RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Αγγελούδης: Προτεραιότητα το Σειχ Σου
https://www.rthess.gr/thessaloniki/angeloudis-proteraiotita-to-seich-sou/
https://www.rthess.gr/thessaloniki/angeloudis-proteraiotita-to-seich-sou/
https://www.rthess.gr/thessaloniki/angeloudis-proteraiotita-to-seich-sou/
https://www.rthess.gr/thessaloniki/angeloudis-proteraiotita-to-seich-sou/
https://www.rthess.gr/thessaloniki/angeloudis-proteraiotita-to-seich-sou/
https://www.rthess.gr/thessaloniki/angeloudis-proteraiotita-to-seich-sou/
viber
NOW ON AIR
Home > Θεσσαλονίκη > Αγγελούδης: Προτεραιότητα το Σειχ Σου
Αγγελούδης: Προτεραιότητα το Σειχ Σου
09.05.2024

Αγγελούδης: Προτεραιότητα το Σειχ Σου

Σε ετοιμότητα οι φορείς για την αντιμετώπιση πυρκαγιών - Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και πόρων στην Αυτοδιοίκηση

Για την ανάγκη μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων στους αντίστοιχους φορείς, για την αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης που πρέπει να συνοδεύεται με τους αναγκαίους πόρους για την επίτευξη του έργου, μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης στην πρώτη τακτική συνεδρίαση του νέου Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ) του Δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι «περιβόητη κλιματική αλλαγή έχει χτυπήσει εδώ και καιρό την πόρτα μας με τις συνθήκες και τις συνέπειες να είναι απρόβλεπτες. Όσο αποτελεσματικό κι αν είναι ένα κράτος, πρέπει να ξαναδούμε το μοντέλο οργάνωσης σχεδιασμού και παρέμβασης. Εδώ έρχεται η Αυτοδιοίκηση και απαιτείται απελευθέρωση και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, αλλά και πόρων»
ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης.

«Το Σεΐχ Σου αποτελεί τον πρώτο στόχο που πρέπει να διαφυλάξουμε κάθε καλοκαίρι. Εμείς σας διαθέτουμε τα μέσα και εσείς θα πρέπει να συντονίσετε όλη αυτή τη διαδικασία» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης απευθυνόμενος στους φορείς και τους εθελοντές υπογραμμίζοντας ως κρίσιμο ζήτημα την οργανωμένη και σωστή ενημέρωση των εθελοντών.

 

 

 

 

Αρναούτογλου: Έχουμε προτάσεις για την πολιτική προστασία

«Ο πολίτης δεν έχει ενημερωθεί τι σημαίνει κλιματική κρίση και οι συνέπειες της. Αφενός υπάρχει κόσμος που δεν ξέρει πως να συμβάλει και αφετέρου οι περισσότεροι νομίζουν πως είναι κάτι μη αναστρέψιμο» τόνισε ο Σάκης Αρναούτογλου εντεταλμένος Συμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο κ Αρναούτογλου μίλησε για τους κίνδυνος από πυρκαγιές και πλημμύρες λέγοντας ότι είναι εξίσου επικίνδυνες και αναφέρθηκε στις προτάσεις που κατέθεσε στον Δήμαρχο με την ανάληψη των καθηκόντων του οι οποίες όλες έγιναν δεκτές.

Όπως εξήγησε σε πρώτη φάση σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών θα τοποθετηθούν μετεωρολογικοί σταθμοί περιφερειακά γύρω από την πόλη για να πληροφορούνται οι πολίτες για τα καιρικά φαινόμενα.

Για να προληφθούν οι πυρκαγιές από τις ξηρές καταιγίδες προτάθηκε ένα λογισμικό με σύστημα ραντάρ για την παρατήρηση των καταιγίδων ώστε να γίνεται στοχευμένος σχεδιασμός και να μην γίνεται διασπορά δυνάμεων.

Για την ατμοσφαιρική ρύπανση πρότεινε την ενημέρωση από τις μετρήσεις νωρίς κάθε ημέρα ώστε να δημοσιοποιούνται έγκαιρα τα στοιχεία.

Για την θερμική νησίδα ο κ Αρναούτογλου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα με βάση το οποίο «με προγνωστικά μοντέλα θα βλέπουμε αναλυτικά την κατάσταση κάθε γειτονιάς με χρώματα ώστε σε κάθε περίπτωση να δίνονται οι σχετικές οδηγίες» εξηγώντας ότι θα τοποθετηθούν ειδικοί σένσορες σε αυτοκίνητα και ποδήλατα για να καταγράφουν μετρήσεις.

Στη συζήτηση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικης Προστασίας έγινε αναφορά στο Θέατρο Δάσους και στο Θέατρο Γης όπου από πλευράς Πυροσβεστικής και Δασαρχείου, επισημάνθηκαν ελλείψεις σε ζητήματα ασφάλειας και δρόμων διαφυγής ενώ τονίστηκε και ο κίνδυνος εγκλωβισμού οχημάτων λόγω κίνησης και σταθμευμένων.

«Δεν υπάρχει δρόμος διαφυγής ενώ χρειάζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση σε ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση ανάγκης» επισημάνθηκε από την πλευρά της Πυροσβεστικης.

Η δασάρχης Θεσσαλονίκης Φιλοθέη Μελά, τόνισε ότι έχει ήδη ζητηθεί να γίνει μελέτη χώρου για δημιουργία εξόδων διαφυγής και αναμένεται η ολοκλήρωση τους.

Από την πλευρά του, ο διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος της πόλης, αναφέρθηκε στην αύξηση των δασικών πυρκαγιών το 2023 που έφτασαν τις 220 από 168 που ήταν το 2022.

Αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της υπηρεσίας με 59 υδροφόρες 29 οχήματα και 80 βοηθητικά και 760 πυροσβέστες ενώ τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν μόλις 20 ασθενοφόρα για την κάλυψη όλων των περιστατικών.

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Γ’ Σώματος Στρατού, των υγειονομικών μονάδων της πόλης, νοσοκομείων και ΕΚΑΒ, της 113 Πτέρυγας Μάχης, της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης, της ΕΥΑΘ, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΟΑΣΘ, του ΑΠΘ, των δήμων Πυλαίας – Χορτιάτη, Καλαμαριάς, Νεάπολης – Συκεών και εθελοντικών ομάδων.

Της Δέσποινας Κρητικού

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε πρώτοι τις έκτακτες ειδήσεις & τα τελευταία νέα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.

Ροή Ειδήσεων

Sound Wave -

Ροή Ειδήσεων

Sound Wave -
Download the app