Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Χημείας και Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο δεύτερου προγράμματος που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για το θέμα της δυσοσμίας στον Εύοσμο. Οι τιμές που καταγράφτηκαν συγκρίνονται με τις μετρήσεις που είχαν γίνει το 2019, κατά το πρώτο αντίστοιχο πρόγραμμα που χρηματοδότησε τότε η Περιφέρεια, ώστε να διαπιστωθεί αν η υλοποίηση των έργων για τα οποία δεσμεύτηκαν τα Ελληνικά Πετρέλαια έχει συνεισφέρει στη μείωση ή όχι του φαινομένου, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τα παραπάνω δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής στο περιφερειακό συμβούλιο ενώ τόνισε: «η στατιστική επεξεργασία βρίσκεται πλέον στο τέλος και περιμένουμε μέχρι τέλος Μαϊου να έχουμε και την τελική έκθεση».
Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Σωτήρη Αβραμόπουλου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μόλις η Περιφέρεια λάβει την τελική έκθεση, ο ίδιος θα προτείνει να γίνει μια ειδική συνεδρίαση στη Μητροπολιτική Επιτροπή, παρουσία της διοίκησης της Hellenic Energy ώστε, όπως είπε, «να κάνουμε μια συζήτηση ανοιχτή, έχοντας πλέον και τα νέα δεδομένα και να δούμε που βρίσκονται τα έργα, πόσα από αυτά έχουν ολοκληρωθεί, πόσα από αυτά ακόμη εκκρεμούν και αν αυτά τελικά που έχουν ολοκληρωθεί έχουν συνεισφέρει στη μείωση ή όχι της δυσοσμίας».
Ο κ. Γιουτίκας υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια το 2019 είχε λάβει την πρωτοβουλία για την διενέργεια μετρήσεων ώστε να διαπιστωθεί η πηγή της δυσοσμίας. «Η μελέτη είχε εντοπίσει 52 χημικές ενώσεις στην περιοχή του Κορδελιού τις οποίες ταυτοποιήσαμε με τις 52 χημικές ενώσεις που βρήκαμε εντός των ορίων των Ελληνικών Πετρελαίων» είπε και πρόσθεσε ότι τότε «τα στοιχεία εστάλησαν σε όλους τους αρμόδιους φορείς, μεταξύ των οποίων και στα υπουργεία Περιβάλλοντος, Υγείας και Ανάπτυξης» και «με πρωτοβουλία της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος η εταιρεία είχε δεσμευτεί σε μια σύσκεψη για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να μειωθεί αυτό το φαινόμενο». Επιπλέον είπε ότι εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ επισκέφθηκαν την περιφέρεια πριν 2 – 3 χρόνια και σε σχετική σύσκεψη παρουσίασαν τα έργα που προγραμματίστηκαν.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.