Με τη δράση «Βιβλιοπώλης & Βιβλιοπώλισσα για μια μέρα» ολοκληρώνεται η φετινή Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων, που πραγματοποιείται σε όλη την Ελλάδα.
Στο μικρό βιβλιοπωλείο «Μυθιστορία», στην ανατολική Θεσσαλονίκη, δύο αγαπητοί φίλοι του, ο Μιλτιάδης Πολυβίου και ο Φαίδων Χατζηαντωνίου, επιστήμονες με σημαντική κοινωνική παρουσία και έρευνα στην πολιτιστική κληρονομιά μας, μοιράστηκαν την αγάπη τους για τα βιβλία με αναγνώστες, φίλους και μίλησαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη μαγεία των μικρών βιβλιοπωλείων, για τη χαρά να συνυπάρχεις, να συνομιλείς, να συμμετέχεις, να ακούς, να γνωρίζεις. Μίλησαν για την αξία της σύνθεσης, της συμπερίληψης, της συναίνεσης, της ανταλλαγής ιδεών.
«Σήμερα κάνω κάτι …παραπάνω από αυτό που κάνω σχεδόν κάθε μέρα, η παρουσία μου παίρνει μια άλλη διάσταση. Για εμένα αυτό το βιβλιοπωλείο είναι στοιχείο της καθημερινότητας, ένα σημείο αναφοράς. Είναι γειτονιά», λέει ο Μιλτιάδης Πολυβίου, αρχιτέκτων, διπλωματούχος μεταπτυχιακών σπουδών του κλάδου Βυζαντινής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής και διδάκτωρ της σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. «Τα μεγάλα βιβλιοπωλεία είναι απρόσωπα, ενδεχομένως να λειτουργούν πολύ καλά όσον αφορά την πώληση βιβλίων και την ευρύτητα των τίτλων αλλά δεν έχουν τη ζεστασιά του συνοικιακού. Εδώ όλα λειτουργούν σε προσωπικό επίπεδο, αποκτάς οικειότητα, κάνεις διάλογο, μιλάς για το βιβλίο πέρα από την εμπορευματική του ιδιότητα. Η “Μυθιστορία”, δεν είναι μόνο “πόλος” πολιτισμού -στεγάζει Λέσχη Ανάγνωσης κ.ά.- αλλά και πόλος οικειότητας και συλλογικής δράσης. Οτιδήποτε συλλογικό, εδώ βρισκόμαστε, εδώ γίνονται οι συνεννοήσεις, οι επαφές, για τα δέντρα και την υγεία τους, για τα ζώα της γειτονιάς, για το διατηρητέο απέναντι», προσθέτει. Θυμάται, όπως αναφέρει, «ένα παλιό βιβλιοπωλείο που δεν έμεινε πολύ “ένα ειδικό βιβλιοπωλείο” που είχε μαζί με κάποιους άλλους ο ποιητής Μανώλης Αναγνωστάκης στην Χρυσοστόμου Σμύρνης.
Μόλις που πρόλαβα το βιβλιοπωλείο των αδελφών Συρόπουλου που αναφέρονται σε αυτό πολλοί λογοτέχνες». Ο Μιλτιάδης Πολυβίου που εξέδωσε βιβλία για εκκλησιαστική αρχιτεκτονική και βιβλιόφιλος τι θα πρότεινε να διαβάσουμε; «”Ψυχολογία Συριανού συζύγου”» του Εμμανουήλ Ροϊδη, έχω δώσει πολλά αντίτυπα», σημειώνει.
Comments are closed.