Το «Μάτι της Σαχάρας», γνωστό και ως «Μάτι της Αφρικής» ή δομή Richat, είναι ένας τεράστιος βραχώδης θόλος με ομόκεντρους δακτυλίους, που θυμίζει γιγάντιο μάτι ταύρου όταν παρατηρείται από ψηλά. Το μάτι αυτό είναι ορατό από το διάστημα και είναι γνωστό στους αστροναύτες και τους επιστήμονες από τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές της δεκαετίας του 1950, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).
Οι διαστάσεις του κυμαίνονται από 40 έως 50 χιλιόμετρα σε διάμετρο και σχηματίζει έναν σχεδόν τέλειο κύκλο στην έρημο της Μαυριτανίας, γεγονός που αρχικά έκανε τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι ήταν αποτέλεσμα πρόσκρουσης μετεωρίτη, σύμφωνα με το Live Science. Ωστόσο, μεταγενέστερη έρευνα έδειξε ότι ο θόλος σχηματίστηκε από τεκτονική ανάταση κατά την Κρητιδική περίοδο (145-66 εκατομμύρια χρόνια πριν) και αποκαλύφθηκε λόγω διάβρωσης.
Το «Μάτι της Σαχάρας» ξεχωρίζει στην απέραντη θάλασσα άμμου γνωστή ως Erg Oudane, η οποία εκτείνεται περίπου 560 χιλιόμετρα ανατολικά μέχρι το Μάλι. Τα Ergs είναι μεγάλες περιοχές της ερήμου με άμμο και ελάχιστη ή καθόλου βλάστηση, που εκτείνονται τουλάχιστον 125 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Το κέντρο του «Ματιού» είναι ένα στρογγυλό οροπέδιο από ασβεστόλιθο και βρακιές – ιζηματογενή πετρώματα με μεγάλα, σπασμένα θραύσματα συγκολλημένα από μια λεπτόκοκκη μήτρα. Το υπόλοιπο μέρος κατηφορίζει από αυτό το οροπέδιο σε κυκλικό σχέδιο από ραβδώσεις και αυλακώσεις που έχουν διαμορφωθεί από τον άνεμο και το νερό. Οι κορυφογραμμές αποτελούνται κυρίως από ανθεκτικό χαλαζίτη, ενώ οι αυλακώσεις από λιγότερο ανθεκτικά ιζηματογενή πετρώματα, που φθείρονται πιο γρήγορα. Ο λόγος για την τέλεια στρογγυλή μορφή του παραμένει ασαφής, σύμφωνα με το Σεληνιακό και Πλανητικό Ινστιτούτο.
Εκτός από γεωλογικό θαύμα, το «Μάτι της Σαχάρας» έχει και αρχαιολογική σημασία. Ανασκαφές έχουν αποκαλύψει εργαλεία ηλικίας 2 εκατομμυρίων ετών από την Αχειλέια και την προ-αχελαϊκή εποχή, που σχετίζονται με δύο είδη αρχαίων ανθρώπινων προγόνων: τον Homo erectus και τον Homo heidelbergensis, όπως αναφέρει το περιοδικό Geographical της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
με πληροφορίες από το livescience.com
Comments are closed.