RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Η Ελλάδα στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρχική / ΕΛΛΑΔΑ / Η Ελλάδα στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας

ΕΛΛΑΔΑ

18/05/202513:37

Η Ελλάδα στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας

Η κλιματική αλλαγή έχει αφήσει έντονα το αποτύπωμά της στην Ελλάδα με τον κίνδυνο της λειψυδρίας να είναι μεγάλος

Η Ελλάδα στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας

Γράφει RTHESS NEWSROOM

 

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση στον κόσμο ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης λειψυδρίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής κυρίως, η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην πλευρά της προσφοράς (μείωση βροχοπτώσεων) όσο και σε εκείνη της ζήτησης (αύξηση της κατανάλωσης για άρδευση και γενικές χρήσεις).

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του World Resources Institute (https://www.wri.org/data/aqueduct-40-country-rankings) αλλά και από έκθεση της Deloitte για τη διαχείριση των υδάτων που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης. Η έκθεση, υπογραμμίζει το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ένας κίνδυνος, ο οποίος εντείνεται ασφαλώς, αν συνυπολογισθούν οι απώλειες από τα δίκτυα που πολλαπλασιάζουν το πρόβλημα.

 

Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte, αναλυτικά η Ελλάδα:

1. Καταγράφει υπερδιπλασιασμό (+139%) των απολήψεων νερού για ύδρευση την περίοδο 2001-2022, εξαιτίας, μεταξύ άλλων λόγων, και της αυξημένης τουριστικής κίνησης.

Ο υπερδιπλασιασμός των απολήψεων νερού για ύδρευση οφείλεται αφενός στο συνδυασμό της αύξησης της τουριστικής κίνησης και της ανόδου τής κατά κεφαλήν κατανάλωσης αλλά και αφετέρου στις μεγάλες -της τάξης του 50%- απώλειες από τα δίκτυα διανομής. Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο σε περιοχές με αυξημένες τουριστικές ροές (όπως λόγου χάριν οι Κυκλάδες) όπου η κατανάλωση αυξάνεται ενώ η διαθεσιμότητα του πόρου είναι πολύ περιορισμένη. Πρόσθετο πρόβλημα δημιουργεί το γεγονός ότι η ζήτηση στους τουριστικούς προορισμούς κορυφώνεται κατά τους θερινούς μήνες, οπότε ανακύπτουν ήδη σε αρκετά νησιά θέματα επάρκειας ενώ καταπονούνται παράλληλα οι υποδομές.

2. Δαπανά τον μεγαλύτερο όγκο νερού ανά εκτάριο αρδευόμενης γης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τις συγκρίσιμες από άποψη κλιματολογικών στοιχείων μεσογειακές χώρες της ΕΕ. Παρά τη σημαντική μείωση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τα προηγούμενα χρόνια, οι απολήψεις υδάτων για άρδευση δεν έχουν μειωθεί σημαντικά, για τους εξής λόγους: αύξηση της θερμοκρασίας, μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό ανά καλλιέργεια, μεγάλες απώλειες των δικτύων -τα περισσότερα από τα οποία είναι άνω των 20 ετών- και καλλιέργεια ποικιλιών με μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό.

Περαιτέρω, σημειώνεται στην έκθεση, οι πολιτικές στήριξης του αγροτικού τομέα μπορεί να οδηγήσουν τα επόμενα χρόνια σε αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, άρα και της κατανάλωσης νερού.

3. Αντιμετωπίζει μείωση διαθεσιμότητας των επιφανειακών πόρων και αύξηση της χρήσης γεωτρήσεων με αποτέλεσμα την υφαλμύριση των υδάτων.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΕΛΛΑΔΑ

18.5.202519:15

  Τις τελευταίες ημέρες το όνομα Κλαυδία ακούγεται παντού λόγω της ελληνικής συμμετοχής στη Eurovision. Το όνομα Κλαυδία αποτελεί την ελληνική απόδοση του ρωμαϊκού ονόματος Claudius, το οποίο συνδέεται με μία από τις πιο επιφανείς και ισχυρές οικογένειες της αρχαίας

ΕΛΛΑΔΑ

18.5.202518:49

  Συνελήφθη τα ξημερώματα της Κυριακής 18/5 εντός νυχτερινού κέντρου διασκέδασης σε περιοχή της Αθήνας ένας άντρας, ο οποίος κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα. Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος εντοπίστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, στο πλαίσιο ελέγχων

ΕΛΛΑΔΑ

18.5.202518:23

  Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής 18/5 σε φορτηγό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η Πυροσβεστική κλήθηκε λίγο μετά τις 16:00 για φωτιά σε φορτηγό εν κινήσει επί της οδού Ναυάρχου Κουντουριώτου. Στο σημείο κλήθηκαν 9 πυροσβέστες με 4 οχήματα

ΕΛΛΑΔΑ

18.5.202517:30

  Σχετικά υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν στον καιρό της Κυριακής 18 Mαΐου στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, φτάνοντας στην Ανατολική Στερεά και στην Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο στους 27-28 βαθμούς σύμφωνα με το meteo.gr. Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη

ΕΛΛΑΔΑ

18.5.202516:12

  Φωτιά ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι 18/5 σε δύο απορριμματοφόρα του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη. Τα δύο οχήματα βρίσκονταν σταθμευμένα στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας στον οδό Λαέρτη σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Στο σημείο έσπευσαν 10 οχήματα με 4 πυροσβέστες

ΕΛΛΑΔΑ

18.5.202515:45

  Η επόμενη αργία είναι αυτή του Αγίου Πνεύματος και είναι κινητή γιορτή. Για το 2025, ο εορτασμός του Αγίου Πνεύματος είναι στις 9 Ιουνίου. Για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους εργαζομένους σε ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος

Rthess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή