RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Τον Τζόκεϋ Αρτεμισίου θέλουν οι Βρετανοί αντάλλαγμα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρχική / ΕΛΛΑΔΑ / Τον Τζόκεϋ Αρτεμισίου θέλουν οι Βρετανοί αντάλλαγμα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

ΕΛΛΑΔΑ

06/01/202307:23

Τον Τζόκεϋ Αρτεμισίου θέλουν οι Βρετανοί αντάλλαγμα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Τον Τζόκεϋ Αρτεμισίου θέλουν οι Βρετανοί αντάλλαγμα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Γράφει RTHESS NEWSROOM

Πολιτική κόντρα στην Ελλάδα, μετά τα δημοσιεύματα του βρετανικού και διεθνούς τύπου για την
επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στο τελευταίο δημοσίευμά της η Daily Telegraph πάει ένα βήμα παρακάτω και αποκαλύπτει πως η συμφωνία θα μπορούσε να δει αρχαία έργα τέχνης, που δεν έφυγαν ποτέ από την Ελλάδα, να δανείζονται στη Βρετανία.

Ανάμεσα σε όσα αναφέρονται, ο «Τζόκεϊ του Αρτεμισίου» ένα χάλκινο άγαλμα αναβάτη ηλικίας 2.000 ετών.

Ανασύρθηκε σε κομμάτια το 1928 και το 1937 από τη θάλασσα, κοντά στο ακρωτήριο Aρτεμίσιο της Eύβοιας, και φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πρόκειται για το μεγαλοπρεπέστερο χυτό άγαλμα αλόγου με αναβάτη, που σώζεται από την ελληνική αρχαιότητα, σύμφωνα με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρει ότι θα μπορούσαν να δανειστούν στο μουσείο του Λονδίνου και η ηλικίας 3.600 ετών χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα και το θρυλικό κύπελλο του Νέστορα.

Για “κρυφή διπλωματία αλά 19ου αιώνα, μεταξύ μεγιστάνων και άλλων μεγάλων κεφαλών έκανε λόγο η Tομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ

“Πάγια θέση της χώρας μας είναι ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών,καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής» τονίζει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ποιος είναι ο Τζόκεϋ του Αρτεμισίου

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, είναι το μεγαλοπρεπέστερο χυτό άγαλμα αλόγου με αναβάτη, που σώζεται από την ελληνική αρχαιότητα. Ανασύρθηκε σε κομμάτια από αρχαίο ναυάγιο και έχει συμπληρωθεί στην ουρά και στο κέντρο του κορμού. Το άλογο αποδίδεται σε έντονο καλπασμό τη στιγμή του αγώνα. Στο δεξιό μηρό του υπάρχει εγχάρακτη μορφή Νίκης, που κρατάει στεφάνι στα ανυψωμένα χέρια της, σφράγισμα σύνηθες σε καθαρόαιμα άλογα στην αρχαιότητα. Η κίνηση και η ανατομία του ζώου αποδίδονται με τρόπο απόλυτα ρεαλιστικό. Ο αναβάτης είναι μικρός σε ηλικία και διαστάσεις, και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του δείχνουν ότι πρέπει να ήταν νέγρος. Η μικροσκοπική και άσχημη μορφή του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το υπερήφανο, μεγαλόσωμο ζώο. Στρέφει προς τα αριστερά το κεφάλι του, και τα μαλλιά του είναι ατημέλητα. Φορεί σανδάλια και χιτωνίσκο που ανεμίζει από την ταχύτητα, ενώ στο αριστερό χέρι θα κρατούσε τα ηνία και στο δεξί το μαστίγιο. Το άγαλμα, έργο άγνωστου γλύπτη, πρέπει να ήταν αφιερωμένο σε κάποιο σημαντικό ιερό.

Στοιχεία εκθέματος

Χρονολόγηση:Ελληνιστική περίοδος, περίπου 140 π.Χ.

Τόπος Εύρεσης:Θαλάσσια περιοχή πλησίον ακρωτηρίου Αρτεμισίου Βόρειας Εύβοιας

Διαστάσεις:μήκος: 2,90 μ., ύψος: 2,10 μ.

Υλικό:Χαλκός

Αριθμός Ευρετηρίου:Χ 15177

Πηγή φωτό: mixanitouxornou

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΕΛΛΑΔΑ

10.5.202513:40

  Το ατύχημα σημειώθηκε σήμερα, Σάββατο, περίπου στις 10:00 το πρωί στο ύψος του χωριού Κυριακή προς Πρωτοκλήσσι. 11 παράνομοι μετανάστες επέβαιναν σε αυτοκίνητο το οποίο βγήκε από το δρόμο και κατέληξε σε χωράφι. Αποτέλεσμα να τραυματιστούν 10 από τους

ΕΛΛΑΔΑ

10.5.202512:59

  Το απόγευμα της Παρασκευής, 09/05, η άτυχη γυναίκα περπατούσε με τον άνδρα της στο Φαληράκι, όταν παρασύρθηκε από όχημα που οδηγούσε 19χρονος αλβανικής καταγωγής. Η 74χρονη ακρωτηριάστηκε και δυστυχώς υπέκυψε στα σοβαρά της τραύματα, αφήνοντας την τελευταία της πνοή

ΕΛΛΑΔΑ

10.5.202512:44

  Σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε στις 04:00 τα ξημερώματα στην Εθνική Οδό Σερρών – Θεσσαλονίκη, 3,5 χιλιόμετρα έξω από τις Σέρρες με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη. 19χρονος οδηγός αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο του οχήματος, προσέκρουσε στα μεταλλικά στηθαία και ανετράπη εκτός δρόμου.

ΕΛΛΑΔΑ

10.5.202512:11

  Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 19:00 το απόγευμα της Παρασκευής, 09/05, σε χωριό του δήμου Πολυγύρου στη Χαλκιδική, κατά πληροφορίες στο χωριό Ρίζα. Ο 49χρονος αστυνομικός, εκτός υπηρεσίας, βρισκόταν στο κατάστημα του αδερφού του όταν ο 22χρονος από την

ΕΛΛΑΔΑ

10.5.202511:59

  Μέχρι τις 13.00 το μεσημέρι η πρώτη επίσημη γιορτή Street Tennis – Thess Tennis στην πλατεία Αριστοτέλους. Έξι γήπεδα, δημιουργήθηκαν και φιλοξενούν μικρούς και μεγάλους, που βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης για να δοκιμάσουν,να γνωρίσουν και να παίξουν το

ΕΛΛΑΔΑ

10.5.202511:43

  Aστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες, 09/05, σε οικισμό των Διαβατών στη Θεσσαλονίκη.   Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ωραιοκάστρου, με τη συνδρομή συναδέλφων τους των Διευθύνσεων Αστυνομίας, Αλλοδαπών, Αστυνομικών Επιχειρήσεων και Τροχαίας Θεσσαλονίκης, έλεγξαν συνολικά: •

Rthess

Επικαιρότητα

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

10.5.202511:09

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή