
Εργασίες αποκατάστασης στο ρέμα Ξηροποτάμου – Απομακρύνθηκε ένα ΙΧ (ΦΩΤΟ-VIDEO)
Μεγάλα προβλήματα στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκη, έφερε ο μεγάλος όγκος νερού, ο οποίος έπεσε από τις συνεχής και έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών.
Το ρέμα Ξηροποτάμου στην δυτική πλευρά της πόλης υπερχείλισε για ακόμη μια φορά με τις καταστροφές να μην έχουν ακόμη αποκατασταθεί και τους κατοίκους να εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές τους.
Στην ιρλανδική διάβαση πού βρίσκεται κοντά στο στρατιωτικό Νοσοκομείο 424, το ρέμα κατεβάζοντας νερό από πολύ ψηλά, μετατράπηκε σε ορμητικό χείμαρρο, σπάζοντας τα όρια της κοίτης του στο ύψος των βυζαντινών νερόμυλων του δήμου Παύλου Μελά και δημιουργώντας μία δεύτερη κοίτη στο ύψος της ιρλανδικής διάβασης που υπάρχει στο σημείο.
Παράλληλα, ξήλωσε μέρος της πρόσφατα εγκατεστημένης ασφάλτου, αλλά και μέρος από τις προστατευτικές μπάρες.
Ακόμη στο σημείο όπου υπογειοποιείται ο Ξηροπόταμος επι της οδού Λαγκαδά η ορμή του ποταμού έσπασε σωλήνες αποχέτευσης, καθώς και τμήμα του τοιχίου γεμίζοντας με πέτρες και φερτά υλικά το ρέμα.
Σε πολλά σημεία μάλιστα έχουν φραχτει σωλήνες με κλαδιά και κορμούς δέντρων.
Σήμερα μηχανήματα της περιφέρειας που έχουν εισχωρήσει βαθιά στο ρέμα ώστε να το καθαρίσουν, έβγαλαν ένα όχημα που είχε παρασυρθεί, ενώ γίνεται επιχείρηση για ακόμη δύο οχήματα που βρίσκονται σε δυσκολότερα σημεία.
Επιπλέον κοντά στο πνευματικό κέντρο Καρατάσου, το νερό πέρασε πάνω από την γέφυρα και πλημμύρισε κατοικίες, τον παιδικό σταθμό “Αστεράκια”, στον οποίο πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, καθώς και προβλήματα σε άλλες δημοτικές υπηρεσίες.
Τέλος σε πολλα σημεία έχει δημιουργηθεί διάβρωση του εδάφους γεμίζοντας με πέτρες και λάσπες την περιοχή.
Πολύπλευρο και δυσεπίλυτο χαρακτήρισε το πρόβλημα ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και ξεκαθάρισε πως οριστικό τέλος στο πρόβλημα που δημιουργεί ο Ξηροπόταμος μπορεί να δώσει μόνο ένα αντιπλημμυρικό έργο για τη διευθέτηση του, το οποίο όμως κωλυσιεργεί πάρα τις συνεχείς πιέσεις του δήμου προς την περιφέρεια και το αρμόδιο υπουργείο υποδομών.
Ο ίδιος ζητά τα αντιπλημμυρικά έργα στη δυτική Θεσσαλονίκη να είναι προτεραιότητα.
Τελος, ο κ. Λαζαρίδης κάνει λόγο και για τις αυθαίρετες κατοικίες δίπλα στο ποτάμι που καθιστούν ακόμη πιο επικίνδυνη την υπερχείλιση λόγω της πίεσης που δέχεται η κοίτη από την οικιστική ανάπτυξη.
Της Βάσιας Γκανάρα
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε πρώτοι τις έκτακτες ειδήσεις & τα τελευταία νέα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.