Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Ασημένιο μετάλλιο σε φοιτητές του ΑΠΘ για θεραπεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρχική / ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Ασημένιο μετάλλιο σε φοιτητές του ΑΠΘ για θεραπεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

07/11/202413:02

Ασημένιο μετάλλιο σε φοιτητές του ΑΠΘ για θεραπεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Στόχος είναι να αποτελέσει βάση στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς θεραπειών, στοχευμένων στην πολυπαραγοντική φύση της ασθένειας και μελλοντικά να καταστεί στους ασθενείς

Ασημένιο μετάλλιο σε φοιτητές του ΑΠΘ για θεραπεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Γράφει RTHESS NEWSROOM

 

Ένα από τα ασημένια μετάλλια του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Συνθετικής Βιολογίας «iGEM Competition 2024» κέρδισε η φοιτητική διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ «iGEM Thessaloniki». Στη φετινή διοργάνωση, 438 ερευνητικές ομάδες από περισσότερες από 50 χώρες έλαβαν μέρος, διεκδικώντας ένα από τα μετάλλια του διαγωνισμού.

 

 

 

Η ομάδα αποσπά διακρίσεις σε κάθε συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό, καθώς το 2017 απέσπασε το χρυσό μετάλλιο, το 2018 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο, το 2019 το χρυσό μετάλλιο, το 2022 και το 2023 το ασημένιο μετάλλιο.

Η iGEM του ΑΠΘ συμμετείχε στον Διαγωνισμό με το ερευνητικό πρότζεκτ «NeuroMuSceteer». Το «NeuroMuSceteer», αξιοποιώντας τεχνικές Συνθετικής Βιολογίας, προσφέρει μια πρωτοποριακή και ανεξερεύνητη θεραπευτική λύση στην Πολλαπλή Σκλήρυνση. Στόχος είναι να αποτελέσει βάση στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς θεραπειών, στοχευμένων στην πολυπαραγοντική φύση της ασθένειας και μελλοντικά να καταστεί διαθέσιμο όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στους ασθενείς.

Η φετινή ομάδα αποτελείται από 11 φοιτητές/τριες, τεσσάρων σχολών και επτά τμημάτων του ΑΠΘ. Μέλη της ομάδας είναι, από το Τμήμα Ιατρικής ο Αλέξανδρος Λιάτσος, ο Παναγιώτης Μπούτος και ο Ηλίας Πηλιανίδης, από το Τμήμα Γεωπονίας η Μαρία-Χριστίνα Τσιλιά και η Μαρία-Λουίζα Τακατζόγλου, από το Τμήμα Χημείας η Αναστασία Τρυγούτη και ο Βασίλειος-Παναγιώτης Θεοχαρόπουλος, από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών η Ιωάννα Καράμπελα, από το Τμήμα Φαρμακευτικής η Μαρία Κεφαλά, από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ο Αντώνιος Τσιορβάς και η απόφοιτη του Τμήματος Βιολογίας Εύα Χασεκίδου. Εκπαιδεύτριες της ομάδας είναι από το Τμήμα Ιατρικής η Δρ. Κωνσταντίνα Ψαθά και η Δρ. Στεφανία Μανιάτση.

 

 

 

 

 

Επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας είναι, για τέταρτη χρονιά, ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και Συντονιστής της διεπιστημονικής ομάδας Λειτουργικής Πρωτεϊνωματικής Ανάλυσης και Βιολογίας Συστημάτων (FunPATh, ΚΕΔΕΚ ΑΠΘ), Μιχάλης Αϊβαλιώτης.

