ΔΕΘ
Όλες οι ειδήσεις για μια από τις σημαντικότερες εμπορικές εκθεσιακές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Μάθετε όλα τα τελευταία νέα και τις εξελίξεις γύρω από τις δραστηριότητες και τους συμμετέχοντες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Δείτε την Ειδική περιοδική έκδοση εδώ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
26.9.202112:18Πώς αλλιώς να νιώσεις τον ρυθμό μιας πόλης, αν δεν μιμηθείς το lifestyle των κατοίκων της; Ξένοι και Έλληνες επισκέπτες, μπορείτε να πολιτογραφηθείτε, έστω για λίγο, Θεσσαλονικείς, αντιγράφοντας τις καθημερινές συνήθειες των ντόπιων! Όπως λέει και η αγγλοσαξονική παροιμία, «when
Ειδήσεις / Πιο πρόσφατα
ΔΕΘ
Νέο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο για τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος
Η “αφρόκρεμα” των κορυφαίων αρχιτεκτονικών γραφείων διεθνώς συμμετείχε στον διαγωνισμό της ανάπλασης Καταλύτη για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας, εκθεσιακό hub για τη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ίσως τη σημαντικότερη υποδομή
ΔΕΘ
Ιγνάτιος Καϊτετζίδης: H αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να αναλάβει ακόμη πιο ουσιαστικές αρμοδιότητες
O Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. μιλά στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και το Thessnews.gr. Για να κρατήσουμε όρθιες τις πόλεις και τους δημότες, πρέπει ως δήμοι να στεκόμαστε γερά στα πόδια μας. Άλλωστε
ΔΕΘ
Δ. Κούβελας: «Θεσσαλονίκη – Το ισχυρό “brand” της νέας ψηφιακής εποχής»
Άρθρο του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία, Δημήτρη Κούβελα, στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ. Η πρωτοφανούς έκτασης πανδημία που έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη αποτέλεσε ίσως το εφαλτήριο για την ολική
ΔΕΘ
ΕΡΕΥΝΑ για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες
Αυστηροποίηση των κριτηρίων δανεισμού από τις τράπεζες διαπιστώνει ένα σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στις επιχειρήσεις-μέλη του. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Palmos Analysis μεταξύ 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου 2021,
ΔΕΘ
2ο Thessaloniki Helexpo Forum: Ανάγκη η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας
Την ανάγκη για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούν τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κεφάλαια για τα επόμενα χρόνια ανέδειξε το σημερινό πάνελ του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum με θέμα «ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Ανασυγκρότηση, ανάπτυξη και διεύρυνση
ΔΕΘ
85η ΔΕΘ: Τα σχέδια του δήμου για Αριστοτέλους – Στάβλους Παπάφη και Σαράντα Εκκλησιές (ΦΩΤΟ)
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τα σχέδιά του στους επισκέπτες της 85ης ΔΕΘ. Η διοίκηση Ζέρβα επέλεξε να παρουσιάσει, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, τρεις εμβληματικές παρεμβάσεις, που με την υλοποίησή τους θα αναβαθμίσουν την εικόνα της πόλης και την ποιότητα
ΔΕΘ
Βούλα Πατουλίδου: Η Στρατηγός της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης
Η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης μιλά στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ για το τολμηρό σχέδιο «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», που αλλάζει την όψη της πόλης. Βρισκόμαστε σε μία
ΔΕΘ
Μιχ. Ζορπίδης: Η λειτουργία της αγοράς τη φετινή θερινή περίοδο δεν αρκεί για να καλύψει τη ζημιά των επιχειρήσεων
Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλης Ζορπίδης, μιλά στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr. Τα υγειονομικά μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού στράγγιξαν στην ουσία την αγορά από ρευστό για μεγάλο χρονικό διάστημα και το
ΔΕΘ
2ο Thessaloniki Helexpo Forum: Οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και η εκπαιδευτική πολιτική
Στο επίκεντρο του τελευταίου πάνελ της πρώτης ημέρας του Thessaloniki Helexpo Forum ήταν οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και η εκπαιδευτική πολιτική των επόμενων ετών. Με τη Νίκη Κεραμέως, Υπουργό Παιδείας να σημειώνει πως για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα
ΔΕΘ
Αθ. Λιάγκος: Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών από και προς τη Νοτιοανατολική, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Άρθρο του Εκτελεστικού Προέδρου του Δ.Σ. ΟΛΘ Α.Ε., Αθανασίου Λιάγκου, στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ. H ΟΛΘ Α.Ε. είναι ένας αξιόπιστος και γρήγορα αναπτυσσόμενος οργανισμός προσηλωμένος στο όραμα και τις αξίες
ΔΕΘ
2o THESSALONIKI HELEXPO FORUM: Aνέδειξε την ανάγκη της χρήσης των νέων τεχνολογιών
To 2ο Thessaloniki Helexpo Forum ανέδειξε την ανάγκη της χρήσης των νέων τεχνολογιών στη γεωργία μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλων προκλήσεων, πληθυσμιακών και κλιματικών. Σήμερα το πρωί ξεκίνησε στο Σ.Κ. «Ι.Βελλίδης» στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ- με θέμα «Πρωτογενής
ΔΕΘ
Thessaloniki Helexpo Forum: Νέες επενδύσεις απαιτούνται στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας
Για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και η περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας απασχόλησαν τις εργασίες του 2ου πάνελ του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum. Το συγκεκριμένο forum πραγματοποιείται στο Σ.Κ. «Ι.Βελλίδης»
ΔΕΘ
Οι μεγάλοι σταθμοί των πολιτικών εξελίξεων στο βήμα της ΔΕΘ
Η ΔΕΘ των Πρωθυπουργών, των προφητικών αποστροφών, των μεταστροφών, των απολογισμών, των δεσμεύσεων, των υποσχέσεων και των εξελίξεων. Στο βήμα των εγκαινίων της ΔΕΘ και στις συνεντεύξεις των Πρωθυπουργών, που κάθε χρόνο την τιμούν με την παρουσία τους, γράφεται ένα
ΔΕΘ
Αναστ. Καπνοπώλης: Δεν αποκλείεται ο αριθμός των βιοτεχνιών που θα κατεβάσουν ρολά να αυξηθεί σημαντικά
Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ. «Η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της μεταποίησης από την πολιτεία αποτελεί αδήριτη ανάγκη να συνεχιστεί για όσο καιρό


- Η μέρα αρχίζει με καφέ, κλασικά. Μπορείτε να συνεχίσετε να πίνετε cappuccino, αλλά αν δεν εντρυφήστε στον αυθεντικό frappe που εδώ γεννήθηκε και από εδώ διαδόθηκε, θα αισθάνεστε ένα κενό. Κρύο ή ζεστό, γλυκό ή μέτριο, ζητήστε τον χτυπημένο με σκέτο γάλα (όχι εβαπορέ), για να κερδίσετε τον σεβασμό του σερβιτόρου.
- Εδώ το breakfast το λέμε κουλούρι*. Στρογγυλό! Ποτέ σε άλλο σχήμα. Από τους κλασικούς πλανόδιους στις κεντρικές λεωφόρους, με γκουρού τον Στέλιο, στο ύψος της Αγίας Σοφίας στην Τσιμισκή, στους «Κουλουράδες» της Καρόλου Ντηλ για πειραγμένες παραλλαγές έως την οδό Λαγκαδά, στο γωνιακό «Κuluri Story» και σε κάθε φούρνο και αρτοζαχαροπλαστείο που θα συναντήσετε. Έως τις 11, το πολύ, έχουν εξαφανιστεί. Σπεύσατε!
- * το λέμε όμως και μπουγάτσα. Με τυρί, με κρέμα (κανέλλα & άχνη οπωσδήποτε, αλλιώς θα σας στραβοκοιτάξουν), με κιμά. Θα πάτε ως την Ανάληψη, όπου η φημισμένη και αρχαιότερη «Αθηνά» δεν προλαβαίνει να ξεφουρνίζει ταψιά. Αν νιώθετε «χαλαρά», περπατήστε έως την προέκταση Μητροπόλεως, στον «Γιάννη». Δοκιμάστε και το υβρίδιό της στο «Estrella», πίσω από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας-μια διασταύρωση κρουασάν-μπουγάτσα που ονομάστηκε «μπουγατσάν»
- Τρώμε παγωτό, χειμώνα-καλοκαίρι. Που μιλάει ιταλικά και είναι χειροποίητο. Κατά προτίμηση, από το «Vanilla», επίσης στο τέλος της οδού Μητροπόλεως.
- Αγαπούμε το «αρμενοβίλ», κάτι σαν semifreddo και αν βαριόμαστε να ανέβουμε στον «Τάσο» στο Πανόραμα, πάμε ως το «Ελληνικόν» της Βασ. Όλγας. Ότι είναι περιχυμένο με σως σοκολάτας, το αναφέραμε; Παράλειψή μας!
- Ασκηθείτε στη γευστική Γεωμετρία με τρίγωνα Πανοράματος. Ισοσκελή, παραγεμισμένα με crème patisserie. Ο «Ελενίδης» εκτός από το βόρειο προάστιο που διεκδικεί την πατρότητα του τριγώνου, βρίσκεται και σε πολλά ακόμη σημεία. Google it! Το μυστικό βρίσκεται στο τραγανό φύλλο…
- Το άλλο μυστικό παραμένει επτασφράγιστο: η συνταγή δηλαδή του «Τερκενλή» για το μαστιχωτό, βουτυράτο, τόσο-όσο γλυκό, αφράτο τσουρέκι του. Ο αστικός μύθος λέει πως επίτηδες τοποθέτησε τον εξαερισμό του εργαστηρίου του στην Αριστοτέλους, κατά τέτοιον τρόπο, ώστε η ευωδιά να διαχέεται σε ακτίνα πολλών οικοδομικών τετραγώνων. Δεν χρειάζεται να είσαι λαγωνικό για να σε οδηγήσει η μύτη σου ως το Νο. 1 τσουρέκι!
- Ειδικά φέτος, που η πανδημία μας στέρησε οσκαρικά φιλμ και συναρπαστικά blockbusters, αν ο καιρός είναι καλός, αναζητήστε το πρόγραμμα προβολών σε ένα από τα λίγα εναπομείναντα θερινά σινεμά, που λατρεύουν οι εγχώριοι σινεφίλ. Τρία από αυτά πολύ κοντά στη Δ.Ε.Θ. : «Άλεξ» στην οδό Ολύμπου, «Ναταλί» στη Μεγ. Αλεξάνδρου, «Απόλλων» στη Σαρανταπόρου, «Ελληνίς» στη Λεωφ. Στρατού.
- Δεν είναι «τουριστικό». Όλοι όσοι έχουμε ταχυδρομικό κωδικό που αρχίζει από 546, το έχουμε κάνει: βγάλτε μία selfie ή μία «κανονική» φωτογραφία στις «Ομπρέλες», το κινητό γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου στην παραλία, μία με φόντο το «Μισοφέγγαρο», μία στο νέο τοπόσημο, το κόκκινο γλυπτό του Κωστή Γεωργίου, το «Μετέωρον» και μία πάνω από τον Πύργο του ΟΤΕ, μέσα στη Δ.Ε.Θ. που το πάτωμα του περιστρέφεται!
- Τέλος, μπορούμε να σας μάθουμε να προφέρετε το «λάμδα» βαρύ. Δεν είναι τόσο δύσκολο!
- Αν σας ξεφύγει και παραγγείλετε «καλαμάκι» αντί «σουβλάκι», θα χαθεί η εκτίμηση στο πρόσωπό σας.
- Μην περιμένετε να περάσει κίτρινο. Εδώ, τα ταξί είναι μπλε. Η πολιτικοοικονομική ανάλυση, βέβαια, παραμένει η ίδια.
- Σε παραδοσιακή ταβέρνα, όταν σου λένε αλοιφές εννοούν τζατζίκι, χτυπητή, ρωσική σαλάτα, τυροκαυτερή, κλπ. Δεν εννοούν Voltaren για μυϊκούς πόνους…
- Αναζητήστε τις φημισμένες διοργανώσεις της Νάουσας, της Κρύας Βρύσης, του Πολύγυρου, των Σημάντρων, την περίοδο της Αποκριάς.
- Σε μεγάλες θρησκευτικές εορτές διασκεδάστε στα πανηγύρια, στον Άγιο Μάμα, τον Άγιο Νικόλαο, την Ιερισσό, τη Βάβδο, τον Παρθενώνα, τη Συκιά και τα Νέα Μουδανιά.
- To φθινόπωρο «Δημήτρια» και Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το καλοκαίρι μουσική και θέατρο στα Φεστιβάλ Κασσάνδρας, Φεστιβάλ Sani, Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου, Βαλκανική Πλατεία, Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, Φεστιβάλ Αθύτου, Φεστιβάλ Θάλασσας, Φιλίππων Καβάλας, Παρά Θιν’ Αλός, Μερκούρεια, την άνοιξη Φεστιβάλ Βιβλίου, όλο σχεδόν τον χρόνο εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής και στο Κρατικό Θέατρο. Απλά, φέτος, τσεκάρετε το «αν» θα πραγματοποιηθούν, πόσα, ποια και πώς, λόγω covid.
- δεν αυξάνει τη συνολική δόμηση
- συγκεντρώνει την εκθεσιακή δραστηριότητα απελευθερώνοντας χώρο
- ορίζει άξονες διέλευσης και οπτικής φυγής που επεκτείνουν αυτούς της γύρω περιοχής
- προβάλλει τον άξονα Παραλία – πλ. ΧΑΝΘ – Μουσεία
- ορίζει μέγιστα ύψη κατά περιοχή που επιτρέπουν απρόσκοπτη θέαση στον άξονα πλ. ΧΑΝΘ – Πύργος ΟΤΕ – Πολυτεχνική Σχολή
- αναδιοργανώνει τις κυκλοφοριακές ροές εσωτερικά
- συνδέεται λειτουργικά με το Μετρό
- προτείνει λύσεις στάθμευσης και δεν προκαλεί πρόσθετη κυκλοφοριακή επιβάρυνση στην ευρύτερη περιοχή,


- Επιτρέπει τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του συγκριτικού ανταγωνιστικού του πλεονεκτήματος, δηλαδή της εγγύτητας με τις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης καθώς και με τα μεγάλα διευρωπαϊκά δίκτυα αυτοκινητόδρομων και σιδηροδρόμων.
- Αναβαθμίζει περαιτέρω τη θέση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης στην παγκόσμια λιμενική βιομηχανία και στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας.
- Αυξάνει σημαντικά τη χωρητικότητα του λιμανιού.
- Δίνει τη δυνατότητα απευθείας εξυπηρέτησης πλοίων κύριων γραμμών (Ultra Large Container Vessels) χωρητικότητας 24,000 TEUs.
- 12 Straddle Carriers με δυνατότητα στοιβασίας container σε 3 επίπεδα καθ’ ύψος
- 1 Mobile Harbor Crane μέγιστης ανυψωτικής ικανότητας 144 τόνων
- 2 STS Cranes (Γερανογέφυρες) ειδικά σχεδιασμένα για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης
- Η μέρα αρχίζει με καφέ, κλασικά. Μπορείτε να συνεχίσετε να πίνετε cappuccino, αλλά αν δεν εντρυφήστε στον αυθεντικό frappe που εδώ γεννήθηκε και από εδώ διαδόθηκε, θα αισθάνεστε ένα κενό. Κρύο ή ζεστό, γλυκό ή μέτριο, ζητήστε τον χτυπημένο με σκέτο γάλα (όχι εβαπορέ), για να κερδίσετε τον σεβασμό του σερβιτόρου.
- Εδώ το breakfast το λέμε κουλούρι*. Στρογγυλό! Ποτέ σε άλλο σχήμα. Από τους κλασικούς πλανόδιους στις κεντρικές λεωφόρους, με γκουρού τον Στέλιο, στο ύψος της Αγίας Σοφίας στην Τσιμισκή, στους «Κουλουράδες» της Καρόλου Ντηλ για πειραγμένες παραλλαγές έως την οδό Λαγκαδά, στο γωνιακό «Κuluri Story» και σε κάθε φούρνο και αρτοζαχαροπλαστείο που θα συναντήσετε. Έως τις 11, το πολύ, έχουν εξαφανιστεί. Σπεύσατε!
- * το λέμε όμως και μπουγάτσα. Με τυρί, με κρέμα (κανέλλα & άχνη οπωσδήποτε, αλλιώς θα σας στραβοκοιτάξουν), με κιμά. Θα πάτε ως την Ανάληψη, όπου η φημισμένη και αρχαιότερη «Αθηνά» δεν προλαβαίνει να ξεφουρνίζει ταψιά. Αν νιώθετε «χαλαρά», περπατήστε έως την προέκταση Μητροπόλεως, στον «Γιάννη». Δοκιμάστε και το υβρίδιό της στο «Estrella», πίσω από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας-μια διασταύρωση κρουασάν-μπουγάτσα που ονομάστηκε «μπουγατσάν»
- Τρώμε παγωτό, χειμώνα-καλοκαίρι. Που μιλάει ιταλικά και είναι χειροποίητο. Κατά προτίμηση, από το «Vanilla», επίσης στο τέλος της οδού Μητροπόλεως.
- Αγαπούμε το «αρμενοβίλ», κάτι σαν semifreddo και αν βαριόμαστε να ανέβουμε στον «Τάσο» στο Πανόραμα, πάμε ως το «Ελληνικόν» της Βασ. Όλγας. Ότι είναι περιχυμένο με σως σοκολάτας, το αναφέραμε; Παράλειψή μας!
- Ασκηθείτε στη γευστική Γεωμετρία με τρίγωνα Πανοράματος. Ισοσκελή, παραγεμισμένα με crème patisserie. Ο «Ελενίδης» εκτός από το βόρειο προάστιο που διεκδικεί την πατρότητα του τριγώνου, βρίσκεται και σε πολλά ακόμη σημεία. Google it! Το μυστικό βρίσκεται στο τραγανό φύλλο…
- Το άλλο μυστικό παραμένει επτασφράγιστο: η συνταγή δηλαδή του «Τερκενλή» για το μαστιχωτό, βουτυράτο, τόσο-όσο γλυκό, αφράτο τσουρέκι του. Ο αστικός μύθος λέει πως επίτηδες τοποθέτησε τον εξαερισμό του εργαστηρίου του στην Αριστοτέλους, κατά τέτοιον τρόπο, ώστε η ευωδιά να διαχέεται σε ακτίνα πολλών οικοδομικών τετραγώνων. Δεν χρειάζεται να είσαι λαγωνικό για να σε οδηγήσει η μύτη σου ως το Νο. 1 τσουρέκι!
- Ειδικά φέτος, που η πανδημία μας στέρησε οσκαρικά φιλμ και συναρπαστικά blockbusters, αν ο καιρός είναι καλός, αναζητήστε το πρόγραμμα προβολών σε ένα από τα λίγα εναπομείναντα θερινά σινεμά, που λατρεύουν οι εγχώριοι σινεφίλ. Τρία από αυτά πολύ κοντά στη Δ.Ε.Θ. : «Άλεξ» στην οδό Ολύμπου, «Ναταλί» στη Μεγ. Αλεξάνδρου, «Απόλλων» στη Σαρανταπόρου, «Ελληνίς» στη Λεωφ. Στρατού.
- Δεν είναι «τουριστικό». Όλοι όσοι έχουμε ταχυδρομικό κωδικό που αρχίζει από 546, το έχουμε κάνει: βγάλτε μία selfie ή μία «κανονική» φωτογραφία στις «Ομπρέλες», το κινητό γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου στην παραλία, μία με φόντο το «Μισοφέγγαρο», μία στο νέο τοπόσημο, το κόκκινο γλυπτό του Κωστή Γεωργίου, το «Μετέωρον» και μία πάνω από τον Πύργο του ΟΤΕ, μέσα στη Δ.Ε.Θ. που το πάτωμα του περιστρέφεται!
- Τέλος, μπορούμε να σας μάθουμε να προφέρετε το «λάμδα» βαρύ. Δεν είναι τόσο δύσκολο!
- Αν σας ξεφύγει και παραγγείλετε «καλαμάκι» αντί «σουβλάκι», θα χαθεί η εκτίμηση στο πρόσωπό σας.
- Μην περιμένετε να περάσει κίτρινο. Εδώ, τα ταξί είναι μπλε. Η πολιτικοοικονομική ανάλυση, βέβαια, παραμένει η ίδια.
- Σε παραδοσιακή ταβέρνα, όταν σου λένε αλοιφές εννοούν τζατζίκι, χτυπητή, ρωσική σαλάτα, τυροκαυτερή, κλπ. Δεν εννοούν Voltaren για μυϊκούς πόνους…