Το μονοσέλιδο έγγραφο που παρουσίασαν οι ΗΠΑ στους Ουκρανούς αξιωματούχους στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περιγράφει την πρόταση ως την «τελική προσφορά» του προέδρου Τραμπ.
Τι παίρνει η Ρωσία
De jure αναγνώριση από τις ΗΠΑ του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία.
De facto αναγνώριση της ρωσικής κατοχής σε σχεδόν ολόκληρη την περιφέρεια Λουγκάνσκ και στα κατεχόμενα τμήματα του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.
Τη δέσμευση πως η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Στο κείμενο, ωστόσο, σημειώνεται πως η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από το 2014.
Ενισχυμένη οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ, ιδίως στον ενεργειακό και βιομηχανικό τομέα.
Τι παίρνει η Ουκρανία
«Μια ισχυρή εγγύηση ασφάλειας», στην οποία θα συμμετέχει μια ad hoc ομάδα ευρωπαϊκών χωρών και ενδεχομένως μη ευρωπαϊκών. Το έγγραφο είναι ασαφές ως προς τον τρόπο λειτουργίας αυτής της ειρηνευτικής αποστολής, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά σε συμμετοχή των ΗΠΑ.
Η επιστροφή του μικρού τμήματος της περιφέρειας του Χαρκόβου που έχει καταλάβει η Ρωσία.
Την ανεμπόδιστη πρόσβαση στον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος διατρέχει τη γραμμή του μετώπου σε τμήματα της νότιας Ουκρανίας.
Αποζημίωση και βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας, αν και το έγγραφο δεν αναφέρει από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση.
Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόταση, το ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια θα θεωρείται ουκρανικό έδαφος, αλλά θα τελεί υπό τη διαχείριση αμερικανικής εταιρείας που θα προμηθεύει με ρεύμα τόσο στην Ουκρανία όσο και τη Ρωσία.
Επιπλέον, το έγγραφο παραπέμπει στη συμφωνία ΗΠΑ – Ουκρανίας για τα ορυκτά, η οποία, όπως δήλωσε ο Τραμπ, θα υπογραφεί την Πέμπτη.
Τελεσίγραφο Βανς
«Ήρθε η ώρα οι δύο χώρες είτε να πουν ναι είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποχωρήσουν από αυτή τη διαδικασία» προειδοποίησε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.
«Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες εδαφικές ανταλλαγές», δήλωσε ο Βανς, προσθέτοντας ότι ενώ τα σύνορα μπορεί να μην καταλήξουν να είναι ακριβώς οι γραμμές του μετώπου όπως είναι τώρα, για να σταματήσουν οι σκοτωμοί πρέπει και οι δύο πλευρές «να κατεβάσουν τα όπλα τους, να παγώσουν αυτήν την κατάσταση και να προχωρήσουν στην πραγματική οικοδόμηση μιας καλύτερης Ρωσίας και μιας καλύτερης Ουκρανίας».
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.