Αρκετές «μέδουσες του φεγγαριού» έκαναν την εμφάνισή τους στον Θερμαϊκό Κόλπο, μαγνητίζοντας τα βλέμματα των περαστικών στη Θεσσαλονίκη.
Είναι επικίνδυνες οι «μέδουσες του φεγγαριού» ;
Οι μέδουσες του φεγγαριού (Aurelia aurita) δεν θεωρούνται επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Το τσίμπημά τους είναι ήπιο και συνήθως προκαλεί μόνο ήπιο ερεθισμό ή φαγούρα στο δέρμα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα κνιδοκύτταρά τους (κύτταρα που εκτοξεύουν δηλητήριο) δεν είναι αρκετά ισχυρά για να διαπεράσουν το ανθρώπινο δέρμα. Ωστόσο, σε άτομα με αλλεργίες ή ευαισθησία, το τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει πιο έντονο ερεθισμό.
Σε κάθε περίπτωση, εάν έρθεις σε επαφή με μια μέδουσα του φεγγαριού και αισθανθείς ενόχληση, μπορείς να ξεπλύνεις την περιοχή με θαλασσινό νερό (όχι με γλυκό νερό), να αφαιρέσεις τυχόν υπολείμματα πλοκαμιών με ένα αντικείμενο όπως μια πιστωτική κάρτα και να εφαρμόσεις πάγο για να μειώσεις τον ερεθισμό.
Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Μέδουσες εμφανίστηκαν στον Θερμαϊκό κόλπο (VIDEO)
Πού συναντώνται
Οι μέδουσες του φεγγαριού (Aurelia aurita) συναντώνται σε όλες σχεδόν τις θάλασσες και τους ωκεανούς του κόσμου, ιδιαίτερα σε παράκτιες και ρηχές περιοχές. Προτιμούν:
Εύκρατα και τροπικά νερά: Βρίσκονται σε ζεστές και μέτρια θερμές θάλασσες.
Παράκτιες περιοχές: Συναντώνται σε λιμάνια, κόλπους, λιμνοθάλασσες και εκβολές ποταμών.
Ανθρώπινες δραστηριότητες: Συχνά συγκεντρώνονται κοντά σε ιχθυοκαλλιέργειες και βιομηχανικές περιοχές, καθώς τα θρεπτικά συστατικά ευνοούν την ανάπτυξή τους.
Θάλασσες με χαμηλή αλατότητα: Μπορούν να επιβιώσουν σε νερά με χαμηλότερη αλατότητα, όπως οι εκβολές ποταμών.
Στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, είναι αρκετά συνηθισμένες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.