Η τοξική μέδουσα της Μεσογείου… ήρθε στο Ιόνιο Πέλαγος
Για την εισβολή της μέδουσας Pelagia Noctiluca στο Ιόνιο μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Επαμεινώνδας Χρήστου.
Η Pelagia Noctiluca ή αλλιώς μωβ μέδουσα (ή κοινώς τσούχτρα) είναι κοινό είδος στη Μεσόγειο και φέτος υπάρχει γενικά μια έξαρση, ανέφερε. “Απ’τη στιγμή που εμφανίζεται το φαινόμενο αρχίζει και διαλύεται σε 2-3 χρόνια το πολύ”, σημείωσε ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ.
Η Μεσόγειος πάει να γίνει μια τροπική θάλασσα/ Αυξημένο το φυτοπλαγκτόν
Για τις μωβ μέδουσες αλλά και τη συσχέτισή τους με το αυξημένο φυτοπλαγκτόν μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και ο καθηγητής Χημείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Φυτιάνος:”Οι μωβ μέδουσες τρέφονται με το φυτοπλαγκτόν. Όπου υπάρχει πολύ φυτοπλαγκτόν, υπάρχουν και πολλές μωβ μέδουσες“.
“Η Μεσόγειος πάει να γίνει μια τροπική θάλασσα. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, αυξήθηκε η θερμοκρασία και πάνω από 1000 άγνωστα θαλάσσια είδη εισήλθαν στη Μεσόγειο από τον Ινδικό Ωκεανό. Ένα από αυτά είναι και η μωβ μέδουσα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φυτιάνος. Επιπλέον, σημείωσε ότι αναμένουμε και άλλα άγνωστα θαλάσσια είδη στη Μεσόγειο μέσα στα επόμενα χρόνια. Ακόμη, ο καθηγητής επεσήμανε ότι μέσω της Διώρυγας του Σουέζ πολλά ακάθαρτα πλοία μετέφεραν τις μωβ μέδουσες στη Μεσόγειο.
Επηρεάζεται η σημαντικότερη βιομηχανία των χωρών της Μεσογείου που είναι ο Τουρισμός
Από το 2021 υπάρχει πληθυσμός μωβ μεδουσών στα ανοιχτά του Αιγαίου, ενώ φέτος παρατηρούμε μια έξαρση στο Ιόνιο. “Ο πληθυσμός μεδουσών του Ιονίου είναι άλλος πληθυσμός από εκείνον του Αιγαίου. Στο Ιόνιο έχει έρθει από τη δυτική Μεσόγειο“, διευκρίνισε ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, κ. Χρήστου.
Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξαπλωθεί ο πληθυσμός μωβ μεδουσών του Αιγαίου και σε κάποια σημεία της Βόρειας Ελλάδας. Επιπλέον εξήγησε ότι τα ανεμογεννή θαλάσσια ρεύματα είναι η κύρια αιτία μετακίνησης των μεδουσών.
Επιβεβαίωσε ότι η υπεραλίευση των ειδών που αποτελούν φυσικούς εχθρούς των μεδουσών (τόνος, σκουμπρί, χελώνα κά), όπως και η υπερθέρμανση, οδηγούν στην αύξηση της εμφάνισης μεδουσών, αλλά ωστόσο είπε ότι δεν είναι κύρια αιτία.
“Οδυνηρό το τσίμπημα…”
Ικανή να λάμπει στο σκοτάδι, η μωβ μέδουσα αλλιώς Pelagia Noctiluca (ή κοινώς τσούχτρα) είναι θαλάσσιος οργανισμός με χρώμα που μεταβάλλεται από καφέ και κίτρινο σε μωβ και ροζ. Όταν μεγαλώνει φτάνει τα 10 εκατοστά, σημείωσε ο κ. Φυτιάνος.
Το τσίμπημα από αυτή τη μέδουσα είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που εμπεριέχει. Ο κ. Χρήστου σημείωσε ότι στο μέσο όρο των ανθρώπων προκαλεί ένα δερματικό έκζεμα. “Είναι καθαρά δερματική η επίδραση στους περισσότερους ανθρώπους“. Σε κάποιες άλλες κατηγορίες ανθρώπων μπορεί να προκαλέσει ναυτία και δυσκολίες στην αναπνοή κά. Τότε χρειάζεται επίσκεψη σε γιατρό. Ωστόσο, ο κ. Χρήστου τόνισε ότι δε χρειάζεται πανικός. Επεσήμανε ότι στην περίπτωση που συνοδεύουμε ένα παιδί, χρειάζεται να ελέγχουμε τη θάλασσα με γυαλιά κολύμβησης.
Η ιδανική συνταγή πρώτων βοηθειών για το δερματικό ερεθισμό από τσούχτρα
Ο κ. Χρήστου αποκάλυψε μια απλή και ιδανική συνταγή, όπως την χαρακτήρισε, για αντιμετώπιση του τσιμπίματος από μωβ μέδουσα. Μετά το τσίμπημα της μωβ μέδουσας ξεπλένεις το σημείο που έχει υπολείμματα κύστεων με θαλασσινό νερό. Στη συνέχεια, βάζει πάγο για δύο με τρία λεπτά και στο τέλος μαγειρική σοδα με θαλασσινό νερό σε αναλογία 1/1.
Διαβάστε για τις σιέλ μέδουσες του Θερμαϊκού εδώ.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.