RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
ΑΑΔΕ: Ψηφιακά μέσω των συμβολαιογράφων τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ για αποβιώσαντες

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / ΑΑΔΕ: Ψηφιακά μέσω των συμβολαιογράφων τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ για αποβιώσαντες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

23/07/202411:47

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά μέσω των συμβολαιογράφων τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ για αποβιώσαντες

O συμβολαιογράφος μπορεί να εκδίδει το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ απευθείας από την πλατφόρμα myPROPERTY με τους δικούς του κωδικούς taxisnet

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά μέσω των συμβολαιογράφων τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ για αποβιώσαντες

 

Επεκτείνεται η δυνατότητα ψηφιακής έκδοσης πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ και στις περιπτώσεις αποβιωσάντων, με την Α. 1114/2024 Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή. Με την απόφαση, παρέχεται στον συμβολαιογράφο που συντάσσει την συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς η δυνατότητα προβολής των δικαιωμάτων επί ακινήτων του αποβιώσαντος και ψηφιακής έκδοσης του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο συμβολαιογράφος μπορεί να εκδίδει το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ απευθείας από την πλατφόρμα myPROPERTY με τους δικούς του κωδικούς taxisnet, χωρίς να απαιτείται να έχει υποβάλει σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ ο ενδιαφερόμενος κληρονόμος.

Πριν από τη λήψη του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY, ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να έχει στη διάθεση του τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πρόσωπο, για λογαριασμό του οποίου λαμβάνει το πιστοποιητικό, είναι κληρονόμος του αποβιώσαντος, καθώς και σχετική εξουσιοδότηση του κληρονόμου να ληφθεί το πιστοποιητικό για λογαριασμό του.

Η ψηφιακή έκδοση των πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ αποβιωσάντων από τους συμβολαιογράφους γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myAADE.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > myPROPERTY > Μεταβιβάσεις, Κληρονομιές, Γονικές παροχές, Δωρεές.

 

Με τη ρύθμιση αυτή:

• διευκολύνονται οι κληρονόμοι, καθώς δεν χρειάζεται να υποβάλουν οι ίδιοι αιτήματα μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου», για την έκδοση των πιστοποιητικών αυτών στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (ΔΟΥ/ΚΕΦΟΚ)
• επιταχύνεται η σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων αποδοχής κληρονομιάς, καθώς το σχετικό πιστοποιητικό εκδίδεται αυτόματα
• μειώνεται το διοικητικό βάρος των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ (ΔΟΥ/ΚΕΦΟΚ) και επιτυγχάνεται η ταχύτερη διεκπεραίωση των λοιπών υποθέσεων και αιτημάτων των φορολογούμενων.

 

Επισημαίνεται ότι, για την διευκόλυνση των κληρονόμων, η νέα διαδικασία μπορεί να ακολουθηθεί και για πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που έχουν ήδη ζητηθεί μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» και δεν έχουν ακόμα χορηγηθεί. Για την ταχύτερη εξυπηρέτησή τους, συνιστούμε στους πολίτες που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα και δεν έχουν ακόμα λάβει το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, να ακολουθήσουν τη νέα διαδικασία μέσω του συμβολαιογράφου, ώστε να το λάβουν άμεσα.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ δήλωσε: «Η νέα διαδικασία λήψης πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ από τους Συμβολαιογράφους αποτελεί ένα ακόμα βήμα διευκόλυνσης των φορολογουμένων στις συναλλαγές τους. Βασίζεται στην εμπιστοσύνη μας στους συμβολαιογράφους, που αποτελούν δημόσιους λειτουργούς και θεσμικούς συνεργάτες μας. Υπηρετούμε έμπρακτα το μοντέλο της σύγχρονης συνεργατικής διοίκησης, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου».

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το Ράδιο Θεσσαλονίκη είναι ο κορυφαίος ραδιοφωνικός σταθμός στη Βόρεια Ελλάδα. Γεννήθηκε από τα σπλάχνα της ελεύθερης ραδιοφωνίας. Το 1986 στην περίοδο προετοιμασίας του θεσμού τρεις ερασιτέχνες με αρκετά χρόνια στην «παρανομία» αποφασίζουν την δημιουργία του πρώτου συλλογικού ερασιτεχνικού Ραδιοφώνου στην Θεσσαλονίκη. Είναι ο Λευτέρης Μαρόγλου , ο Γιώργος Σερίδης και ο Στέφανος Διαμαντόπουλος. Λειτουργεί 18 ώρες την ημέρα και παίρνει την ονομασία της πόλης που το γέννησε ...ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σε λίγο αυτή η ερασιτεχνική γωνιά των FM ακούγεται , αγαπιέται , αγκαλιάζεται από νέους ... κάθε ηλικίας. Το Ράδιο Θεσσαλονίκη γίνεται πλέον ο Νο 1 σταθμός στις πρώτες έρευνες ακροαματικότητας.

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

8.3.202512:00

  Η Lynk & Co φέρνει στην Ευρώπη το επαναστατικό plug-in hybrid SUV, Lynk & Co 08, σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας εποχής βιώσιμης κινητικότητας. Κάνει την αμιγώς ηλεκτρική οδήγηση προσιτή σε όσους δεν είναι ακόμα έτοιμοι να δεσμευτούν σε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

5.3.202520:46

  Η Grand Automotive Hellas αποτελεί μέρος του Grand Automotive Group LLP, ενός εκ των κορυφαίων εισαγωγέων και αντιπροσώπων αυτοκινήτων σε 13 βασικές αγορές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο όμιλος διαχειρίζεται ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο 11 κορυφαίων μαρκών, παρέχοντας ποιοτικά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

5.3.202518:30

  Ο πρωτοπόρος του αυτοκινήτου και ιδρυτής της εταιρείας, Gottlieb Daimler, απεβίωσε στο Cannstatt πριν από 125 χρόνια, στις 6 Μαρτίου 1900, σε ηλικία μόλις 65 ετών. Ο Όμιλος Mercedes-Benz Group τιμά τα εξαιρετικά του επιτεύγματα για την εταιρεία και

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

4.3.202519:30

  Σε μια καθολική στροφή σε ότι αφορά τον τρόπο που προσεγγίζει την αγορά των compact SUV, η Citroën επανεφευρίσκει το C3 Aircross. Στην ευρωπαϊκή του παραλλαγή, αυτό το καινούργιο μοντέλο μοιράζεται την πλατφόρμα Smart Car με το πρόσφατο C3,

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

4.3.202518:30

  Η CUPRA κατέκτησε ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην εντυπωσιακή της πορεία, καθώς αναδείχθηκε ως η «Πιο Trendy Μάρκα της Χρονιάς» στα αναγνωρισμένα βραβεία Auto Motor und Sport Awards. Είναι η πρώτη φορά που η αντισυμβατική, συναισθηματική και ανατρεπτική μάρκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

3.3.202519:47

  Όταν η θερμοκρασία πέφτει χαμηλά τον χειμώνα και το χιόνι έρχεται να καλύψει τους δρόμους, η αυτονομία όλων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά tips τα οποία μπορεί να ακολουθήσει κανείς για να έχει στο κρύο την καλύτερη

Rthess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή