. Μανδαλιανός.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή