του Dr. Erol User
Παρά τους τρομακτικούς τίτλους κρυπτογράφησης, το επιχειρηματικό Blockchain γίνεται πιο πρακτικό. Χρησιμοποιήστε τον λεπτομερή οδηγό μας για να σας βοηθήσουμε να διαχειριστείτε τους κινδύνους και να σχεδιάσετε την καλύτερη ανάπτυξη για τις ανάγκες σας.
Όταν το Blockchain ήρθε στο προσκήνιο το 2009 με την κυκλοφορία της πρώτης του εφαρμογής, του κρυπτονομίσματος Bitcoin, είχε μια «Άγρια Δύση» παρόμοια με τις πρώτες μέρες των χάκερ υπολογιστών.
Το Blockchain χρησιμοποίησε μια αποκεντρωμένη, peer-to-peer αρχιτεκτονική που επέτρεπε σε οποιονδήποτε να συμμετέχει, γεγονός που το έκανε να φαίνεται πολύ επικίνδυνο για επαγγελματική χρήση.
Αυτό άρχισε να αλλάζει το 2016, όταν μια ανερχόμενη κοινότητα ανοιχτού κώδικα άρχισε να αναπτύσσει πλήρεις πλατφόρμες για επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των προγραμματιζόμενων Βlockchain Ethereum και Hyperledger, ενός πλαισίου και εργαλείων για τη δημιουργία blockchains εταιρικής ποιότητας.
Οικιακές μάρκες όπως η Bumble Bee Foods, η IBM, η Walmart και η Visa διαφημίζουν τις αναπτύξεις blockchain τους. Η AT&T, τα Starbucks και η Tesla άρχισαν να δέχονται πληρωμές σε κρυπτονομίσματα και το Bitcoin προσγειώθηκε σε μερικούς εταιρικούς ισολογισμούς. Οι βαριές εταιρείες πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένων των Amazon Web Services (AWS), της IBM, της Oracle και της SAP, στάθηκαν πίσω από το blockchain σε μεγάλο βαθμό.
Στη συνέχεια, ο χειμώνας των κρυπτονομισμάτων του 2022 έκανε τις τιμές τους να καταρρεύσουν. Ορισμένα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης χρεοκόπησαν και οι διευθύνοντες σύμβουλοί τους συνελήφθησαν. Τα άσχημα νέα συνέχισαν να έρχονται το 2023, με περισσότερες συλλήψεις και ρυθμιστικές αρχές της κυβέρνησης των ΗΠΑ να ρίχνουν το βιβλίο στα χρηματιστήρια Coinbase και Binance. Ο κρυπτοχειμώνας μετατράπηκε στο κρυπτο-καλοκαίρι της κόλασης.
Ωστόσο, κατά κάποιο τρόπο αυτά τα σοκ, για να μην αναφέρουμε το κλείσιμο σημαντικών έργων Βlockchain στους κλάδους των ασφαλειών, των τίτλων και της εφοδιαστικής αλυσίδας, δεν φαίνεται να επιβράδυναν το blockchain των επιχειρήσεων. Αντί να αναστέλλουν τις προσπάθειές τους, οι εταιρείες προχωρούν, αλλά με μεγαλύτερη επίγνωση ότι οι κίνδυνοι και τα έξοδα πρέπει να αντιμετωπίζονται προσεκτικά. Έχουν επίσης κατανοήσει τη διαφημιστική εκστρατεία του blockchain-θα-αλλάξει-τον κόσμο και χρησιμοποίησαν εφαρμογές χαμηλού κινδύνου και γρήγορης απόσβεσης.
«Επιτέλους συνειδητοποιούμε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτήν την τεχνολογία», δήλωσε ο Avivah Litan, αντιπρόεδρος και αναλυτής της Gartner. «Είναι σχεδόν σαν να ξεκινάμε μετά από πολλές ψεύτικες ελπίδες».
Ωστόσο, απαιτείται προσοχή. Τα τεχνικά θεμέλια και οι πρακτικές επιπτώσεις του Blockchain είναι δύσκολο να κατανοηθούν. Το κλειδί είναι να έχετε μια σαφή εικόνα του τι κάνει και τι δεν κάνει το blockchain. τα αποτελέσματα των διαφόρων επιλογών ανάπτυξής του, ιδιαίτερα των αρχιτεκτονικών δικτύου· και όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συμπληρώσει αντί να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα συστήματα.
Αυτός ο λεπτομερής οδηγός για το Βlockchain για επαγγελματική χρήση έχει ενημερωθεί και επεκταθεί με νέα άρθρα, συμπεριλαμβανομένων αρκετών για τη διαχείριση των κινδύνων ασφαλείας και την ανάπτυξη έξυπνων συμβολαίων, τα οποία έχουν αναδειχθεί ως το κύριο όχημα για επιχειρηματικές εφαρμογές. Φροντίστε να κάνετε κλικ στους συνδέσμους για πιο λεπτομερείς εξηγήσεις και συμβουλές.
Πώς λειτουργεί το Βlockchain;
Το Blockchain είναι ουσιαστικά μια τεχνολογία βάσης δεδομένων με χαρακτηριστικά που, λαμβανόμενα μεμονωμένα, δεν είναι μοναδικά σε αυτό, αλλά τα οποία συλλογικά δημιουργούν μια τεχνολογική ανακάλυψη στον τρόπο αποθήκευσης, επαλήθευσης και ανταλλαγής ψηφιακών πληροφοριών.
Τα περισσότερα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Βlockchain προέρχονται από το ότι είναι ένας τύπος τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού (DLT). Τα καθολικά έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες για την καταγραφή οικονομικών συναλλαγών, πιο πρόσφατα σε ψηφιοποιημένη μορφή σε ERP και άλλο επιχειρηματικό λογισμικό.
Σε αντίθεση με αυτές τις κεντρικές προσεγγίσεις, τα DLTs όπως το blockchain διανέμουν αντίγραφα της βάσης δεδομένων του καθολικού στους κόμβους ενός δικτύου, καθιστώντας τον καθένα υπεύθυνο για την καταγραφή νέων συναλλαγών και τη συμμετοχή σε έναν μηχανισμό συναίνεσης για συμφωνία για ενημερώσεις στο καθολικό.
Η μοναδική μορφή δεδομένων του Blockchain είναι ένας άλλος παράγοντας διαφοροποίησης. Οι παραδοσιακές βάσεις δεδομένων αποθηκεύουν δεδομένα σε σειρές, στήλες και αρχεία, ενώ το blockchain τα αποθηκεύει σε μπλοκ που συνδέονται μεταξύ τους και προστατεύονται με κρυπτογραφία.
Οι μηχανισμοί μπλοκ δεδομένων και επαλήθευσης συναλλαγών καθιστούν σχεδόν μαθηματικά αδύνατο να χακάρετε ένα blockchain για να αλλάξετε δεδομένα ή να διακόψετε τις συναλλαγές. Δεν υπάρχει κεντρική αρχή για τους κακόβουλους παράγοντες που να στοχεύουν και δεν υπάρχει κανένας παίκτης που να μπορεί να κρατήσει προσωπικά δεδομένα ή να αλλάξει τους κανόνες χωρίς συμφωνία ή του οποίου η αποτυχία μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο το δίκτυο. Τα διανεμόμενα αντίγραφα παρέχουν πλεονασμό δεδομένων και διαφάνεια.
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το blockchain επιτυγχάνει αυτό που είναι γνωστό ως αμετάβλητο: Το καθολικό είναι μόνιμο και αδιάψευστο και ως εκ τούτου μπορεί να το εμπιστευτείτε ως πιστό αρχείο.
Η εμπιστοσύνη είναι ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό των περισσότερων μορφών blockchain. Στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση, η εμπιστοσύνη σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κάνετε επιπλέον βήματα για να ελέγξετε αν οι πληροφορίες που παρουσιάζονται είναι σωστές, όπως να ζητήσετε από μια αρχή να τις επικυρώσει ή να αλληλεπιδράσετε μόνο με άτομα που πιστεύετε ότι είναι αξιόπιστα. Ομοίως, μπορείτε να εμπιστευτείτε ότι οι πληροφορίες σε ένα blockchain είναι ακριβείς — τις περισσότερες φορές, τουλάχιστον. Κάποιος μπορεί ακόμα να εισάγει ανακριβείς πληροφορίες, αλλά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ό,τι τοποθετήθηκε στο blockchain δεν έχει αλλάξει.
Όπως συμβαίνει με κάθε σημαντική τεχνολογία υπολογιστών, η εικόνα με το blockchain είναι περίπλοκη. Το Blockchain δεν είναι πάντα αδιάσπαστο. Τα επίπεδα ασφάλειας και απορρήτου του, για να μην αναφέρουμε τη χρησιμότητα, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αν το blockchain εκτελείται σε δημόσιο ή ιδιωτικό δίκτυο.
Οι ευρέως διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις blockchain παρέχουν ορισμένα από τα πλεονεκτήματά του, όπως η ασφάλεια και η αποθήκευση δεδομένων, με λιγότερο τεχνικό κίνδυνο και κόστος. Για παράδειγμα, η FX Everywhere, μια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών συστήματος που χρησιμοποιεί η HSBC για να ανταλλάσσει ξένο νόμισμα εσωτερικά και με την Wells Fargo, χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση και συναίνεση σε ένα ιδιωτικό κατανεμημένο βιβλίο που, αυστηρά μιλώντας, δεν είναι blockchain
Πώς μπορεί το blockchain να ωφελήσει τις επιχειρήσεις;
Η επένδυση σε επιχειρηματικό blockchain θα γίνει πιθανώς απαραίτητη για ανταγωνιστικούς λόγους. Ακριβώς όπως οι εταιρείες έδιναν ιδιαίτερη σημασία σε καινοτομίες όπως η επανάσταση των υπολογιστών της δεκαετίας του 1970 και του 80 και η άνθηση του Παγκόσμιου Ιστού στα μέσα της δεκαετίας του ’90, γνωρίζοντας ότι οι ανταγωνιστές τους εκμεταλλεύονταν αυτές τις καινοτομίες, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το blockchain θα τραβήξει την ίδια προσοχή.
Η νοοτροπία της αγέλης δεν είναι το μόνο πράγμα που οδηγεί το Βlockchain. Η τεχνολογία έχει αποδείξει την ικανότητά της να μειώνει το κόστος πληροφορικής, να επεκτείνει τα δίκτυα B2B και B2C, να ενεργοποιεί νέα προϊόντα και να δημιουργεί πλούτο.
Το επιχειρηματικό Βlockchain έρχεται πραγματικά από μόνο του σε διαδικασίες που περιλαμβάνουν πολλά μέρη, καθένα από τα οποία χρειάζεται πρόσβαση στα ίδια δεδομένα, αλλά έχει ελαφρώς διαφορετικές ή ξεπερασμένες πληροφορίες, που σημαίνει ότι «δαπανάται τεράστιος χρόνος για την εναρμόνιση δεδομένων», είπε η Martha. Bennett, αντιπρόεδρος και κύριος αναλυτής της Forrester Research.
Επειδή το Βlockchain αφαιρεί τους μεσάζοντες και ως επί το πλείστον αυτοματοποιεί διαδικασίες που απαιτούν συχνά χρόνο και προσπάθεια, έχει τη δυνατότητα να εξοικονομήσει κόστος πληροφορικής και εργασίας, να επιταχύνει το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη χρηματοδότηση και να ενεργοποιήσει νέους επιχειρηματικούς τομείς. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις βάσεις πελατών τους, να τις προσεγγίσουν πιο αποτελεσματικά και να διευρύνουν το σύμπαν των προμηθευτών και των συνεργατών. Τα οφέλη του Βlockchain προέρχονται κυρίως από την εμπιστοσύνη που υποστηρίζει το Βlockchain, καθώς και από το ενσωματωμένο απόρρητο, την ασφάλεια, την ακεραιότητα των δεδομένων και τη διαφάνειά του.
Το επίπεδο εμπιστοσύνης σε ένα Βlockchain καθιστά δυνατή τη συναλλαγή με άγνωστα μέρη, τις πιθανώς διευρυνόμενες αγορές και τη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες, που με τη σειρά τους μπορούν να ενισχύσουν τα κέρδη.
Μπορείτε επίσης να εμπιστεύεστε την ακρίβεια των δεδομένων, καθώς και να πιστεύετε ότι το ίδιο το σύστημα είναι ουσιαστικά αδιαπέραστο και ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, το απόρρητο είναι εξασφαλισμένο, μπορεί να μειώσει την απάτη, να εξαλείψει τις διαρροές δεδομένων και να συμβάλει στην προσέλκυση περισσότερων πελατών και συνεργατών.
Μπορεί επίσης να μειώσει το κόστος διαχείρισης δεδομένων, να ενισχύσει την ποιότητα των δεδομένων και να διευκολύνει τον έλεγχο.
Η διαφάνεια των Βlockchains έχει οφέλη στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, την ορατότητα και την ιχνηλασιμότητα. Το Blockchain καθιστά ήδη εφικτή την επέκταση της διαφάνειας της εφοδιαστικής αλυσίδας στους μικρότερους προμηθευτές, όπως οι παραγωγοί καφέ και μαρουλιού και οι δραστηριότητες αλιείας τόνου, ενώ ενισχύει την εμπιστοσύνη στις πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του προϊόντος καθώς τα αγαθά μετακινούνται μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού προς τους καταναλωτές.
Άλλα οφέλη του blockchain για τις επιχειρήσεις περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
• Tokenization. Το tokenizing περιουσιακών στοιχείων καθιστά μια μεγαλύτερη ποικιλία περιουσιακών στοιχείων, από ψηφιακή τέχνη έως πιστώσεις άνθρακα και βιομηχανικά μηχανήματα, εμπορεύσιμα στο διαδίκτυο.
