RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρχική / ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

27/04/202414:35

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Τι όμως είναι η ΤΝ; Πόσα είδη υπάρχουν; Μήπως την χρησιμοποιούμε ήδη και δεν το ξέρουμε;

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Γράφει RTHESS NEWSROOM

του Dr. Erol User   

 

 

 

 

 

 

Με όλη τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη – ρομπότ, αυτοκινούμενα αυτοκίνητα κ.λπ. – μπορεί εύκολα να υποθέσουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή.

 

Οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχεδόν κάθε μέρα. Από τη στιγμή που ξυπνάμε για να ελέγξουμε το smartphone μας μέχρι να παρακολουθήσουμε μια ταινία που συνιστά το Netflix, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εισχωρήσει ήδη και πολύ γρήγορα στην καθημερινότητά μας.

Σύμφωνα με μελέτη της Statista, η παγκόσμια αγορά ΤΝ πρόκειται να αυξηθεί έως και 54% τον χρόνο. Αλλά τι ακριβώς είναι η τεχνητή νοημοσύνη; Θα εξυπηρετήσει πραγματικά το καλό της ανθρωπότητας στο μέλλον; Λοιπόν, υπάρχουν τόνοι πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της Τεχνητής Νοημοσύνης, τα οποία θα συζητήσουμε σε αυτό το άρθρο.. Αλλά ας ρίξουμε πρώτα μια γρήγορη ματιά στο τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη;
Από την οπτική γωνία των πτηνών, η τεχνητή νοημοσύνη παρέχει σε ένα πρόγραμμα υπολογιστή την ικανότητα να σκέφτεται και να μαθαίνει μόνο του. Είναι μια προσομοίωση της ανθρώπινης νοημοσύνης (εξ ου και τεχνητή) σε μηχανές για να κάνουν πράγματα που κανονικά θα βασιζόμασταν στους ανθρώπους.

Αυτό το τεχνολογικό θαύμα εκτείνεται πέρα από την απλή αυτοματοποίηση, ενσωματώνοντας ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων ΤΝ – ικανοτήτων που επιτρέπουν στις μηχανές να κατανοούν, να σκέφτονται, να μαθαίνουν και να αλληλεπιδρούν με τρόπο που μοιάζει με τον ανθρώπινο.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι ΤΝ με βάση τις δυνατότητές τους – αδύναμη ΤΝ, ισχυρή ΤΝ και σούπερ ΤΝ.

– Αδύναμη ΤΝ – Επικεντρώνεται σε μια εργασία και δεν μπορεί να αποδώσει πέρα από τους περιορισμούς της (συνηθισμένο στην καθημερινή μας ζωή)

– Ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη – Μπορεί να κατανοήσει και να μάθει οποιαδήποτε διανοητική εργασία που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος (οι ερευνητές προσπαθούν να φτάσουν στην ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη)

– Σούπερ ΤΝ – Ξεπερνάει την ανθρώπινη νοημοσύνη και μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε εργασία καλύτερα από τον άνθρωπο (ακόμα μια έννοια)

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης
Ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης είναι ένα πρόγραμμα που είναι ικανό να μαθαίνει και να σκέφτεται. Είναι δυνατόν να θεωρήσουμε οτιδήποτε ως τεχνητή νοημοσύνη αν αποτελείται από ένα πρόγραμμα που εκτελεί μια εργασία που κανονικά θα υποθέταμε ότι θα εκτελούσε ένας άνθρωπος.

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη έχει πολλά οφέλη, υπάρχουν και μειονεκτήματα. Τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνουν την αποτελεσματικότητα μέσω της αυτοματοποίησης εργασιών, την ανάλυση δεδομένων για τεκμηριωμένες αποφάσεις, τη βοήθεια στην ιατρική διάγνωση και την εξέλιξη των αυτόνομων οχημάτων.

Τα μειονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνουν την εκτόπιση θέσεων εργασίας, ηθικές ανησυχίες σχετικά με τη μεροληψία και την προστασία της ιδιωτικής ζωής, κινδύνους ασφάλειας από χάκινγκ, έλλειψη δημιουργικότητας και ενσυναίσθησης που μοιάζουν με τον άνθρωπο.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

6.5.202521:45

  Ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέβασε βίντεο στο TikTok για την επιτυχία των απογευματινών χειρουργείων και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν τα δωρεάν χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές. «Από την έναρξη του προγράμματος των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων έχουν ήδη χειρουργηθεί περισσότεροι

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

6.5.202516:07

  Το Skype «γεννήθηκε» το 2003 από τον Σουηδό Niklas Zennström και τον Δανό Janus Friis, οι οποίοι είχαν ήδη δημιουργήσει την πλατφόρμα ανταλλαγής αρχείων Kazaa. Το Skype αξιοποίησε μια πρωτοποριακή τεχνολογία peer-to-peer (P2P), που επέτρεπε στους χρήστες να πραγματοποιούν

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

5.5.202513:08

  Από τις 5 Μαΐου 2025, το WhatsApp θα σταματήσει να λειτουργεί σε παλαιότερα iPhone που διαθέτουν παλιές εκδόσεις iOS, καθώς η πλατφόρμα καταργεί σταδιακά την υποστήριξη για αυτές τις συσκευές. Αυτή η απόφαση αποτελεί μέρος της συνεχούς δέσμευσης του

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

4.5.202514:21

  Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του Προσωπικού Γιατρού. Μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες έχουν προστεθεί σχεδόν 2.000 επιπλέον προσωπικοί γιατροί στο σύστημα, ανεβάζοντας το σύνολο των διαθέσιμων προσωπικών γιατρών σε 5.496. Έχουν εγγραφεί έως σήμερα,

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

4.5.202513:00

Επιστήμονες ανέπτυξαν το πρώτο λειτουργικό σύστημα στον κόσμο για κβαντικούς υπολογιστές, το οποίο θα τους επιτρέπει να συνδέονται μεταξύ τους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ένα κβαντικό διαδίκτυο. Ένα λειτουργικό σύστημα, όπως το Microsoft Windows ή το Apple iOS, είναι

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

4.5.202510:15

    Read the article in English here     Ωστόσο, με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης (AI), τα όρια στην τέχνη επαναπροσδιορίζονται. Σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μόνο ένα εργαλείο αλλά και ένας συνεργάτης, ένας δημιουργός, ακόμη και

Rthess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

7.5.202512:42

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή