«Ποτέ ξανά με τρένο» – Φοιτητές μιλούν στο Ράδιο Θεσσαλονίκη (BINTEO)
Αν δεν υπάρξουν βεβαιώσεις ότι λειτουργούν όλα τα συστήματα ασφαλείας, δεν ξανανεβαίνουμε στο τρένο υποστηρίζουν στην πλειοψηφία τους φοιτητές και φοιτήτριες, νέοι άνθρωποι που είναι ως επί το πλείστον και οι επιβάτες τρένων.
Πένθος, θλίψη αλλά και οργή τα συναισθήματα που κατακλύζουν τις φοιτήτριες καιτους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπου ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων είναι συνομήλικοί τους που σπούδαζαν σε διάφορες σχολές του πανεπιστημίου.
Το Ράδιο Θεσσαλονίκη συνομίλησε με φοιτητές και φοιτήτριες που πολύ συχνά χρησιμοποιούσαν το τρένο για τη μετακίνησή τους, τόσο μεταξύ Θεσσαλονίκης-Λάρισας όσο και Θεσσαλονίκης- Αθήνας.
Μάλιστα αναφέρουν πως μέχρι τώρα θεωρούσαν ότι το τρένο εκτός από ένα φθηνό μεταφορικό μέσο είναι και ασφαλές κάτι που δυστυχώς δεν αποδείχθηκε στα Τέμπη.
Ακόμη, όπως υποστηρίζουν οι φοιτητές υπήρχαν συχνά προβλήματα και καθυστερήσεις στα δρομολόγια τους για Λάρισα ή Αθήνα με συχνό φαινόμενο να σταματά το τρένο στη μέση της διαδρομής λόγω βλάβης και τους επιβάτες να παραλαμβάνουν τα λεωφορεία ή κάποιο άλλο τρένο.
«Μετακινούμαι με τρένο απο τα 17 μου γιατί είμαι από Λάρισα και πηγαινοέρχομαι. Οι καθυστερήσεις υπήρχαν πάντα, το τρένο έμενε κάπου έξω από την Λάρισα, περιμέναμε για 10 λεπτά να περάσει κάποιο άλλο και γενικά υπήρχαν προβλήματα. Τα σκέφτομαι και ανατριχιάζω γιατί παρ’όλα αυτά το θεωρούσαμε ασφαλές. Θα μπορούσα πολύ εύκολα να είμαι και εγώ στο τρένο. Η ξαδέρφη μου ήταν προηγούμενο τρένο, το οποίο είχε καθυστέρηση, είχαν μείνει χωρίς φως και χωρίς ρεύμα, δεν μπορούσαν να ανοίξουν τις πόρτες. Ηταν τραγικό. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξανά μπω σε τρένο αν δεν υπάρξουν βεβαιώσεις ότι έχουν φτιαχτεί τα πάντα, μόνο ΚΤΕΛ» , αναφέρει η Ελένη που είναι φοιτήτρια στο ΑΠΘ και κατάγεται από την Λάρισα.
Το σιδηροδρομικό δυστύχημα ωστόσο, άφησε πίσω του κατάλοιπα φόβου και ανασφάλειας, με τους φοιτητές να τονίζουν πως δεν θα επιλέξουν ξανά το τρένο για τις μεταφορές τους, ειδικά αν δεν υπάρξουν βεβαιώσεις ότι λειτουργούν όλα τα συστήματα ασφαλείας.
« Ειναι δύσκολο να το συλλάβει ανθρώπινος νους αυτό το οποίο έχει συμβεί, ειδικά σε ένα μέσο που χρησιμοποιείται από νέους ανθρώπους. Δεν βάζεις καν στο μυαλό σου ότι μπορείς να κινδυνεύεις πόσο μάλλον όταν διαφημίζεται ότι έχει εξελιχθεί και έχει έρθει στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Χρησιμοποιούσα και το κτελ και το τρένο για να παω στο πατρικό μου αλλά και στην Αθήνα. Πλεον μετά από αυτό που συνέβη θα επιλέγω το λεωφορείο», αναφέρει ο Γιώργος επίσης φοιτητής του ΑΠΘ.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε πρώτοι τις έκτακτες ειδήσεις & τα τελευταία νέα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.