•Καινοτομία. Οι ειδικές ιδιότητες του Blockchain μπορούν να εφαρμοστούν σε παλιά προβλήματα, όπως η επαλήθευση ακαδημαϊκών διαπιστευτηρίων.
• Αποκέντρωση. Η αποκεντρωμένη διαχείριση είναι χρήσιμη όταν οι επιχειρήσεις πρέπει να αλληλεπιδρούν ως ομότιμες, αλλά κανείς δεν θέλει την ευθύνη για τη διατήρηση του συστήματος, όπως στις αλυσίδες εφοδιασμού και στις ερευνητικές κοινότητες.
Το Βlockchain έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με παλαιότερες τεχνολογίες χρηματοοικονομικής και διαχείρισης δεδομένων.
Αυτό το ακριβές σύνολο καινοτομιών δεν είναι διαθέσιμο με καμία άλλη τεχνολογία, σύμφωνα με το Litan. «Δεν μπορείτε να αποκτήσετε ένα κοινό σύστημα καταγραφής που βασίζεται σε αμετάβλητα δεδομένα ή τη δυνατότητα να κάνετε tokenize περιουσιακά στοιχεία απευθείας μέσα στο πρωτόκολλο», είπε. «Η ικανότητα να ονομάζουμε περιουσιακά στοιχεία και να τα παρακολουθούμε μέσω του κύκλου ζωής τους σε μια αμετάβλητη αλυσίδα έχει τεράστια αξία».
Ενώ τα μη ανταλλάξιμα διακριτικά (NFT) με υπερβολικές τιμές και γελοίο ήχο είναι τα απογευματινά νέα, οι προγραμματιστές blockchain επιχειρήσεων βλέπουν πιο σημαντικές ευκαιρίες στην επέκταση του tokenization για τη δημιουργία νέων μορφών επαλήθευσης ταυτότητας και ψηφιακού εμπορίου.
«Υπάρχουν πιθανώς πολλά περισσότερα διακριτικά σε εφαρμογές Βlockchain σήμερα από ό,τι πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν”, είπε ο Bennett. “Σε πολλές από τις εφαρμογές παρακολούθησης και ανίχνευσης που είναι ζωντανές σήμερα, ορισμένες από αυτές αντιπροσωπεύουν ήδη το στοιχείο που παρακολουθείται ως διακριτικό.»
Τι είναι οι εφαρμογές Βlockchain για επιχειρήσεις;
Η πιο σημαντική εφαρμογή του Βlockchain για τις επιχειρήσεις θα μπορούσε να είναι τα έξυπνα συμβόλαια, τα οποία διαδραματίζουν διττό ρόλο ως θεμελιώδη στοιχεία της υποδομής Βlockchain και ανάπτυξης λογισμικού και ως εφαρμογή της τεχνολογίας.
Ένα έξυπνο συμβόλαιο είναι πιο εύκολα κατανοητό ως ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιεί επιχειρηματική λογική για την εκτέλεση συμφωνιών και συναλλαγών μεταξύ των συμμετεχόντων στο Βlockchain.
Τα έξυπνα συμβόλαια έχουν πολλές χρήσεις στις επιχειρήσεις. Μπορούν να αυτοματοποιήσουν πλήρως την ανταλλαγή χρημάτων, την παροχή υπηρεσιών, την παροχή πρόσβασης σε ψηφιακό περιεχόμενο και την επιβολή της προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
Για παράδειγμα, μια εφαρμογή τιμολόγησης εμπορευμάτων Βlockchain που έχει αναπτυχθεί από τη Walmart Canada χρησιμοποιεί έξυπνα συμβόλαια για να αντλεί ζωντανά δεδομένα αποστολής σε τιμολόγια και να στέλνει προεγκεκριμένες πληρωμές μόλις εκπληρωθούν οι όροι της συμφωνίας αποστολής. Ο Bennett το αποκάλεσε «παιδί αφίσας» για το πώς μια καλά σχεδιασμένη εφαρμογή Βlockchain μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικό χρόνο και χρήμα ελαχιστοποιώντας τις διαδικασίες και τις διαφωνίες συμφιλίωσης δεδομένων.
Η Walmart Canada ήταν από τις πρώτες εταιρείες που ανέπτυξε μια πρακτική εφαρμογή που συνδυάζει το Βlockchain με το IoT για την αυτοματοποίηση της τιμολόγησης φορτίου.
Ακολουθούν άλλες εφαρμογές blockchain με επιχειρηματικές χρήσεις:
•Κυβερνασφάλεια. Η ισχυρή κρυπτογράφηση και άλλες δικλείδες ασφαλείας του Blockchain το καθιστούν ένα άλλο εργαλείο στην εργαλειοθήκη ασφαλείας.
