Σημαντικό αντάμωμα με μηνύματα ομοψυχίας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Πόντων στις Βρυξέλλες, στην εκδήλωση της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και του συλλόγου Ποντίων Βρυξελλών «ΚΑΜΙΑΝ Κ ΕΝ ΑΡΓΩΣ »
Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στην ελληνική πρεσβεία τιμώμενο πρόσωπο ήταν η πρέσβης της Ελλάδας στην πρωτεύουσα του Βελγίου, Σοφία Γραμματά.
«Οι πάλλευκες ψυχές των νεκρών μας είναι εδώ ανάμεσά μας. Σήμερα μπορούν να πετάξουν στον ουρανό» ανέφερε η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου εκφράζοντας την αισιοδοξία που αποπνέει η μαζική σύμπνοια για την αναγκαιότητα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Eλλήνων του Πόντου από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Διεθνή Κοινότητα συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Η Ελληνίδα διπλωμάτης χαρακτήρισε την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που άρχισε πριν από 106 χρόνια από τους Νεότουρκους, ως ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας του ελληνισμού. Ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε η ίδια να αρνηθεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια εκδήλωση τιμής και μνήμης. «Σεβασμός και συγκίνηση, για την εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη γενοκτονια του ποντιακού ελληνισμού» και μίλησε για μια ιστορία γεμάτη πόνο, προσφυγιά και αίμα «διότι περισσότεροι από 353.000 Πόντιοι έπεσαν θύματα στυγνής οργανωμένης βίας των Νεότουρκων. Βίαιας εκρίζωσης πανάρχαιου πολιτισμού» ανέφερε η κ πρέσβης .
Η κ Γραμματά μίλησε για την υποχρέωση όλων των ελλήνων να διατηρήσουν την ιστορική μνήμη άσβεστη.
Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας δεσμεύτηκε για ακόμη μια φορά ότι η εθνική μας αντιπροσωπεία στην Ευρωβουλή θα κάνει ότι πρέπει για να γίνει αυτό που πρέπει τονίζοντας ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος έχει ήδη ενημερωθεί και έχει συναινέσει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο Αθανάσιος Σιδηρόπουλος προεδρος ποντίων Βρυξελλών αναφέρθηκε στην ανάγκη «να δυναμώσουμε τη φλόγα της μνήμης»
Ως διαχρονικό χαρακτήρισε το έγκλημα της Γενοκτονίας σε βάρος των Ποντίων και των άλλων χριστιανικών λαών της Ανατολής από Νεότουρκους και κεμαλιστές ο ιστορικός και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΠΟΠΣ, Κωνσταντίνος Σαμουρκασιδης.
«Το έγκλημα διεπράχθη, διότι οι χριστιανοί δεν χωρούσαν στα σχέδια των Νεότουρκων και των κεμαλιστών να δημιουργήσουν ένα αμιγώς μουσουλμανισμό κράτος. Το έγκλημα αυτό δεν αναγνωρίστηκε από τον θύτη και δεν τιμωρήθηκε, αντίθετα γίνεται προσπάθεια να παραχαραχθεί. Όσο δεν υπάρχει παραδοχή του εγκλήματος, θα υπάρχει απειλή και όσο δεν υπάρχει μεταμέλεια, υπάρχει ο κίνδυνος επανάληψης» σημείωσε
Ο Μεταδιδακτορικός ερευνητής και διδάσκων ΕΚΠΑ Βασίλης Μεϊχανετσίδης αναφέρθηκε στον όρο γενοκτονία και στην σημασία της για γεγονότα όπως αυτά του 1919.
Η πρόεδρος της ΠΟΠΣ χάρισε αναμνηστικά δωρα στην Πρέσβη και τον Έλληνα πρόξενο την εικόνα της Παναγίας Σουμελα και μια ποντιακή λύρα.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.