Ρεπορταζ: Βάσια Γκανάρα
Τον τρόμο βίωσαν πριν από λίγες ημέρες μια υπάλληλος ενεχυροδανειστηρίου στην οδό Εγνατία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ένας ιδιοκτήτης αντίστοιχου καταστήματος στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στην Καλαμαριά, όταν ληστές, παριστάνοντας τους πελάτες, μπούκαραν στα κέντρα αγοράς χρυσού και απέσπασαν 2.000 και 2.500 ευρώ.
Υπάλληλοι και ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων που μίλησαν στο Ράδιο Θεσσαλονίκη αναφέρουν πως η δουλειά τους έχει γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη τα τελευταία χρόνια, με τους περισσότερους να παίρνουν ολοένα και πιο δραστικά μέτρα προστασίας τοποθετώντας διπλές πόρτες ασφαλείας εξειδικευμένους συναγερμούς σε αυτές, ειδικά πλεξιγκλάς, κάμερες κ.α
«Παλαιότερα δεν φοβόμασταν τόσο τώρα κλειδώνω και την εσωτερική πόρτα και οι ανταλλαγές γίνονται μόνο από την εσοχή που έχει το πλεξιγκλάς. Αντίστοιχα και ο κόσμος είναι τρομοκρατιμένος, μας ζητά να κλείνουμε την πόρτα όσο βρίσκεται μέσα στο κατάστημα», αναφέρει ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίου στην οδό Εγνατία.
«Σίγουρα είναι ένα επάγγελμα που εγκυμονεί κινδύνους. Βέβαια οι επιθέσεις δεν θα έλεγα ότι είναι καινούργιο φαινόμενο. Όσο γίνεται προσπαθούμε να παίρνουμε μέτρα κλειδώνουμε τις πόρτες και δεν έχουμε πολλά χρήματα στην ειδοσο. Αν παρατηρήσατε και στις πρόσφατες ληστείες οι δραστες πήραν πάνω-κάτω το ίδιο ποσό», σημείωσε γυναίκα ιδιοκτήτρια καταστήματος αγοράς χρυσού στο κέντρο.
Αυξημένη κίνηση στα ενεχυροδανειστήρια – Μετρητά εύκολα και γρήγορα
Αυξημένη παρουσιάζεται τον τελευταίο χρόνο η κίνηση στα ενεχυροδανειστηρία καθώς για πολλούς ανθρώπους, δεν είναι μόνο ο ευκολότερος, αλλά και ο μόνος τρόπος να βρουν χρήματα χωρίς εκκαθαριστικά και χωρίς δυσάρεστες ερωτήσεις, ενώ σε αρκετά από αυτά δεν ζητείται καν η αστυνομική ταυτότητα -παρά μόνον εάν το ποσό που θα δοθεί είναι υψηλό ή τα κοσμήματα υπόπτου προελεύσεως, σε σχέση με την εμφάνιση του φέροντος προς πώληση…
«Μετρητά αμέσως, διακριτικά και με εχεμύθεια», αναγράφεται στις εισόδους αρκετών κέντρων αγοράς χρυσού.
Ακόμη, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι τέτοιων καταστημάτων δεν υπάρχει πια συγκεκριμένη ηλικία που επιλέγει αυτόν τον τρόπο για να βγάλει εύκολα χρήματα.
«Έρχονται πελάτες όλων των ηλικιών, πολλοί ηλικιωμένοι και τώρα πλέον και άνθρωποι της μεσαίας τάξης. Επιπλέον έχουμε πολλούς νέους πελάτες που ενδεχομένως λόγω των χαμηλών μισθών δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα», αναφέρει υπάλληλος ενεχυροδανειστηρίου στην περιοχή του Βαρδάρη.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η άνοδος του χρυσού
«Το ενεχυροδανειστήριο είναι δείκτης. Οι άνθρωποι έρχονται όταν υπάρχει υψηλή ανεργία ή σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή πόλεμος όπως έγινε τώρα με την Ουκρανία», τονίζει χαρακτηριστικά ένας άλλος ιδιοκτήτης καταστήματος αγοράς χρυσού στην Εγνατία, ενώ παράλληλα υπάλληλος σε αντίστοιχο κατάστημα λιγα μετρα πιο κατω αναφέρει πως στις αρχές του πολέμου παρατηρήθηκαν ουρές έξω από το μαγαζί τους καθώς ο κόσμος έσπευσε είτε να πουλήσει είτε να αγοράσει χρυσές λίρες.
«Έχουμε κόσμο αλλά ειναι ανάλογα με τις ημέρες. Υπαρχουν μέρες που έχει πολύ δουλειά και άλλες που η κίνηση είναι μειωμένη. Ο κόσμος αν έχει ανάγκη θα ρθει να πουλήσει τα κοσμήματα του. Τωρα παρατηρήθηκε το εξής φαινόμενο: λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ανόδου του χρυσού ο κόσμος ερχόταν για να αγοράσει λίρες. Η τιμή της λίρας σήμερα ανέρχεται στα 400 με 420€ από τα 350-380€ που ήταν πριν», σημειώνει ιδιοκτήτρια ενεχυροδανειστηρίου επίσης στην οδο Εγνατία 57.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για λόγους ασφαλείας ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι αρνήθηκαν να δώσουν προσωπικά τους στοιχεία και ονοματεπώνυμα.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.