RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Μαζί… για όλα | Πέτρα Καρυώτη
Θέμα συζήτησης :
“12 θηρία χτυπούσαν τον Άλκη”- Αγόρευση του Αλέξη Κούγια
https://www.rthess.gr/topika-reportaz/12-thiria-chtypousan-ton-alki-agorefsi-alexi-kougia-dikigoros-tis-oikogeneias-tou-alki/
https://www.rthess.gr/topika-reportaz/12-thiria-chtypousan-ton-alki-agorefsi-alexi-kougia-dikigoros-tis-oikogeneias-tou-alki/
https://www.rthess.gr/topika-reportaz/12-thiria-chtypousan-ton-alki-agorefsi-alexi-kougia-dikigoros-tis-oikogeneias-tou-alki/
https://www.rthess.gr/topika-reportaz/12-thiria-chtypousan-ton-alki-agorefsi-alexi-kougia-dikigoros-tis-oikogeneias-tou-alki/
https://www.rthess.gr/topika-reportaz/12-thiria-chtypousan-ton-alki-agorefsi-alexi-kougia-dikigoros-tis-oikogeneias-tou-alki/
https://www.rthess.gr/topika-reportaz/12-thiria-chtypousan-ton-alki-agorefsi-alexi-kougia-dikigoros-tis-oikogeneias-tou-alki/
viber
NOW ON AIR 16:00 - 18:00 - Μαζί… για όλα
Πέτρα Καρυώτη
NOW ON AIR
Home > Τοπικά Ρεπορτάζ > “12 θηρία χτυπούσαν τον Άλκη”- Αγόρευση του Αλέξη Κούγια
“12 θηρία χτυπούσαν τον Άλκη”- Αγόρευση του Αλέξη Κούγια
12.06.2023

“12 θηρία χτυπούσαν τον Άλκη”- Αγόρευση του Αλέξη Κούγια

Μετά την ολοκλήρωση της αγόρευσης της εισαγγελέως της έδρας, σήμερα η δίκη συνεχίζεται με τις αγορευσεις των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής

Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων. Οι εννέα για ανθρωποκτονία με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, απόπειρα ανθρωποκτονίας και συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, ο ένας ως ηθικός αυτουργός στις παραπάνω πράξεις και οι δύο για συνέργεια στις πράξεις αυτές.

«Έχω την τιμή να προτείνω στο δικαστήριο σας μετά από μια καταπληκτική εισαγγελική συμπεριφορά που αποδεικνύει απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των κατηγορουμένων η οποία σπανίζει. Είναι ένα κατόρθωμα για συνθήκες δίκαιης δικής η γραπτή αγόρευση” τόνισε στην αγόρευσή του ο Αλέξης Κούγιας και συνέχισε λέγοντας:

“Η εισαγγελέας της έδρας τίμησε την έδρα και την προαγωγή της. Είναι δύσκολη η θέση ενός υποστηρικτή κατηγορίας να υποστηρίξει την πρόταση, μια πρόταση που κάθε λέξη της είχε αυτοσεβασμό, επιχειρήματα και βεβαίως είχε και οξύτητα”.

«Δεν είναι μια συνήθης δίκη. Δεν είναι μια δική μιας ανθρωποκτονίας απλώς, είναι μια δική που καθορίζει τις συνθήκες συμπεριφοράς μεγάλης μερίδας του λαού. Μου έγινε η τιμή από την οικογένεια Καμπανού να τους εκπροσώπησω στη δική αυτήν, ειναι μια ηθική ανταμοιβή για ό,τι έχω πει και έχω κάνει σε αυτόν τον αμαρτωλό χώρο».

«Πρόκειται για μια εμβληματική δίκη, είναι η δίκη μιας κοινωνίας, μια δίκη αντικοινωνικών συμπεριφορών μέσα την κοινωνική ειρήνη.

