RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Καταδίκη για παρακολούθηση πειρατικού περιεχομένου στην Θεσσαλονίκη

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρχική / ΕΛΛΑΔΑ / Καταδίκη για παρακολούθηση πειρατικού περιεχομένου στην Θεσσαλονίκη

ΕΛΛΑΔΑ

13/05/202515:40

Καταδίκη για παρακολούθηση πειρατικού περιεχομένου στην Θεσσαλονίκη

Δεν ισχύει το “δεν ήξερα”

Καταδίκη για παρακολούθηση πειρατικού περιεχομένου στην Θεσσαλονίκη

Γράφει RTHESS NEWSROOM

 

Καταδίκη σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε το Ε’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε άτομο που κατηγορήθηκε για παράνομη παρακολούθηση πειρατικού τηλεοπτικού περιεχομένου σε δύο χώρους του διαμερίσματός του. Η υπόθεση, που εκδικάστηκε στις 8 Μαΐου 2025, αφορούσε παραβίαση των διατάξεων του Π.Δ. 343/2002 περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει το insomnia.gr, σύμφωνα με τα στοιχεία της δίκης, το πλημμεληματικό σκέλος είχε διαχωριστεί από το κακουργηματικό για να μην παραγραφεί. Εκτός από την ποινή φυλάκισης, ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε και σε χρηματική ποινή για τα έξοδα της δίκης.

 

Διαβάστε – Χτύπημα στα πειρατικά site ο νέος νόμος – Πρόστιμα για παράνομο περιεχόμενο σε ιδιώτες

 

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι τελούσε σε πλάνη, επειδή είχε συνάψει σύμβαση με εταιρεία πειρατικών συνδρομών μέσω διαδικτύου την οποία θεωρούσε ότι διέθετε τα νόμιμα δικαιώματα. Η υπεράσπιση προχώρησε ακόμη περισσότερο, προβάλλοντας ως αυτοτελή νομικό ισχυρισμό τη συγγνωστή πλάνη και χαρακτηρίζοντας τον κατηγορούμενο ως “χρήσιμο ηλίθιο“, δηλαδή ως κάποιον που, χωρίς δόλο, χρησιμοποιήθηκε εν αγνοία του από άλλους.

Ωστόσο, το Δικαστήριο απέρριψε τη λογική της “άγνοιας ως άφεση” με τη δικαστική κρίση να αναφέρει ότι «ο κατηγορούμενος δεν απαλλάσσεται από την ευθύνη του επειδή “δεν ήξερε” ή επειδή φάνηκε αφελής». Επισημάνθηκε ακόμα ότι η άγνοια του νόμου δεν αθωώνει και ο ισχυρισμός του “αναγκαίου ηλίθιου” δεν θεμελιώνει αθώωση.

Η συγκεκριμένη υπόθεση υπογραμμίζει με έμφαση ότι η παρακολούθηση πειρατικού περιεχομένου, ακόμη και σε επίπεδο απλού “θεατή”, συνιστά ποινικά διωκόμενη πράξη. Δεν αρκεί πλέον η επίκληση “δεν ήξερα”, ούτε η προβολή του ρόλου του θύματος. Η ευθύνη βαραίνει τον τελικό χρήστη που επιλέγει να παρακάμψει τους νόμιμους παρόχους.

Όπως αναφέρεται στα πρακτικά, το κακουργηματικό σκέλος της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 8 Ιουνίου 2026, και η παρούσα δίκη λειτουργεί πλέον ως προάγγελος των ισχυρισμών που αναμένεται να επανεμφανιστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν η ίδια υπόθεση είχε λάβει χώρα μετά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας περί διοικητικών κυρώσεων, ο κατηγορούμενος θα είχε βρεθεί αντιμέτωπος και με σημαντικό πρόστιμο για τη χρήση πειρατικού περιεχομένου. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα για τους τελικούς χρήστες, και όχι μόνο για τους διανομείς ή παρόχους παράνομου σήματος.

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΕΛΛΑΔΑ

13.5.202521:41

  Εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κιλκίς, συνολικά 23 διαρρήξεις που έγιναν το τελευταίο 8μηνο σε Ιερούς Ναούς σε διάφορες περιοχές του Κιλκίς. Για την υπόθεση συνελήφθησαν ένας ημεδαπός άνδρας και ένας ανήλικος ημεδαπός και σχηματίστηκε

ΕΛΛΑΔΑ

13.5.202521:31

  Με την προφυλάκιση ενός 28χρονου ολοκληρώθηκε ο κύκλος των απολογιών των 28 συλληφθέντων μελών από την ακροδεξιά οργάνωση, που εμπλέκονται σε επιθέσεις, επεισόδια και ληστείες στη Θεσσαλονίκη. Άλλος ένας νεαρός αφέθηκε σήμερα ελεύθερος με όρους.   Διαβάστε – Η

ΕΛΛΑΔΑ

13.5.202521:25

  Ένας 26χρονος λιμενεργάτης τραυματίστηκε την περασμένη Κυριακή 11 Μαΐου, κατά τη διάρκεια μετακίνησης εμπορευματοκιβωτίων εντός του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, ο 26χρονος τραυματίστηκε στο δεξί πόδι και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπανικολάου,

ΕΛΛΑΔΑ

13.5.202520:38

  Όπως προβλέπει ο γνωστός μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, την προσεχή Παρασκευή 16/5 έρχεται νέο «κύμα» αφρικανικής σκόνης, ενώ η θερμοκρασία στην Κρήτη αναμένεται και πάλι να «σκαρφαλώσει» στα ύψη. Ο ίδιος στην πρόβλεψή του για τον καιρό κάνει λόγο για

ΕΛΛΑΔΑ

13.5.202520:15

  Θα συνεχίσει και αύριο 14/5 ο «φθινοπωρινός» καιρός με βροχές και καταιγίδες. Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ, για αύριο αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και

ΕΛΛΑΔΑ

13.5.202519:30

  Στις 10/5 και ώρα 20:15 εξαφανίστηκε από την περιοχή του Αλίμου η Αντάνια-Λορένα Φ., 15 ετών.   Το Χαμόγελο του Παιδιού ενημερώθηκε σήμερα, 13/5 και προχώρησε άμεσα στη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ανήλικης, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, καθώς συντρέχουν λόγοι

Rthess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή