RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Σεισμός στο Άγιο Όρος: Σε επιφυλακή οι μοναχοί, αυτοψία στις Μονές

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρχική / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός στο Άγιο Όρος: Σε επιφυλακή οι μοναχοί, αυτοψία στις Μονές

ΕΛΛΑΔΑ

08/06/202509:30

Σεισμός στο Άγιο Όρος: Σε επιφυλακή οι μοναχοί, αυτοψία στις Μονές

Σεισμός στο Άγιο Όρος: Σε επιφυλακή οι μοναχοί, αυτοψία στις Μονές

Γράφει RTHESS NEWSROOM

 

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στο Άγιο Όρος έπειτα από τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ σε μικρή απόσταση από τις Καρυές που αναστάτωσε μοναχούς κι επισκέπτες.

 

Οι ζημιές που σημειώθηκαν σε κτίρια είναι μικρές, πλην όμως από χθες βράδυ οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς το φαινόμενο φαίνεται να εντάσσεται σε μια ευρύτερη σεισμική δραστηριότητα που διαρκεί ήδη ένα χρόνο.

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5», εξήγησε ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Αγίου Όρους έχει ξεκινήσει από την ίδια περίπου περίοδο πέρυσι, με σταδιακή αύξηση της έντασης των δονήσεων. Η πρόσφατη σεισμική δόνηση εντοπίζεται στα νοτιοανατολικά όρια μιας σεισμικά ενεργής ζώνης μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων, η οποία ενδέχεται να επεκτείνεται περισσότερο απ’ ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε.

Ο κ. Καραστάθης υπογράμμισε την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση, δεδομένης της εγγύτητας της σεισμικής ζώνης σε ιστορικά και ιδιαίτερα ευάλωτα κτίρια: «Πρόκειται για παλαιές βυζαντινές κατασκευές, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν δοκιμαστεί από ισχυρούς σεισμούς σε κοντινή απόσταση. Όταν υπάρχει τέτοια εγγύτητα, οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψιν το δυσμενέστερο σενάριο».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με τις γνωστές προειδοποιήσεις περί επικείμενου μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, παρότι η εγγύτητα γεωγραφικά ενδέχεται να προκαλεί συγχύσεις στο ευρύ κοινό.

Από την πλευρά του, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Αλκιβιάδης Στεφανής, ανέφερε ότι η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους μοναχούς, τους εργαζόμενους ή τους προσκυνητές.

«Η ζωή στο Άγιο Όρος συνεχίζεται κανονικά. Οι Ακολουθίες πραγματοποιήθηκαν χωρίς διακοπή, η λειτουργία των μονών συνεχίζεται απρόσκοπτα. Όμως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και ελέγχου», τόνισε.

Ειδικά κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΜΑΚ και της ΔΕΗ έχουν μεταβεί στο Άγιο Όρος για επιθεωρήσεις και καταγραφή πιθανών ζημιών. Ο ίδιος ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος της Πυροσβεστικής, κ. Κοσμίδης, θα πραγματοποιήσει αυτοψία, ενώ κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, στο Άγιο Όρος θα μεταβεί και ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Κεφαλογιάννης, συνοδευόμενος από επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ανθεκτικότητα των παλαιών κτισμάτων, που αποτελούν όχι μόνο λειτουργικά μοναστηριακά συγκροτήματα αλλά και μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Όπως τόνισε ο κ. Στεφανής: «Ορισμένες μονές έχουν υποστεί σημαντικές ενισχυτικές παρεμβάσεις, ειδικά σε θεμέλια και στατικά σημεία. Ωστόσο, αρκετά από τα παλαιότερα κτίσματα, εντός και εκτός μοναστικών συγκροτημάτων, δεν έχουν ακόμα ενισχυθεί. Αυτά παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή».

Ο ίδιος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας, όπου υπάρχουν 22 εκκλησίες και δεκάδες βοηθητικά ή ιστορικά κτίρια, κάποια άνω των 1000 ετών. Παρά την ανθεκτικότητα τους, η εγγύτητα σε σεισμικά φαινόμενα θέτει νέα δεδομένα.

Ερωτηθείς για την συνολική εικόνα της σεισμικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, ο κ. Καραστάθης απάντησε πως η παρούσα έξαρση παραμένει εντός των στατιστικά φυσιολογικών ορίων: «Η σεισμικότητα στον ελλαδικό χώρο παρουσιάζει διαχρονικά αυξομειώσεις. Υπάρχουν έτη με έντονη δραστηριότητα, όπως το 2008, και έτη με ηπιότερη συμπεριφορά, όπως τα τελευταία. Όμως, τα φαινόμενα που παρατηρούμε δεν ξεφεύγουν από το αναμενόμενο πλαίσιο».

Ωστόσο, επισήμανε ότι απαιτείται πάντα επαγρύπνηση και προληπτική φιλοσοφία: «Οφείλουμε να σκεφτόμαστε με γνώμονα το δυσμενέστερο σενάριο. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ’ όλα και κάθε κτίριο που φιλοξενεί κόσμο πρέπει να είναι ασφαλές».

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΕΛΛΑΔΑ

8.6.202511:20

  Σε 18 συλλήψεις ατόμων που δεν είχαν δίπλωμα οδήγησης και οδηγούσαν παράνομα στους δρόμους της Θεσσαλονίκη προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές το τελευταίο 24ωρο. Αστυνομικοί Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης αποσκοπώντας στη διευκόλυνση και προστασία του συνόλου των χρηστών

ΕΛΛΑΔΑ

8.6.202510:57

  Ένα πρωτοφανές περιστατικό βίας σημειώθηκε χθες βράδυ στην περιοχή του Ευόσμου με τις αστυνομικές αρχές να προχωρούν στη σύλληψη νεαρού που επιχείρησε να αφαιρέσει το παντελόνι ανηλίκου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αστυνομικές αρχές αναφέρεται, «Βραδινές ώρες χθες  περιπολούντες

ΕΛΛΑΔΑ

8.6.202510:53

    Θεσσαλονίκη & Περιφερειακός – Κατεβάστε την εφαρμογή του Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 για Android & iOS smartphones, για να μη κολλήσετε ποτέ ξανά στην κίνηση!     Η κίνηση στον Περιφερειακό Θεσσαλονίκης μέσα από το νέο εργαλείο του Ι.ΜΕΤ.

ΕΛΛΑΔΑ

8.6.202510:45

  Αναστάτωση προκάλεσε η είδηση του εντοπισμού της σορού 54χρονου άνδρα στη Θεσσαλονίκη, στη θαλάσσια περιοχή «Αγγελοχώρι» χθες το μεσημέρι. Σύμφωνα με ενημέρωση από τη Λιμενική Αρχή Νέας Μηχανιώνας, πρόκειται για τον 54χρονο ημεδαπό που είχε δηλωθεί ως αγνοούμενος χθες

ΕΛΛΑΔΑ

8.6.202510:45

  Με την ολοκλήρωση των εξετάσεων των μαθημάτων γενικής παιδείας και προσανατολισμού, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ είναι σε αναμονή των ανακοινώσεων των βαθμολογιών, που υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν στα τέλη Ιουνίου. Μαζί με τις βαθμολογίες, αναμένεται να γίνουν γνωστά και επιπλέον

ΕΛΛΑΔΑ

8.6.202509:07

  Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα έναν 19χρονο σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Ξάνθη, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, εξετράπη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες της πορείας του, και κατέληξε εκτός δρόμου. Όπως αναφέρει το xanthinea.gr οι διασώστες ανέσυραν τον

Rthess

Επικαιρότητα

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

8.6.202510:00

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή