Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι οι απειλές κατά κράτους-μέλους της ΕΕ συνιστούν αιτία αποκλεισμού από τα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, όπως το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο SAFE.
Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία «μπαίνει» στην Ευρώπη- Άνοιξε η πόρτα για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωάμυνα
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη δυνατότητα συμμετοχής τρίτων χωρών στο πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα άμυνας, Τομάς Ρενιέ, σημείωσε ότι «η συμμετοχή μιας τρίτης χώρας μπορεί να αποκλειστεί εφόσον συνιστά άμεση απειλή για την άμυνα ή την ασφάλεια κράτους-μέλους ή της ΕΕ συνολικά». Όπως τόνισε, το άρθρο 16 της πρότασης είναι ξεκάθαρο και οι ανησυχίες που εξέφρασαν ορισμένα κράτη-μέλη έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Ο Ρενιέ αναφέρθηκε και στη ρήτρα διασφάλισης του SAFE, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον το 65% των συστατικών προϊόντων κοινής προμήθειας πρέπει να προέρχεται από χώρες της ΕΕ, του ΕΟΧ/ΕΖΕΣ ή την Ουκρανία. Η συμμετοχή τρίτων χωρών περιορίζεται στο 35%.
Η θέση της Επιτροπής ενισχύει το μήνυμα που έστειλε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία με χώρα που διατηρεί το casus belli εναντίον κράτους-μέλους της Ένωσης». Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα στον πρόεδρο Ερντογάν.
Το SAFE (Strategic Technologies for Europe Platform) στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω χρηματοδότησης ύψους έως και 150 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα κεφάλαια θα διατεθούν μέσω μακροπρόθεσμων δανείων, σε κράτη-μέλη που θα υποβάλουν αντίστοιχα εθνικά σχέδια.
Στο πρόγραμμα προβλέπεται συνεργασία με τρίτες χώρες, με προνομιακή μεταχείριση για την Ουκρανία και τα κράτη του ΕΟΧ-ΕΖΕΣ. Συμμετοχή μπορούν να έχουν και υποψήφιες προς ένταξη χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υπογράψει εταιρικές σχέσεις ασφάλειας και άμυνας με την ΕΕ.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.