 

Το πρότζεκτ «NeuroMuSceteer»

Η καινοτομία του «NeuroMuSceteer» έγκειται στη διττή στόχευση στα συστήματα-κλειδιά της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, δηλαδή το ανοσοποιητικό και το νευρικό. Η πρόταση των φοιτητών επιχειρεί να απαντήσει αποτελεσματικά στα δύο βασικά προβλήματα της παθοφυσιολογίας: την ενεργοποίηση της αυτοανοσίας και την αυξημένη καταστροφή των ολιγοδενδροκυττάρων, δηλαδή των κυττάρων που δρουν ως το «μονωτικό υλικό» (μυελίνη) των νευρικών κυττάρων. Μάλιστα, δρα ως εργαλείο ακριβείας, παρουσία στοιχείων στενά σχετιζόμενων με τη νόσο, κάτι μοναδικό σε σχέση με τις διαθέσιμες θεραπευτικές μεθόδους.

Συνολικά, με το κυτταρικό μέρος σταματά η απόκριση κατά της μυελίνης, ενώ με το μοριακό μέρος τα ολιγοδενδροκύτταρα μπορούν να ανανεωθούν, διορθώνοντας σημαντικό μέρος των υφιστάμενων βλαβών του κεντρικού νευρικού συστήματος. Οι δύο πυλώνες, επομένως, δρουν συνδυαστικά, επιτρέποντας μια ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της νόσου.

Αξίζει να σημειωθεί πώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερα από 2.000.000 άτομα παγκοσμίως και 30.000 στην Ελλάδα, τελούν υπό το καθεστώς της νόσου της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ευρέως γνωστή και ως «Σκλήρυνση κατά Πλάκας», με τους αριθμούς να αναμένεται να παρουσιάσουν ραγδαία αύξηση τις επόμενες δεκαετίες.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

26.6.202512:55

  Η εποχή των μαζικών εξορμήσεων στις παραλίες έφτασε, με τους ειδικούς να σημαίνουν, για μια ακόμη χρονιά, «καμπανάκι» για τις επιπτώσεις του ηλίου και την ανάγκη χρήσης που έχει το αντιηλιακό. Οι μύθοι που επικρατούν κάθε καλοκαίρι είναι άπλετοι:

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

26.6.202512:40

  Οι Αγγελοκαρχαρίες έχουν την ημέρα τους. Και είναι σήμερα 26 Ιουνίου όπου είναι η Διεθνής Ημέρα Αγγελοκαρχαριών, αυτών των σπάνιων ειδών που είναι ανάμεσα στα πιο απειλούμενα παγκοσμίως και φιλοξενούνται στις ελληνικές θάλασσες. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της περιβαλλοντικής

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

26.6.202510:47

  Ερευνητική ομάδα, με συμμετοχή δέκα επιστημονικών ιδρυμάτων και επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, εντόπισε ότι κάτω από την Αφρική, στην περιφέρεια Αφάρ της Αιθιοπίας, λιωμένα πετρώματα από τον μανδύα της Γης αναδύονται και διαλύουν σταδιακά την ήπειρο με αποτέλεσμα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

25.6.202521:21

  Μια προσομοίωση του Future of Life Institute, δημοσιευμένη το 2023, αποτυπώνει με τρομακτική λεπτομέρεια τι θα μπορούσε να συμβεί στον πλανήτη μετά από έναν πυρηνικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας – και οι προβλέψεις είναι εφιαλτικές.     Πυρηνικά

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

24.6.202515:49

  Ένας νέος χάρτης στον χώρο των υπηρεσιών της ιδιωτικής υγείας διαμορφώνεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς των κλινικών της Euromedica από την εταιρία ΗΜΙΘΕΑ Μ.Α.Ε., ιδιοκτήτρια του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, και τη μετεξέλιξή της σε έναν από τους μεγαλύτερους

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

24.6.202511:38

  Η Tesla ξεκίνησε πιλοτικά δρομολόγια αυτόνομων οχημάτων Model Y στο Όστιν του Τέξας, εγκαινιάζοντας επίσημα την πολυαναμενόμενη υπηρεσία robotaxi, περίπου δέκα χρόνια μετά τις πρώτες εξαγγελίες του Elon Musk για πλήρως αυτόνομη μετακίνηση.     Η υπηρεσία, η πρόσβαση

Rthess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή