Αντιδράσεις προκαλεί στην Θάσο η προσπάθεια να αξιοποιηθεί ενεργειακά η παλαιά εγκατάσταση ανάκτησης φυσικού αερίου που υπάρχει τον Πρίνο με ένα καινούργιο επενδυτικό σχέδιο.
Για το νέο project έχει δοθεί άδεια εξερευνητικών εργασιών από το 2022, ενώ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η δημόσια διαβούλευση.
Όπως ενημερώνει η Energean στην σελίδα της:
Οι βασικοί στόχοι του project είναι οι εξής:
Να προσφέρει δυνατότητες απανθρακοποίησης στην περιοχή της Καβάλας, συμπεριλαμβανομένης της Energean.
Να υποδέχεται CO2 σε συμπιεσμένη και υγρή μορφή από τοπικές & περιφερειακές πηγές, προσφέροντάς τους μακροπρόθεσμες ευκαιρίες απανθρακοποίησης με παράλληλη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς τους διεθνώς.
Να ενισχύσει την κοινωνικοοικονομική δυναμική τοπικά και περιφερειακά, διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη απασχόληση με την δημιουργία άμεσων και έμμεσων ευκαιριών. Η απανθρακοποίηση της βιομηχανίας που αναπόφευκτα εκπέμπει CO2 διασφαλίζει απασχόληση υψηλών προδιαγραφών και περαιτέρω ανάπτυξη στην περιοχή.
Να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους και για ένα ευρύτερο σύνολο από κοινωνικούς εταίρους μέσα από νέες χρήσεις των βιομηχανικών υποδομών.
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ
Δεν θα γίνουμε κλουβί ρύπων
Στην Θάσο έχει συσταθεί 15μελής Συντονιστική Επιτροπή Φορέων η οποία οργανώνει δράσεις ενημέρωσης και διαμαρτυρίες εν μέσω φόβων για περιβαλλοντική ρύπανση και αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και στην αλιεία.
«Το διοξείδιο είναι αέριο, μπορεί να διαφύγει στο θαλάσσιο περιβάλλον» τόνισε μιλώντας στον Στέφανο Διαμαντόπουλο ο Χαράλαμπος Παπακυριακού, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής.
Αύριο η πλωτή διαμαρτυρία
Φορείς και κάτοικοι του νησιού που αντιδρούν στο νέο project θα πραγματοποιήσουν αύριο διαμαρτυρία εν πλω.
Με σκάφη θα περικυκλώσουν την πλατφόρμα του Πρίνου.
Σε ανακοίνωση- κάλεσμα ενόψει της αυριανής διαμαρτυρίας η Συντονιστική Επιτροπή αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Αλήθεια πόση ασφάλεια μπορεί να παρέχει ένα τέτοιο έργο όταν:
Αναπτύσσεται σε απόσταση αναπνοής από πυκνοκατοικημένες, παραθαλλάσιες περιοχές
με έντονο τουριστικό παραγωγικό αποτύπωμα. Στην περίπτωσή της Θάσου μιλάμε για την
«αυλή» μας και όχι για ένα έργο 250km μακριά από παραλίες όπως στο Sleipner της Νορβηγίας. Γιατί πρέπει να γίνουμε πειραματόζωα;
Καμιά μελέτη δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες από ένα απροσδόκητο ατύχημα στο διάβα των αιώνων. Γιατί πρέπει να ζούμε σε μόνιμη ανασφάλεια από πιθανή εκδήλωση σοβαρού ατυχήματος που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και τη ζωή μας ακόμα;
Η περιοχή μας είναι τεκτονικά ενεργή. Η γειτνίασή μας με το μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας μας κάνει μάρτυρες συχνών σεισμικών δονήσεων. Ως εκ τούτου παραμονεύει πάντα ο κίνδυνος απελευθέρωσης του αποθηκευμένου αερίου σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού με αχαρτογράφητους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων. Γιατί πρέπει να ζούμε πάνω σε μια ωρολογιακή βόμβα συντροφιά με έναν εφιάλτη για πάντα;
Η ποιότητα του «γλυκού νερού» στους υπόγειους υδροφορείς , από όπου αντλείται σε μεγάλο βαθμό το πόσιμο νερό, μπορεί να αλλοιωθεί λόγω της εισπίεσης του CO2 στα
πηγάδια.
Το CO 2 μπορεί να διαφύγει μέσω αδύναμων σημείων των πετρωμάτων. Η υψηλή περιεκτικότητα των θαλασσίων υδάτων σε CO 2 θα οδηγήσει σε φτωχοποίηση της βιοποικιλότητας, οι βιότοποι αναπαραγωγής ψαριών και οι τροφικές αλυσίδες θα καταστραφούν με ανεπανόρθωτη ζημιά στην αλιεία.
Σε περιβάλλον αυξημένης πίεσης του αερίου μέσα στους ταμιευτήρες μπορεί να συμβούν ξαφνικές εκρήξεις (blow outs) με κίνδυνο διαφυγής. Ο έλεγχος της σύνθεσης του μίγματος
των καυσαερίων που αποθηκεύονται, ενδεχομένως και ραδιενεργών, είναι δύσκολος έως αδύνατος.»
Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.