Το Μικτό Ορκωτό δικαστήριο είναι το δικαστήριο της δημοκρατίας που εκφράζει την ποιότητα της κοινωνίας. Η ευθύνη σας είναι τεράστια. Η θέση του Πολίτη είναι η άριστη των αριστων. Δεν είναι μια κοινή ποινική υποθεση γιατί δεν έχει συμβεί ποτέ στον κόσμο 12 νέοι άνθρωποι να συμφωνήσουν και να σκοτώσουν έναν αθώο άνθρωπο. Δεν υπάρχει γενίκευση, δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη. Σε αυτό το πρωτοφανές γεγονός να εμφανίζονται οι 12 κατηγορούμενοι και αντί να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τις οικογένειες των θυμάτων προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να παραπλάνησουν την δικαιοσύνη και τους εισαγγελείς.

Υπάρχει μόνο ένα γεγονός η δίκη σας προσωπικότητα και προσωπική αξιοπρέπεια, ο δικός σας σεβασμός και το κυριότερο απ όλα η ευθύνη σας προς τους κατηγορουμένους. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να προσβάλεις τους γονείς του θύματος».

Αναφέρθηκε στους ιατροδικαστες- τεχνικούς συμβούλους και τον εξευτελισμό αυτών.

«Μπορείτε να αγνοήσετε την ιατορικαστική έκθεση της κ. Κοβάτση και να δεχθείτε του κ. Λέων και των υπολοίπων, μπορείτε να δεχθείτε τα πάντα, αλλά θα πρέπει όταν βγείτε από αυτή την αίθουσα να κοιμάστε ήσυχοι, ότι δεν αδικήσατε κανέναν» είπε.

Έκανε αναφορά επίσης για το σπίτι της οικογένειας του Άλκη που είναι γεμάτο εικόνες και κεριά του αδικοχαμένου 19χρονου.

«Πρέπει να αποφασίσετε τι είναι αυτοί οι κατηγορουμενοι; Είναι τα καλά παιδιά ή είναι οι επικίνδυνες προσωπικότητες που ανέλυσε η κυρία εισαγγελέας. Είναι περίπτωση εκδίκησεως οπαδών γιατί κάποιοι έκαναν το ιδιο; Ή είναι ιδιαίτερες επικίνδυνες προσωπικότητες με την έννοια ότι έχουν επιλέξει “μαχαίρια καραμπιτ, δρεπάνια γιατί και οι άλλοι έχουν” και ποιος σας ειπε ότι και οι άλλοι δεν είναι επικίνδυνοι; Πρεπει να τους διώξουμε από τα σπίτια μας. Να ξανά γυρίσουν οι άνθρωποι στα γήπεδα. Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να καθορίζετε τις κοινωνικές συνθήκες;

Με ποιο δικαίωμα; Και μετά τι ζητούν οι κατηγορούμενοι;»

Στη συνέχεια ο γνωστός ποινικολόγος προσπάθησε να καταδείξει την μεγάλη ευθύνη των δικαστικών αρχών προς την κοινωνία, αναφερόμενος σε μεγάλες υποθέσεις και πολυκροτες δικές.

«Νομίζουν ότι αυτοί είναι οι ηγέτες και εσείς είστε πιόνια. Θέλουν να σας παραπλανήσουν και να σας εξευτελισμούν από την πρώτη μέρα της ανάκρισης. “Ήμουν εκεί αλλά δεν χτύπησα”.

Οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι ο Άλκης αυτοκτόνησε. Νομίζουν ότι έχετε κάνει λοβοτομή. 12 λεβεντοπαιδα. Είμαι βεβαίως ότι δεν σας έχουν παραπλανήσει.

Υπάρχει έστω μια στιγμή που οι κατηγορούμενοι δάκρυσαν; Ειδατε ένα βλέμμα συμπόνιας προς τους γονείς του Άλκη, του Βογιατζόγλου και του Κοσκινά; Είδατε ποτέ έστω και έναν να πει τιμωρήστε μας κάναμε κάτι αποτρόπαιο κατασφάξαμε ένα παιδί και πήγαμε να σφάζουμε κι άλλο ένα;

Στην αρχή θέσαμε το θέμα της εγκληματικής οργανώσεως, έχω πεποίθηση ότι πρόκειται περί εγκληματικής οργανώσεως.

Που ακούστηκε μαχαίρι κάραμπιτ, που ακούστηκε δρεπάνι, σιδερολωστοί;

Ο σκοπός ήταν η αφαίρεση ανθρώπινης ζωής, εκ τύχης κατάφεραν και έφυγαν ο Άγγελος και ο Δημήτρης, ο σκοπός τους όμως ήταν να κάνουν ότι έκαναν στον Άλκη.

12 θηρία χτυπούσαν τον Άλκη, ενώ τους έλεγε “σταματήστε πονάω”.

Όλοι συμφώνησαν να χτυπήσουν, για να είναι όλοι αλληλοϋπόχρεοι να αποκρύψουν την αλήθεια, να είναι όλοι υπεύθυνοι».

«Όλοι πρέπει να φύγουμε από εδώ ξέροντας πως όλα κρίθηκαν δίκαια. Όμως μόνο ο θεός γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη αφού οι 12 που ήταν οι πρωταγωνιστές του δράματος δεν λένε αυτό που πρέπει να πουν».

Ανέλυσε τις καταθέσεις και τις απολογίες των 12 κατηγορουμένων σε μια προσπάθεια να καταδείξει το ποιών τους.

Συμφώνησε σε μεγάλο βαθμό με την αγόρευση της εισαγγελέως, ωστόσο διαφοροποιήθηκε ως προς την πρόταση της για τον 12ο κατηγορούμενο, χαρακτηρίζοντας και τον ίδιο (εκτός από τον πρώτο) ηθικό αυτουργό της δολοφονικής επίθεσης.

Τόνισε ότι ο 12ος κατηγορούμενος «είναι αυτός που μαχαίρωνε τελευταίος όπως προκύπτει».

«Το επόμενο θύμα θα είναι οπαδός του ΠΑΟΚ»

«Η απόφαση πάρθηκε από τον 1ο κατηγορούμενο και τον 12ο, οδηγό του polo», ανέφερε ο κ. Κουγιας βαζοντας στο στόχαστρο περισσότερους από έναν ηθικούς αυτουργούς της δολοφονικης επίθεσης σε αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση.

Μάλιστα ο κ. Κούγιας έδειξε και τον 7ο κατηγορούμενο ως συναυτουργό της επίθεσης.

«Το επόμενο θύμα θα είναι παοκτζης.Για αυτό είπα ότι πρόκειται για εμβληματική δίκη. Γιατί αυτή η υπόθεση δεν τελειώνει πουθενά. Θα τελειώσει μόνο με την απόφασή σας. Είμαστε η πιο επικίνδυνη χώρα σε αυτά τα ζητήματα, έχουν κάνει την ταυτότητα του οπαδού επάγγελμα. Η απόφασή σας όμως μπορεί να αφυπνίσει συνειδήσεις», τόνισε ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής.

«Αυτή η υπόθεση είναι μια εμβληματική υπόθεση. Αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Την μεγαλύτερη ευθύνη έχετε εσείς κυρίες και κύριοι ένορκοι. Οι οικογένειες που εκπροσωπώ δεν θέλουν να καταδικάσετε κανέναν που δεν είναι ένοχος, αλλά δεν θέλουν να αδικήσατε και εκείνους. Το οφείλετε στις οικογένειες σας, στους εαυτούς σας και σε όλους αυτούς που περιμένουν από εσάς», κατέληξε ο κ. Κούγιας καλώντας το σεβαστό δικαστήριο να πράξει δίκαια.

Η αγόρευση του ποινικολόγου ολοκληρώθηκε. Αύριο τη σκυτάλη παίρνει ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Γιάννης Πουλτίδης, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν οι αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΑ ΓΚΑΝΑΡΑ

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε πρώτοι τις έκτακτες ειδήσεις & τα τελευταία νέα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.

Ροή Ειδήσεων

Sound Wave -

Ροή Ειδήσεων

Sound Wave -
Download the app