RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Στις υποψήφιες «Γυναίκες της Χρονιάς» η Ζιζέλ Πελικό

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / Στις υποψήφιες «Γυναίκες της Χρονιάς» η Ζιζέλ Πελικό

ΚΟΣΜΟΣ

22/02/202517:40

Στις υποψήφιες «Γυναίκες της Χρονιάς» η Ζιζέλ Πελικό

«Θέλω το παράδειγμά μου να βοηθήσει και άλλες», έλεγε η 70χρονη γυναίκα κατά την έναρξη της δίκης το περασμένο φθινόπωρο

Gisele Pelicot and one of her lawyers Stephane Babonneau (L) arrive at the Avignon courthouse for the last day of the defense's final pleas, at the trial of her former partner Dominique Pelicot accused of drugging her for nearly ten years and inviting strangers to rape her at their home in Mazan, a small town in the south of France, in Avignon, on December 16, 2024. In a trial that has shocked the country and whose verdict is expected this week, Dominique Pelicot, 72, has admitted to drugging his then wife Gisele Pelicot for almost a decade so he and strangers he recruited online could rape her. (Photo by CLEMENT MAHOUDEAU / AFP)
Φωτ. Gisele Pelicot and one of her lawyers Stephane Babonneau (L) arrive at the Avignon courthouse for the last day of the defense's final pleas, at the trial of her former partner Dominique Pelicot accused of drugging her for nearly ten years and inviting strangers to rape her at their home in Mazan, a small town in the south of France, in Avignon, on December 16, 2024. In a trial that has shocked the country and whose verdict is expected this week, Dominique Pelicot, 72, has admitted to drugging his then wife Gisele Pelicot for almost a decade so he and strangers he recruited online could rape her. (Photo by CLEMENT MAHOUDEAU / AFP)

Γράφει RTHESS NEWSROOM

Η Ζιζέλ Πελικό, η οποία έγινε φεμινιστικό ίνδαλμα κατά τη διάρκεια της δίκης για τους πολλαπλούς βιασμούς εις βάρος της– μια δίκη με παγκόσμια απήχηση– είναι μια από τις γυναίκες της χρονιάς για το 2025, σύμφωνα με τη λίστα του αμερικανικού περιοδικού Time που θα κυκλοφορήσει στις 10 Μαρτίου.

Αυτή η δίκη, στην οποία κατηγορούμενος ήταν ο σύζυγός της, ο Ντομινίκ Πελικό, μαζί με 50 άλλους άνδρες τους οποίους είχε εκείνος στρατολογήσει στο διαδίκτυο για να βιάσουν τη σύζυγό του, ναρκωμένη με αγχολυτικά και απολύτως αναίσθητη, στο σπίτι τους στο Μαζάν, έχει γίνει εμβληματική των ζητημάτων σεξιστικής και σεξουαλικής βίας στη Γαλλία και στο εξωτερικό.

«Η επιλογή» της Ζιζέλ Πελικό να αρνηθεί μια κλειστή δίκη, «να αποκηρύξει το νόμιμο δικαίωμά της στην ανωνυμία, την κατέστησε ηρωίδα για όλο τον κόσμο, σε μια εποχή που ζητούσε αλλαγή στη Γαλλία και όχι μόνο», γράφει το αμερικανικό περιοδικό, το οποίο την περιγράφει ως «μια συνηθισμένη γυναίκα που, αντιμέτωπη με μια προσωπική τραγωδία, ενήργησε με ασυνήθιστο τρόπο».

«Ήθελα όλες οι γυναίκες που έπεσαν θύματα βιασμού να πουν στον εαυτό τους “Η κυρία Πελικό το έκανε, μπορούμε να το κάνουμε και εμείς”. Δεν πρέπει να ντρέπονται πια. Εκείνοι θα πρέπει να ντρέπονται. Θέλω το παράδειγμά μου να βοηθήσει και άλλες», έλεγε η 70χρονη γυναίκα κατά την έναρξη της δίκης το περασμένο φθινόπωρο.

Έπειτα από περισσότερους από τρεις μήνες δίκης, ο Ντομινίκ Πελικό καταδικάστηκε σε είκοσι χρόνια κάθειρξης. Δεν άσκησε έφεση.

Οι 50 συγκατηγορούμενοι του, οι περισσότεροι από τους οποίους κρίθηκαν ένοχοι για βιασμό, ηλικίας μεταξύ 27 και 74 ετών, καταδικάστηκαν σε ποινές που κυμαίνονται από τρία χρόνια φυλάκιση, δύο εκ των οποίων με αναστολή, έως δεκαπέντε χρόνια ποινικής φυλάκισης, για έναν άνδρα που βίασε τη Ζιζέλ Πελικό έξι φορές.

Μια νέα δίκη, για δεκατρείς άνδρες που έχουν ασκήσει έφεση, θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2025 στη Νιμ.

Στη λίστα του Time, στην οποία βρίσκεται και η Ζιζέλ Πελικό, βρίσκονται δώδεκα άλλες γυναίκες, μεταξύ των οποίων η ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν, δύο κορυφαίες αθλήτριες, η αθλήτρια της ενόργανης Τζόρνταν Τσάιλς –φιλοξενείται στο εξώφυλλο–και η μπασκετμπολίστρια Εϊτζα Ουίλσον, καθώς και η Αμάντα Ζουράφσκι, μια γυναίκα από το Τέξας της οποίας κινδύνευσε η ζωή και οι γιατροί αρνήθηκαν να της κάνουν άμβλωση παρά τις σοβαρές επιπλοκές που αντιμετώπιζε και η οποία κατέθεσε προσφυγή εναντίον των νόμων κατά του τερματισμού της κύησης που ισχύουν στη συγκεκριμένη πολιτεία.

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΚΟΣΜΟΣ

8.5.202521:49

  Εμφανώς συγκινημένος, ο νέος πάπας, Λέων 14ος, βγήκε στο μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου και χαιρέτισε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στην πλατεία και τον επευφημούσε με τη φράση «Ζήτω ο πάπας». Νέος πάπας ο Αμερικανός

ΚΟΣΜΟΣ

8.5.202521:35

  Τα συγχαρητήριά του στον νέο Πάπα, Ρόμπερτ Πρέβοστ απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, λίγο μετά την εκλογή του. «Συγχαρητήρια στον καρδινάλιο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, ο οποίος μόλις ορίστηκε Πάπας. Είναι μεγάλη τιμή να συνειδητοποιούμε ότι είναι ο πρώτος

ΚΟΣΜΟΣ

8.5.202520:17

  Τον 267ο ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ανακοίνωσε από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου ο ανώτερος Καρδινάλιος, πρωτοδιάκονος Ντομινίκ Μαμπέρτι, αναφωνώντας «Habemus Papam». Πρόκειται για τον Αμερικανό Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ.     Χιλιάδες άνθρωποι έχουν κατακλύσει την πλατεία

ΚΟΣΜΟΣ

8.5.202520:15

  Η οικογένεια του Νταν Ακρόιντ και oι διαχειριστές της περιουσίας της εκλιπούσας Τζούντιθ Μπελούσι Πιζάνο, ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του «The Blues Brothers: The Escape of Joliet Jake», του πρώτου επίσημου graphic novel.   Το νέο έργο αποτελεί το εναρκτήριο

ΚΟΣΜΟΣ

8.5.202519:10

  Με λευκό καπνό να υψώνεται από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα, το Βατικανό επιβεβαίωσε και επισήμως την ολοκλήρωση της μυστικής ψηφοφορίας των Καρδιναλίων για την εκλογή του διαδόχου του Πάπα Φραγκίσκου.   Διαβάστε: Ο Ρόμπερτ Πρεβόστ από τις ΗΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

8.5.202519:02

  Η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε σήμερα ένα νομοσχέδιο με το οποίο μετονομάζεται επισήμως, στις ΗΠΑ, ο Κόλπος του Μεξικού σε «Κόλπο της Αμερικής», με βάση το ανάλογο διάταγμα που είχε υπογράψει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανούαριο.   Το

Rthess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή