Το νέο “πράσινο” κτίριο.. κόσμημα της ΕΥΑΘ (ΦΩΤΟ)
Εντυπωσιάζει στην όψη και στο εσωτερικό του το ανανεωμένο και πράσινο, πλέον, κτήριο διοίκησης της ΕΥΑΘ, στην Εγνατία Οδό, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ ΑΕ, Άγι Παπαδόπουλο, το σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης κτήριο προγραμματίζεται να δοθεί σε χρήση πριν το νέο έτος.
Το κτήριο είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης και, μεταξύ άλλων, διαθέτει φωτοβολταϊκά πλαίσια ισχύος 5,25 ΚWp στο δώμα του για αυτοπαραγωγή net metering.
Το κέλυφός του είναι γυάλινο, με κινητές περσίδες και η κατασκευή του βασίζεται στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
Συγκεκριμένα, το ανανεωμένο κτήριο είναι Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας κατά ΚΕΝΑΚ (nZEB):
Κλιματισμός με VRF της υψηλότερης κατηγορίας ενεργειακές απόδοσης
Ανάκτηση θερμότητας με εναλλάκτες αέρα-αέρα στο σύστημα εξαερισμού
Φωτισμός με LED
21 φωτοβολταϊκά πλαίσια ισχύος 5,25 kWp με net metering στο δώμα
Σύστημα αυτοματισμών και ελέγχου των λειτουργιών του κτηρίου κατηγορίας Α κατά EN 15232
Πρόκειται για ένα κτήριο-πρότυπο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με υψηλές ενεργειακές – περιβαλλοντικές επιδόσεις και ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος, διαθέτει φωτισμούς LED, διευκολύνσεις για ΑμΕΑ, αίθουσα εκδηλώσεων, σύγχρονα συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου, το οποίο θα φιλοξενεί περίπου 100 εργαζόμενους.
«Ήταν μεγάλη πρόκληση η εκ βάθρων ανακατασκευή του κτηρίου το οποίο πλέον καλύπτει τις σύγχρονες απαιτήσεις και τους ισχύοντες κανονισμούς. Οι μελετητές, οι αρχιτέκτονες, οι μηχανολόγοι και οι κατασκευαστές έκαναν πολύ καλή δουλειά», είπε στη Greenagenda.gr ο κ. Παπαδόπουλος.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ Γρηγόρης Πενέλης τόνισε στη Greenagenda.gr ότι «πρόκειται για το πιο σύγχρονο κτήριο της πόλης, το οποίο διαθέτει μεταξύ άλλων ένα σύστημα υψηλής ενεργειακής απόδοσης, ενώ η αντισεισμική του ενίσχυση πληροί τους σύγχρονους κανονισμούς».
Δείτε φωτογραφίες:
Το εμβληματικό κτήριο γραφείων της ΕΥΑΘ στην Εγνατία ανεγέρθηκε από τον τότε Οργανισμό Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης (ΟΥΘ) το διάστημα 1970-1972 σε ένα οικόπεδο 250 τ.μ. Αποτελείται από δύο υπόγεια, ισόγειο και οκτώ ορόφους (2.500 τ.μ. συνολικό εμβαδό), συντηρήθηκε τελευταία φορά το 1986.
ΠΗΓΗ Greenagenda
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε πρώτοι τις έκτακτες ειδήσεις & τα τελευταία νέα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.