Νομίζω ότι οι πάντες αντιλαμβάνονται το πόσο σημαντικό ειναι να καθονται γυρω απο το ίδιο τραπέζι πρόεδροι και πρωθυπουργοί απο 12 χώρες και να συζητούν για τη συνεργασία τους και την ένταξη τους στη ΕΕ, την ώρα που ένας πόλεμος είναι σε πλήρη εξέλιξη ενώ δε λείπει και η ένταση ανάμεσα σε πολλές χώρες του πλανήτη.
Και δε μιλάμε για ένα οποιοδήποτε μερος του πλανητη αλλά για τα Βαλκάνια, που μέχρι πριν απο λιγα χρόνια πολεμούσαν μεταξύ τους.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό σημαντικός ειναι επίσης και ο ρόλος της Ελλάδας που συντονίζει αλλα και ενισχύει την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων της φιλοξενωντας όχι μόνο τους ηγέτες, 6 πρόεδροι κ 5 πρωθυπουργοί είναι εδώ, αλλά και τον γερμανό καγκελάριο Σολτς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη Θεσσαλονίκη.
Η ελληνική πλευρά βεβαια απεμπλέκει τη Σύνοδο από την τουρκική προκλητικότητα αλλά όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά αξιωματούχος το κοντράστ γίνεται περίπου αυτόματα: από τη μία βλέπουμε μία χώρα να απειλεί καθημερινα με πόλεμο και από την άλλη, μία άλλη, τη δική μας να υποδέχεται τους ηγέτες των γειτονικών κρατών και να τους βοηθά να μπουν στην ΕΕ.
Είναι μάλιστα χαρακηριστικό ότι ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ Φαρούκ Καϊμακτσί στην ομιλία του φάνηκε να ενοχλείται όταν άκουγε τους συνομιλητές του να αναφέρονται στη δοευρυνση της ΕΕ και ζήτησε να μην αφήνουν την Τουρκία έξω από τη συζήτηση αυτή, κάτι που εξέπληξε πολλούς.
Κανείς δεν περίμενε να ακούσει κάτι τέτοιο από τον εκπρόσωπο της Τουρκίας μάς ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος που συμμετέχει στη Σύνοδο.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.