•Κρυπτονόμισμα. Το Bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα έχουν περάσει από το στάδιο της μόδας καθώς εταιρείες υψηλού προφίλ όπως η Tesla το προσθέτουν στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια και το δέχονται ως πληρωμή για ορισμένα προϊόντα.
• IoT. Το Blockchain διασφαλίζει την ακεραιότητα των δεδομένων που συλλέγονται από αισθητήρες καθώς ανεβάζει την αλυσίδα εφοδιασμού από χωράφια και εργοστάσια σε εφαρμογές διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, περιβαλλοντικής συμμόρφωσης και ιχνηλασιμότητας. Θα μπορούσε επίσης να απελευθερώσει την επικοινωνία μηχανής με μηχανή, ώστε τα ημιαυτόνομα μηχανήματα να μπορούν να παραγγείλουν τα δικά τους ανταλλακτικά και να πληρώσουν για τη συντήρηση.
•Αποθήκευση. Η αποκεντρωμένη, peer-to-peer αρχιτεκτονική του Blockchain καθιστά δυνατή τη συνένωση του αχρησιμοποίητου χώρου δίσκου των συμμετεχόντων στο Βlockchain, δημιουργώντας αποθήκευση Βlockchain.
Περιπτώσεις χρήσης Βlockchain σε πραγματικές βιομηχανίες
Οι περιπτώσεις χρήσης Blockchain τείνουν να συγκεντρώνονται σε βιομηχανίες που έχουν βαριές τσέπες και διαθέτουν ηγέτες της αγοράς με γνώσεις τεχνολογίας, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν και στη συνέχεια να εφαρμόσουν επιχειρηματικές εφαρμογές Βlockchain, οι οποίες συνήθως απαιτούν ουσιαστικό συντονισμό και συναλλαγές μεταξύ πολλών συνεργατών — ή ακόμα και ανταγωνιστών.
Παραδείγματα τομέων που βρίσκουν χρήσεις για Βlockchain περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
Εφοδιαστική αλυσίδα. Το Blockchain διευρύνει τον αριθμό των προμηθευτών και των αγοραστών και συμβάλλει στη διασφάλιση της ακεραιότητας των δεδομένων που διέρχονται από την αλυσίδα εφοδιασμού, προσεγγίζοντας έτσι τους αόριστους στόχους της προβολής και της διαφάνειας της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ένα παράδειγμα είναι το IBM Food Trust, ένα δίκτυο blockchain που χρησιμοποιεί η Walmart από το 2018 για να παρακολουθεί τα φυλλώδη χόρτα.
Τραπεζικά και οικονομικά. Οι περιπτώσεις χρήσης blockchain στα χρηματοοικονομικά χωρίζονται σε δύο διακριτά τμήματα: κρυπτονομίσματα και αποκεντρωμένη χρηματοδότηση ή DeFi. Παρά τις πρόσφατες αποτυχίες, τα κρυπτονομίσματα συνεχίζουν να κερδίζουν αξιοπιστία ως εναλλακτικός μηχανισμός πληρωμής σε ένα παγκόσμιο νομισματικό σύστημα που διοικείται σε μεγάλο βαθμό από κυβερνητικές κεντρικές τράπεζες και μεγάλους παρόχους πληρωμών όπως η Mastercard και η Visa.
Ταυτόχρονα, το DeFi αναδύεται ως δυνητικός αντικαταστάτης άλλων διαδικασιών που παραδοσιακά χειρίζονται οι τράπεζες και οι πάροχοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών — συγκεκριμένα η πίστωση, η ασφάλιση, η τραπεζική και οι επενδύσεις. Χρησιμοποιώντας έξυπνα συμβόλαια, τα άτομα μπορεί να είναι σε θέση να δανείζουν ο ένας τον άλλον χρήματα, να πληρώνουν τόκους, να ασφαλίζονται έναντι ζημιών και να εμπορεύονται παράγωγα περιουσιακών στοιχείων.
Οι αισιόδοξοι παρατηρητές προβλέπουν ότι αυτές οι εφαρμογές θα επιφέρουν μια «οικονομία blockchain» στην οποία τα κρυπτονομίσματα έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τα σημερινά νομισματικά συστήματα και οι άνθρωποι και οι μηχανές διαχειρίζονται επιχειρηματικές διαδικασίες και ανταλλάσσουν αξία χωρίς μεσάζοντες.
Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ενισχύουν τις παραδοσιακές κεντρικές χρηματοδοτικές αρχιτεκτονικές τους με την αποκεντρωμένη χρηματοοικονομική τεχνολογία. Χρησιμοποιούν επίσης το blockchain για την πιο αποτελεσματική επεξεργασία πληρωμών σε ιδιωτικά δίκτυα αντί να χρειάζεται να περάσουν από παραδοσιακά κέντρα εκκαθάρισης, κάτι που μπορεί να διαρκέσει μία ημέρα ή περισσότερο.
Φροντίδα υγείας. Η ασφάλεια, το απόρρητο, η ακεραιότητα των δεδομένων και η ανωνυμία του blockchain επιτρέπουν νέες χρήσεις των γονιδιωματικών δεδομένων και των ιατρικών αρχείων των ατόμων να υποστηρίζουν τη φαρμακευτική έρευνα και να διευκολύνουν τη μετάδοση ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων.
Κυβέρνηση. Το Blockchain θα μπορούσε να καταστήσει ευκολότερη — και νόμιμη — τη διαβίβαση προσωπικής ταυτότητας ηλεκτρονικά, την ηλεκτρονική ψηφοφορία, την απόκτηση διαβατηρίου και την προετοιμασία νομικών εγγράφων και ρυθμιστικών εγγραφών, όπως τίτλους υποθήκης και οικονομικές εκθέσεις.
Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι τεχνολογίας Βlockchain;
Οι διαφορετικοί τύποι Blockchain κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το πόσο ανοιχτοί ή κλειστοί είναι για να επιτρέψουν στους συμμετέχοντες να κάνουν την κύρια εργασία του Blockchain, η οποία περιλαμβάνει τη συναλλαγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε αυτό και την επαλήθευση της ακρίβειας κάθε μπλοκ που προστίθεται στο Blockchain.
Εδώ είναι οι κύριοι τύποι:
• Δημόσιο (χωρίς άδεια) Blockchain. Ένα δημόσιο blockchain δεν απαιτεί άδεια συμμετοχής και είναι διαφανές για όλους τους συμμετέχοντες. Είναι το είδος blockchain όπου ζει το κρυπτονόμισμα. Είναι επίσης το πιο αργό, επειδή το άνοιγμα της διαδικασίας συναίνεσης του blockchain σε τόσους πολλούς συμμετέχοντες κάνει την επαλήθευση δεδομένων πιο κουραστική — αλλά και λιγότερο ευάλωτη σε hacking ή έλεγχο από έναν κυρίαρχο παράγοντα, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του blockchain.
• Ιδιωτικό (με άδεια) Blockchain. Λειτουργώντας σε ένα κλειστό δίκτυο, συχνά υπό τον έλεγχο μιας μοναδικής οντότητας, αυτός ο τύπος blockchain έχει συνήθως την ίδια αποκέντρωση και αρχιτεκτονική peer-to-peer με το δημόσιο blockchain αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα, γεγονός που ενισχύει την απόδοση. Κατά ειρωνικό τρόπο, η εμπιστοσύνη είναι πιο αδύναμη από ό,τι σε ένα δημόσιο blockchain, επειδή ο ιδιοκτήτης ή ο κεντρικός κόμβος αποφασίζει τι ισχύει. Η ασφάλεια μπορεί επίσης να είναι πιο αδύναμη επειδή είναι πιο εύκολο για έναν μικρό αριθμό κόμβων να κυριαρχούν στον μηχανισμό συναίνεσης που χρησιμοποιείται για την επικύρωση των συναλλαγών. Οι περισσότερες αναπτύξεις blockchain υψηλού προφίλ γίνονται σε ιδιωτικές αλυσίδες μπλοκ.
• Υβριδικό Blockchain. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα υβριδικό blockchain συνδυάζει πτυχές δημόσιων και ιδιωτικών blockchain. Οι οργανισμοί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να τμηματοποιήσουν ορισμένα δεδομένα και συναλλαγές πίσω από ένα σύστημα αδειών, διατηρώντας παράλληλα συνδέσεις με τη δημόσια πλευρά. Οι κίνδυνοι ασφάλειας του blockchain και τα ζητήματα ακεραιότητας δεδομένων του ιδιωτικού blockchain μετριάζονται με το να μην επιτρέπεται στον κάτοχο να αλλάξει τις συναλλαγές και η απόδοση τείνει να είναι καλύτερη από εκείνη ενός δημόσιου blockchain. Οι χρήστες που συμμετέχουν σε ένα υβριδικό blockchain έχουν απόρρητο μέχρι να πραγματοποιήσουν μια συναλλαγή.
• Consortium Blockchain. Αυτό μοιάζει πολύ με το ιδιωτικό blockchain, αλλά ελέγχεται από μια ομάδα αντί για μια ενιαία οντότητα. Υπάρχει λιγότερη ευπάθεια ασφαλείας από ό,τι συνήθως με το ιδιωτικό blockchain, αν και ένας κόμβος είναι υπεύθυνος για την επικύρωση των συναλλαγών. Προκύπτουν στοιχεία ότι τα Blockchain κοινοπραξιών είναι πολύ ακριβά και δεν παρέχουν σαφή απόδοση επένδυσης (ROI) για τους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τον Litan. Ορισμένοι έχουν σταματήσει να λειτουργούν, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλιστικής κοινοπραξίας B3i και TradeLens, ενός δικτύου εφοδιαστικής αλυσίδας που ξεκίνησε από την IBM και την παγκόσμια ναυτιλιακή εταιρεία Maersk.
Οι εμπειρογνώμονες του Blockchain επιχειρήσεων διαφωνούν σχετικά με την επιλογή με άδεια και χωρίς άδεια. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι περισσότερες από τις επιτυχημένες αναπτύξεις μέχρι στιγμής έχουν γίνει σε ιδιωτικές αλυσίδες μπλοκ, πιθανώς επειδή οι εταιρείες θέλουν τον έλεγχο του ποιος μπορεί να συμμετέχει, και ακόμη και οι πιο εξέχουσες δημόσιες πλατφόρμες φροντίζουν επίσης την ανάπτυξη ιδιωτικών Blockchain.
Ωστόσο, ο Paul Brody, παγκόσμιος ηγέτης του Blockchain στη συμβουλευτική εταιρεία EY, λέει ότι τα δημόσια Blockchain είναι τα καλύτερα επειδή ενθαρρύνουν το υψηλό ποσοστό συμμετοχής που θα κάνει τα δίκτυα Blockchain πολύτιμα. Έγραψε ένα άρθρο για αυτόν τον οδηγό σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του Blockchain.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις της υιοθέτησης του Blockchain;
Το Blockchain αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αρχιτεκτονική αλλαγή για τα κέντρα δεδομένων, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούν κεντρικές βάσεις δεδομένων και συγκεντρώνουν την υπολογιστική τους ισχύ σε λιγότερες τοποθεσίες από το τυπικό Blockchain. Η κάλυψη της αναμενόμενης ζήτησης για Blockchain θα απαιτήσει σημαντικές αναβαθμίσεις υποδομής. Από την άλλη πλευρά, τα πλεονεκτήματα ακεραιότητας δεδομένων, αποθήκευσης και ασφάλειας του Blockchain θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αξιοπιστία του κέντρου δεδομένων.
Η υιοθέτηση του Blockchain για σοβαρή επιχειρηματική χρήση εγκυμονεί κινδύνους άνω του μέσου όρου επιλογής λάθος πλατφόρμας, υπερβάσεις και καθυστερήσεις στο κόστος του έργου και αποτυχία επίτευξης θετικής απόδοσης επένδυσης (ROI).
Η ασφάλεια των έξυπνων συμβολαίων, ειδικότερα, είναι προβληματική. Τα έξυπνα συμβόλαια μπορούν να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες πολύτιμων δεδομένων και οικονομικών πόρων, γεγονός που τα καθιστά ελκυστικούς στόχους.
Ένα έξυπνο συμβόλαιο μπορεί να προγραμματιστεί με εσφαλμένη λογική ή να αλληλεπιδράσει με οικονομικά συστήματα εκτός αλυσίδας με τρόπους που μπορούν να διεισδύσουν οι χάκερ. Οι συναλλαγές μπορεί να αποτύχουν να ολοκληρωθούν και να αφήσουν ανοίγματα για την εκμετάλλευση του συστήματος. Πολλές αδυναμίες προέρχονται από κακόβουλους παράγοντες που ανακαλύπτουν τρόπους για να εκμεταλλευτούν τους κανόνες του Blockchain, όχι από οποιαδήποτε κατάρρευση των κανόνων ή την απαγόρευση πρόσβασης σε ένα δίκτυο
.
Τα έξυπνα συμβόλαια έχουν αδυναμίες που είναι μοναδικές σε αυτά, αλλά είναι επίσης ευάλωτα σε επιθέσεις στο υποκείμενο Blockchain.
Τα σφάλματα έξυπνων συμβολαίων γενικά δεν μπορούν να επιδιορθωθούν μόλις αναπτυχθεί ένα συμβόλαιο, επειδή ο κώδικας και τα δεδομένα που βρίσκονται ήδη στο Blockchain είναι αμετάβλητα από το σχεδιασμό. Αυτό σημαίνει ότι οι προγραμματιστές έξυπνων συμβολαίων βρίσκονται υπό πίεση να κάνουν τα πράγματα σωστά την πρώτη φορά. Οι βέλτιστες πρακτικές έξυπνων επαφών, όπως η χρήση της απλούστερης δυνατής σχεδίασης, ο περιορισμός της περιττής πρόσβασης των χρηστών και η εξαντλητική δοκιμή μπορούν να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση των τρωτών σημείων.
Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης της απειλής της κυβερνοασφάλειας πριν από την ανάπτυξη είναι η διεξαγωγή ενός έξυπνου ελέγχου συμβολαίου, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει σφάλματα κωδικοποίησης και λογικής, καθώς και ζητήματα απόδοσης και αξιοπιστίας χρησιμοποιώντας τόσο αυτοματοποιημένες όσο και μη αυτόματες διαδικασίες. Οι οργανισμοί που δεν διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία μπορούν να προσλάβουν εξωτερικές ελεγκτικές εταιρείες.
Άλλες κοινές προκλήσεις blockchain περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
• Έλλειψη υιοθεσίας. Το Blockchain — ειδικά το δημόσιο blockchain — απαιτεί μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων για να πραγματοποιηθούν τα περισσότερα από τα οφέλη του. Έως ότου περισσότερες εταιρείες είναι διατεθειμένες να κάνουν το άλμα και να δοκιμάσουν το blockchain, αυτές που το κάνουν είναι πιθανό να βρουν ένα μικρό σύμπαν εμπορικών εταίρων να τις περιμένει, σύμφωνα με ερευνητές αγοράς.
• Κενό δεξιοτήτων. Η τεχνογνωσία του blockchain είναι ανεπαρκής, αν και αυτό αλλάζει γρήγορα καθώς η εκπαίδευση και η πιστοποίηση αυξάνονται μαζί με τη ζήτηση – και την πληρωμή – για προγραμματιστές και μηχανικούς blockchain.
•Ελλειψη εμπιστοσύνης. Το Blockchain είναι ακόμα τόσο νέο που πολλές επιχειρήσεις δεν θα έχουν εμπιστοσύνη στους άγνωστους μηχανισμούς ασφάλειας και ακεραιότητας δεδομένων του. Σε απάντηση, θα θέλουν να ελέγχουν το σύστημα σε μια ιδιωτική αλυσίδα μπλοκ, αλλά θα χάσουν κάποια διαφάνεια και πλεονασμό δεδομένων στη διαδικασία.
• Επεκτασιμότητα. Ο πλεονασμός και η κατανεμημένη φύση των υπολογιστικών πόρων του blockchain γενικά προσθέτουν κόστος και βλάπτουν την απόδοση.
Αυτά τα μειονεκτήματα είναι ένας μεγάλος λόγος που τα περισσότερα πρώιμα εταιρικά blockchain είναι ιδιωτικά για μια επιλεγμένη ομάδα συμμετεχόντων. Ο μηχανισμός συναίνεσης απόδειξης εργασίας (PoW) που χρησιμοποιείται από πολλά blockchain απαιτεί τεράστιους όγκους υπολογισμών. Το Ethereum και άλλοι οργανισμοί άρχισαν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μεταβαίνοντας στην απόδειξη συμμετοχής, έναν μηχανισμό που λέγεται ότι είναι πιο αποτελεσματικός.
•Περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι το blockchain είναι υπολογιστικής έντασης.
Οι διαδικασίες, ειδικά η συναίνεση PoW και η εξόρυξη bitcoin, είναι από τους μεγαλύτερους χρήστες φυσικών πόρων σε όλο το IT. Οι κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο ρύθμισης του κλάδου και οι πωλητές blockchain έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα.
Βέλτιστες πρακτικές εφαρμογής Blockchain
Η επίτευξη θετικής απόδοσης επένδυσης από τα πιθανώς ακριβά έργα Blockchain απαιτεί μια οξεία αίσθηση των μοναδικών πλεονεκτημάτων του Blockchain και εστίαση μόνο σε προβλήματα που είναι καταλληλότερο να επιλύσει.
Αυτό συνήθως συνεπάγεται την πλήρη αξιοποίηση των έξυπνων συμβολαίων και του tokenization, σύμφωνα με το BLOCKCHAIN ARMY, που με τη σειρά του σημαίνει πλήρη εκτίμηση της αυτοματοποίησης και προγραμματισμού που διατίθενται στα έξυπνα συμβόλαια και δεν συγχέεται η χρήση τους με τη μετακίνηση εγγράφων εμπρός και πίσω. Τα διακριτικά είναι το μέσο για τη μετακίνηση αξίας και όχι πληροφοριών, κάτι που είναι απαραίτητο για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Blockchain, τόνισε η Blockchain Army.
H Blockchain Army συμβουλεύει επίσης να μην ασχολείστε με την εύρεση της καλύτερης τεχνολογίας αλλά να προτιμάτε το δίκτυο με τους περισσότερους χρήστες.
Τέλος, μην χρησιμοποιείτε το Βlockchain για να διορθώσετε ένα πρόβλημα που έχει ήδη λυθεί με άλλη τεχνολογία. Είναι σπατάλη πόρων και προσθέτει ρίσκο.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.