Ρεπορτάζ: Χριστιάνα Μανιάτη
Οι γονείς αναρωτιούνται πολλές φορές πόση ελευθερία μπορούν να απολαμβάνουν οι έφηβοι. Τι είναι σωστό και τι όχι;
Δίνοντας ελευθερία, οι γονείς προσφέρουν την ευκαιρία στα παιδιά τους να καλλιεργήσουν την ατομική υπευθυνότητα, την αυτοκυβέρνηση και την αυτονομία. Επιπλέον, βοηθούν τους ανήλικες να αναπτυχθούν σε αυτόβουλους ενήλικες. Ωστόσο, η ελευθερία απαιτεί τη θέσπιση ορίων.
Η Αλεξάνδρα Καππάτου, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, τόνισε πως οι γονείς πρέπει να θέτουν ξεκάθαρα όρια στα παιδιά με ξεκάθερες συνέπειες όταν αυτά καταπατηθούν. Επιπλέον, εξήγησε ότι τα όρια πρέπει να ξεκινούν πολύ νωρίτερα από την εφηβεία, διότι διαφορετικά το παιχνίδι «χάνεται».
Υπάρχει μια εξελικτική διαδικασία στη θέσπιση ορίων, καθώς αναθεωρούνται και αναδιαμορφώνονται αδιαλείπτως όσο το παιδί μεγαλώνει. Οι γονείς θα έρθουν αντιμέτωποι ακόμη και με τον εαυτό τους καθόλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.
Η ψυχίατρος-παιδοψυχολόγος εστίασε στην ποιοτική σχέση και επικοινωνία που χτίζουν οι γονείς με τα παιδιά. Ο γονέας οφείλει να διαπραγματεύεται διαρκώς με το παιδί, αφού πρώτα αφουγκραστεί τις ανάγκες του και χωρίς ποτέ να τις κατακρίνει. Είναι σπουδαίας σημασίας να κατανοήσει το παιδί τους λόγους που μας ωθούν στη θέσπιση ορίων. Ακόμη, είναι υψίστης σημασίας να νιώθει ότι το αγαπούμε, ότι βρισκόμαστε δίπλα του, ότι το υποστηρίζουμε και ότι το εμπιστευόμαστε.
Ερωτηθείσα η Αλεξάνδρα Καπάτου απάντησε πώς επί παραδείγματι οι γονείς μπορούν να διαχεριστούν την καταπάτηση ορίων από τα παιδιά τους. Πως αντιδρούμε όταν γυρνούν στο σπίτι αργότερα από την προκαθορισμένη ώρα; Τι κάνουμε όταν δεν εγκρίνουμε τις παρέες τους;
Η επικοινωνία που διέπεται από σεβασμό και κατανόηση, βοηθάει να εποπτεύουμε τα παιδιά χωρίς να νιώθουν καταπίεση και ελεγκτική διάθεση.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι γονείς είναι η αιτία για την οποία οι έφηβοι αντιδρούν με ακραίους τρόπους, στην προσπάθειά τους να νιώσουν την αποδοχή και την ασφάλεια που δε βρίσκουν στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον.
Γι’ αυτό το λόγο, οι γονείς οφείλουν να εξετάσουν πρωτίστως τη δική τους συμπεριφορά, επιδιώκοντας αρχικά τη λύση μέσα τους.
Comments are closed.