Θεσσαλονίκη- 9ο Φόρουμ της Κοινωνίας των πολιτών: «Αδύναμες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να επενδύσουν στην πράσινη ανάπτυξη»
Τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχει συμπεριλάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην πράσινη μετάβαση με στόχο να μειώσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τόνισε το μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) Ντράγκισα Μαρτίνοβιτς (Dragica Martinović) μιλώντας στο 9ο Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη.
«Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν περισσότερα προβλήματα εξαιτίας αδύναμων οικονομιών και δυσκολιών να επενδύσουν στην πράσινη ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά η κ.Μαρτίνοβιτς στην πρωινή συνεδρία με θέμα τη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών στην εφαρμογή της Πράσινης Ατζέντας και της αειφόρου ανάπτυξης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Για τον Ματέι Ζακόνισεκ (Matej Zakonjšek), διευθυντή στη Γραμματεία της Κοινότητας Μεταφορών, οι τομείς των μεταφορών και της ενέργειας είναι αυτοί που μολύνουν περισσότερο, με τις μεταφορές να μην επηρεάζουν απλά την καθημερινή ζωή των πολιτών αλλά και την υγεία τους.
«Ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα λύσει σημαντικά προβλήματα, συνδέοντας όλες τις πρωτεύουσες που απέχουν κατά μέσο όρο, περίπου 500 χιλιόμετρα μεταξύ τους, με πιο μακρινή την απόσταση Βελιγράδι- Τίρανα που είναι περίπου 600 χιλιόμετρα» ανέφερε ο κ.Ζακόνισεκ, θέτοντας ως παράδειγμα την υπάρχουσα σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την πρωτεύουσα της Σερβίας με το λιμάνι του Μπαρ στο Μαυροβούνιο. Στην κατεύθυνση αυτή, ο ομιλητής τόνισε ότι πρέπει να εμπλακεί και η κοινωνία των πολιτών προκειμένου να ληφθούν σωστές πολιτικές αποφάσεις για βιώσιμες μεταφορές και καλό σχεδιασμό του σιδηροδρομικού δικτύου.
Περιφερειακές συνεργασίες απαιτούνται από την ΕΕ για να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εκτίμησε ο Ανταμ Σιγουέτς (Adam Cwetsch), επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, Γραμματεία της Ενεργειακής Κοινότητας.
«Η ανακατανομή των πόρων και συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις αποτελούν τα κλειδιά για το πότε θα ξεκινήσει η απανθρακοποίηση. Η μετάβαση μπορεί να κοστίζει αλλά η έλλειψη αποφάσεων μπορεί να κοστίσει στην εύρεση των επενδυτών» είπε.
Στον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, να πετύχει μέχρι το 2050 την κλιματική ουδετερότητα με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, αναφέρθηκε ο Βίκτορ Μπέρισατζ (Viktor Berishaj), συντονιστής Κλιματικής και Ενεργειακής Πολιτικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CAN Europe).
«Απαιτούνται κάποια ορόσημα και σχέδια που θα επιτευχθούν πριν από το 2050 και θα περιλαμβάνουν και επενδύσεις για πράσινη μετάβαση στα Δυτικά Βαλκάνια όπου υπάρχει εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές για απανθρακοποίηση».
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε πρώτοι τις έκτακτες ειδήσεις & τα τελευταία νέα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.