RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Προσοχή: Κίνδυνος! Τα παυσίπονα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρχική / ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Προσοχή: Κίνδυνος! Τα παυσίπονα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

06/06/201708:24

Προσοχή: Κίνδυνος! Τα παυσίπονα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος

Προσοχή: Κίνδυνος! Τα παυσίπονα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος

Γράφει RTHESS NEWSROOM

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Μερικά από τα πιοαθώαπαυσίπονα που χρησιμοποιούμε καθημερινά αυξάνουν κατά πολύ τον κίνδυνο εμφράγματος.

Η πληροφορία πηγάζει από μια πρόσφατη έρευνα που έγινε με επικεφαλής την επιδημιολόγο Μισέλ Μπαλί του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» και αφορούσαν στοιχεία για περίπου 447.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 61.500 είχαν πάθει έμφραγμα.

Διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση οποιασδήποτε δόσης ΜΣΑΦ (μη στεροειδών αντιφλεγμονοδών) για μια εβδομάδα, για έναν μήνα ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σχετίζεται με αυξημένο κατά 20% έως 50% κίνδυνο εμφράγματος. Ο κίνδυνος εμφράγματος λόγω της χρήσης ΜΣΑΦ υπολογίσθηκε κατά μέσο όρο σε περίπου 1% ετησίως.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η δόση των ΜΣΑΦ. Μετά τον πρώτο μήνα συνεχόμενης λήψης, ο κίνδυνος δεν φαίνεται να αυξάνεται άλλο.

Η έρευνα προηγούμενων μελετών (μετα-ανάλυση) εστιάσθηκε σε συγκεκριμένα ευρέως συνταγογραφούμενα ΜΣΑΦ (ibuprofen, diclofenac, naproxen, celecoxib, rofecoxib), αρκετά από τα οποία στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται ακόμα και για πόνους περιόδου. Για παράδειγμα η ιμπουπροφένη, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα σε πολλά σκευάσματα, όπως το Nurofen, Brufen, Advil, Algoflex και άλλα, αυξάνει την πιθανότητα εμφράγματος του μυοκαρδίου κατά 61%, την πιθανότητα εγκεφαλικού 336%(!) και τελικά την πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακό κατά 239%.
Η διλκοφενάκη, ενεργός ουσία που υπάρχει στο γνωστό Voltaren, αυξάνει την πιθανότητα καρδιαγγειακού θανάτου κατά 398%(!). Αυτά τα νούμερα κάνουν το κάπνισμα να φαίνεται ασφαλές! Η νεότερη κατηγορία αντιφλεγμονωδών παυσίπονων όμως δεν φαίνεται να είναι πολύ πιο ασφαλής.

Το Celebrex, με την ενεργό ουσία σελεκοξίμπη, αυξάνει την πιθανότητα εμφράγματος μόνο 35%, και του εγκεφαλικού μόλις 12%, αλλά η πιθανότητα καρδιαγγειακού θανάτου αυξάνει 207%.

Αν και οι έρευνες τέτοιου τύπου είναι πολύ δύσκολες και απαιτούν πολλές παραδοχές,  τα αποτελέσματα είναι σίγουρα ανησυχητικά και πρέπει να κάνουν γιατρούς και ασθενείς να αναθεωρήσουν την εύκολη χορήγηση και λήψη των ΜΣΑΦ. Παρόλα αυτά, στην έρευνα δεν αναφέρεται καμία εξάρτηση από την πάθηση που ωθεί τον ασθενή στη λήψη του παυσίπονου, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Οι ιατροί αποδίδουν τον αυξημένο κίνδυνο, εν μέρει στην ιδιότητα των φαρμάκων αυτών να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση κατά περίπου 5mm υδραργύρου κατά τη λήψη τους. Αν αυτή είναι η αιτία, θα μπορούσε ο ασθενής να προφυλαχθεί απλά ελέγχοντας την υπέρταση που προκαλείται.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένα φάρμακο δεν στερείται παρενεργειών και ότι πάντα χρειάζεται σωστή ιατρική συμβουλή πριν τη λήψη φαρμάκων.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #55 (27/05/2017-28/05/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

6.5.202521:45

  Ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέβασε βίντεο στο TikTok για την επιτυχία των απογευματινών χειρουργείων και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν τα δωρεάν χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές. «Από την έναρξη του προγράμματος των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων έχουν ήδη χειρουργηθεί περισσότεροι

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

6.5.202516:07

  Το Skype «γεννήθηκε» το 2003 από τον Σουηδό Niklas Zennström και τον Δανό Janus Friis, οι οποίοι είχαν ήδη δημιουργήσει την πλατφόρμα ανταλλαγής αρχείων Kazaa. Το Skype αξιοποίησε μια πρωτοποριακή τεχνολογία peer-to-peer (P2P), που επέτρεπε στους χρήστες να πραγματοποιούν

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

5.5.202513:08

  Από τις 5 Μαΐου 2025, το WhatsApp θα σταματήσει να λειτουργεί σε παλαιότερα iPhone που διαθέτουν παλιές εκδόσεις iOS, καθώς η πλατφόρμα καταργεί σταδιακά την υποστήριξη για αυτές τις συσκευές. Αυτή η απόφαση αποτελεί μέρος της συνεχούς δέσμευσης του

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

4.5.202514:21

  Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του Προσωπικού Γιατρού. Μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες έχουν προστεθεί σχεδόν 2.000 επιπλέον προσωπικοί γιατροί στο σύστημα, ανεβάζοντας το σύνολο των διαθέσιμων προσωπικών γιατρών σε 5.496. Έχουν εγγραφεί έως σήμερα,

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

4.5.202513:00

Επιστήμονες ανέπτυξαν το πρώτο λειτουργικό σύστημα στον κόσμο για κβαντικούς υπολογιστές, το οποίο θα τους επιτρέπει να συνδέονται μεταξύ τους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ένα κβαντικό διαδίκτυο. Ένα λειτουργικό σύστημα, όπως το Microsoft Windows ή το Apple iOS, είναι

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

4.5.202510:15

    Read the article in English here     Ωστόσο, με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης (AI), τα όρια στην τέχνη επαναπροσδιορίζονται. Σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μόνο ένα εργαλείο αλλά και ένας συνεργάτης, ένας δημιουργός, ακόμη και

Rthess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή