Μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη θα είναι η Κεντρική Μακεδονία του 2030, όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ποιες δράσεις υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της καινοτομίας και της προσέλκυσης ανάλογων επιχειρήσεων στην περιοχή;
Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δουλεύουμε με συνέπεια και μεθοδικότητα για τον κεντρικό μας στόχο να καταστήσουμε την καινοτομία ως τον τρίτο βασικό πυλώνα της ανάπτυξης και της οικονομίας μας, μαζί με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή, αξιοποιούμε ήδη πόρους ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία από το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται, ενώ σχεδιάζουμε να κατευθύνουμε αντίστοιχους πόρους και στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Προχωρήσαμε σε οργανωμένη αποστολή στη Silicon Valley στο San Francisco στις ΗΠΑ, για τη δημιουργία συμπράξεων στο χώρο της καινοτομίας, αλλά και την παρουσίαση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε τις τοπικές επιχειρήσεις με τα “κουπόνια καινοτομίας” και τα “κουπόνια τεχνολογίας”. Φέρνουμε κοντά την ακαδημαϊκή έρευνα με την πραγματική οικονομία και αναβαθμίζουμε τις ψηφιακές υποδομές των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και των επιμελητηρίων. Παράλληλα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς φορείς παγκοσμίως, που εδώ και χρόνια έχει συνάψει σύμφωνο συνεργασίας με το CERN και διεκδικούμε πια σήμερα τη δημιουργία μόνιμης δομής του CERN στην περιοχή μας. Επίσης, έχουμε ιδιαίτερα στενή και εποικοδομητική συνεργασία με την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, τη Ζώνη Καινοτομίας και ταυτόχρονα στηρίζουμε τη δημιουργία του ThessIntec. Η στρατηγική μας αυτή, η συνεργασία και η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε clusters καινοτομίας, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις φορέων του τόπου μας, ήδη αποδίδει σημαντικούς καρπούς, καθώς παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως μεταξύ άλλων η Pfizer, η Cisco και η Deloitte, επενδύουν ήδη στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ σημαντικός αριθμός νέων επιστημόνων και ερευνητών, που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα λόγω κρίσης, επιστρέφουν μετατρέποντας το brain drain σε brain gain.
Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα-αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πώς αυτές συνθέτονται με συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες;
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει πολλά και σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε μία σειρά από τομείς, όπως η καινοτομία στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως, όπως επίσης μεταξύ άλλων στον τουρισμό, τις εξαγωγές, την εφοδιαστική αλυσίδα, τον πολιτισμό και την κινηματογραφική βιομηχανία, τον πρωτογενή τομέα. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα σε αφίξεις τουριστών. Συνεχίζουμε να είμαστε πρώτοι σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Συνολικά οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 50%, μέσα στην οικονομική κρίση. Το 70% της οδικής μεταφορικής δραστηριότητας της χώρας πραγματοποιείται στη βόρεια Ελλάδα. Τα πρώτα γυρίσματα για κινηματογραφικές ταινίες του Hollywood έχουν ξεκινήσει και θα ακολουθήσουν πολλές και σημαντικές ακόμα παραγωγές.
Αυτή τη στιγμή λοιπόν, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιούμε 1.036 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα και δράσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, σε όλους τους τομείς, με τα οποία βελτιώνουμε την καθημερινότητα όλων των πολιτών και δίνουμε αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και τον τόπο μας. Θα σας αναφέρω ορισμένα μόνο έργα όπως: η ενοποίηση και αξιοποίηση του Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης, που θα αποτελέσει τη νέα ταυτότητα της πόλης. Η δημιουργία του μεγαλύτερου Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Δυτική Θεσσαλονίκη, η ανάπλαση των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ και της περιοχής της Τούμπας. Η νέα Περιφερειακή Οδός Κατερίνης. Η επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου στις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Το Νέο Μουσείο στη Βεργίνα και η προστασία και ανάδειξη του Τύμβου Καστά και της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης. Η αντιπλημμυρική θωράκιση 19 πόλεων, η αναβάθμιση μέσω ΣΔΙΤ του δικτύου ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο ευθύνης της Κεντρικής Μακεδονίας, οι 35 νέες σχολικές μονάδες, η ενεργειακή αναβάθμιση 40 δημόσιων κτιρίων και κατοικιών για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, καθώς και τα έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και πρασίνου σε Δήμους και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Με όλα τα έργα που υλοποιούμε κάνουμε πράξη το κοινό όραμά μας, να χτίσουμε τη Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη.
Πιστεύετε ότι με δεδομένες τις συνέπειες και τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία πλέον το βάρος της ανάπτυξης στην ΠΚΜ θα πρέπει να μετατοπιστεί περισσότερο προς τη μεταποίηση και τον πρωτογενή τομέα;
Αυτό που θα σας πω είναι ότι ρίχνουμε το βάρος συνολικά στην επιχειρηματικότητα και σε όλους τους κλάδους που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή μας. Να θυμίσω, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρώτη στήριξε τις τοπικές επιχειρήσεις, μέσα στην πανδημία, με επιχορήγηση και όχι δανεισμό, με το πρόγραμμα “Διέξοδος” ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο υποστηρίζουμε περίπου 7.000 τοπικές επιχειρήσεις και 25.000 θέσεις εργασίας. Συνολικά αυτή τη στιγμή, στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις με 350 εκατομμύρια ευρώ, καθώς πέρα από το πρόγραμμα «Διέξοξος», υλοποιούμε μία σειρά από άλλες δράσεις. Επίσης, στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας με το CERN, που σας ανέφερα, δώσαμε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις του τόπου μας να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς προμηθειών του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ερευνητικού οργανισμού. Παράλληλα, χτυπήσαμε αποφασιστικά τη γραφειοκρατία και πλέον στο 85% των διοικητικών πράξεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν απαιτείται η λεγόμενη “πολιτική υπογραφή”, ενώ πρώτοι σε όλη τη χώρα δημιουργήσαμε υπηρεσία μίας στάσης για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Και βέβαια, όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, η στήριξη των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας πρέπει να συνεχιστεί και μετά την πανδημία, στο στάδιο της ανάκαμψης και αυτό ακριβώς θα κάνουμε. Στο νέο ΕΣΠΑ, σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε και δεύτερη δράση ενίσχυσης των τοπικών επιχειρήσεων. Και πάλι ο στόχος είναι να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από τις επιπτώσεις της πανδημίας και βέβαια να διασφαλίσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.