Σε ένα ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα μπροστά στο μνημείο Ηρώων και Μαρτύρων του Πόντου στη Θεσσαλονίκη οι απόγονοι των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που σφαγιάστηκαν στην εθνοκάθαρση που διέπραξαν οι Νεότουρκοι από το 1919 απέδωσαν φόρο τιμής για τα 106 χρόνια μετά την τραγωδία και ζήτησαν την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία εξέπεμψε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης Κώστας Γκιουλέκας εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση λέγοντας ότι αν θέλει η Τουρκία να ενταχθεί στο σύγχρονο κόσμο οφείλει να αναγνωρίσει τα εγκλήματα της και να ζητήσει συγνώμη.
«Οι 353.000 ψυχές δεν ζητούν δικαίωση μόνη από την Τουρκία αλλά από όλη την διεθνή κοινότητα. Ο ελληνισμός θρηνεί και θα συνεχίσει να θρηνεί τα θύματα του. Θα μαζευόμαστε όσο χρειαστεί μέχρι να αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα την γενοκτονία» υπογράμμισε ο κ Γκιουλέκας.
Η Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά τόνισε ότι «Η προσευχή αυτή δεν ήταν απλώς τελετουργικό καθήκον ήταν έκφραση εθνικής συνείδησης και υπόσχεση αλήθειας και δικαιοσύνης. Η ιστορία δε διαγράφεται και φυσικά δε ξεχνιέται».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γιουτίκας δήλωσε «Είμαστε σήμερα εδώ γιατί απλά κάνουμε το αυτονόητο, ενώνουμε τις φωνές μας και συνεχίζουμε να διεκδικούμε την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας».
Ο κεντρικός ομιλητής, Ευαγόρας Μαυρομμάτης, Πολιτικός Επιστήμονας/ Διεθνολόγος – Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Γαλλίας και της Ομοσπονδίας Κυπρίων Ευρώπης αναφέρθηκε στον όρκο και στην υπόσχεση «που περνά από γενιά σε γενιά και νιώθουμε ιερό δέος. Πριν από οποιαδήποτε αναφορά σε τούτη την ημέρα εθνικής μνήμης, νιώθω όπως επιβάλλεται να αναγνωρίσουμε την προτροπή σας να γίνουμε όλοι σαν εσάς, όχι μόνο κάθε 19 του Μάη μα κάθε στιγμή κάθε λεπτό μέχρι να αναγνωριστεί το ειδεχθές αυτό τουρκικό έγκλημα».
Στην εκδήλωση έγινε αναφορά στις καταστροφές και την λεηλασία 834 ελληνικών χωριών του Πόντου που προηγήθηκε της γενοκτονίας και στον ξεριζωμό των επιζώντων Ελλήνων που έφυγαν πριν από 102 χρόνια απ τις ρίζες τους αφήνοντας πίσω τους όλη τους της ζωή για να έρθουν στην Ελλάδα πρόσφυγες.
«Να μην ξεχάσουμε ποτέ! Αυτή η μέρα να είναι αφιερωμένη στις ψυχές που χάθηκαν και ζητούν δικαίωση σε όσους έφυγαν από την πατρίδα τους για να έρθουν σε μια μεγαλύτερη πατρίδα όπου έδωσαν την ψυχή τους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελουδης.
«Στον Πόντο έγινε γενοκτονία σε βάρος 353.000 ανθρώπων όχι επειδή έκαναν κάτι αλλά επειδή ήταν Χριστιανοί» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λαζαρος Κυρίζογλου.
«Ανανεώνουμε έναν όρκο τιμής στη μνήμη τους δε θα τους ξεχάσουμε ποτέ» τόνισε ο Παύλος Γαλεγαλίδης πρόεδρος ποντιακών σωματείων Θεσσαλονίκης της παμποντιακής ομοσπονδίας Ελλάδος ζητώντας αναγνώριση από την Διεθνή Κοινότητα.
Στο μνημείο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση την ώρα που οι καμπάνες της Αγίας Σοφίας χτυπούσαν πένθιμα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον υφ ΥΜΑΘ, την Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τους δήμαρχους Θεσσαλονίκης και Νεαπολης Συκεών τον πρόξενο της Κύπρου αντιπροσωπίες συλλόγων κ.α
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.