RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Στις κάλπες για πέντε δημοψηφίσματα οι Ιταλοί

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / Στις κάλπες για πέντε δημοψηφίσματα οι Ιταλοί

ΚΟΣΜΟΣ

08/06/202512:20

Στις κάλπες για πέντε δημοψηφίσματα οι Ιταλοί

Η αποχή ενδέχεται να ακυρώσει το τελικό αποτέλεσμα

The Italian flag is attached roadside as the pack passes during the second stage of the Tour de France cycling race over 199.2 kilometers (123.8 miles) with start in Cesenatico and finish in Bologna, Italy, Sunday, June 30, 2024. (AP Photo/Daniel Cole)
Φωτ. The Italian flag is attached roadside as the pack passes during the second stage of the Tour de France cycling race over 199.2 kilometers (123.8 miles) with start in Cesenatico and finish in Bologna, Italy, Sunday, June 30, 2024. (AP Photo/Daniel Cole)

Γράφει RTHESS NEWSROOM

 

Τα τέσσερα δημοψηφίσματα αφορούν την εργατική νομοθεσία, ενώ το πέμπτο σχετίζεται με τον χρόνο που απαιτείται για να μπορούν να ζητούν την υπηκοότητα πολίτες προερχόμενοι από κράτη εκτός Ε.Ε. οι οποίοι εργάζονται στην Ιταλία.

Πιο αναλυτικά, τα πρώτο δημοψήφισμα αφορά την κατάργηση του νόμου ο οποίος, σε περίπτωση απόλυσης εργαζόμενου χωρίς βάσιμη αιτία, επιτρέπει στον εργοδότη να μην τον επαναπροσλάβει και να χορηγήσει μόνο χρηματική αποζημίωση.

Το δεύτερο δημοψήφισμα προτείνει την κατάργηση του νόμου που ορίζει ότι στις επιχειρήσεις με λιγότερους από δεκαπέντε εργαζόμενους, σε περίπτωση απόλυσης χωρίς βάσιμη αιτία, η αποζημίωση δεν μπορεί να ξεπεράσει τους έξι μισθούς.

Το τρίτο δημοψήφισμα ζητά να αναφέρονται αναλυτικά οι αρμοδιότητες όπως και ο ρόλος των εργαζομένων στα συμβόλαια ορισμένου χρόνου που δεν υπερβαίνουν τους δώδεκα μήνες, ενώ με το τέταρτο δημοψήφισμα γίνεται αναφορά στην άμεση ευθύνη των επιχειρήσεων που αναθέτουν εργολαβίες σε τρίτους, σε περίπτωση εργατικών ατυχημάτων.

Απαντώντας στο πέμπτο και τελευταίο δημοψήφισμα, οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν αν μπορεί να μειωθεί από δέκα σε πέντε χρόνια, ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος για να μπορούν οι μετανάστες που εργάζονται στη χώρα να ζητούν την ιταλική υπηκοότητα.

Στην κυβερνητική πλειοψηφία, τόσο τα Αδέλφια της Ιταλίας, όσο και η Λέγκα με την Φόρτσα Ιτάλια έχουν ταχθεί υπέρ της αποχής. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στο εκλογικό της τμήμα, στη Ρώμη, αλλά ότι δεν πρόκειται να παραλάβει τα ψηφοδέλτια, ούτε να ψηφίσει.

Υπέρ του «ναι» σε όλα τα δημοψηφίσματα που αφορούν τα εργασιακά θέματα τάσσονται τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της ιταλικής αντιπολίτευσης: το Δημοκρατικό Κόμμα, τα Πέντε Αστέρια και η Ιταλική Αριστερά με τους Οικολόγους. Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα για την υπηκοότητα, η στάση των Δημοκρατικών και της συμμαχίας της Ιταλικής Αριστεράς με τους Οικολόγους είναι επίσης θετική, ενώ οι «Πεντάστεροι» άφησαν τους ψηφοφόρους τους να επιλέξουν κατά συνείδηση.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να ξεπεράσει η συμμετοχή, το 50%+1 των πολιτών με δικαίωμα ψήφου. Πρόκειται για το ελάχιστο ποσοστό που απαιτείται για να μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα κάθε δημοψηφίσματος.

Τα τελευταία 25 χρόνια, το συγκεκριμένο ποσοστό ξεπεράστηκε μόνο μια φορά, το 2011, για το δημοψήφισμα που αφορούσε τον δημόσιο χαρακτήρα των υδάτινων υποδομών, την αντίθεση στην ανάπτυξη τεχνολογιών που βασίζονται στην πυρηνική ενέργεια και την υποχρέωση των μελών της κυβέρνησης να παρίστανται σε δικάσιμες, όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες.

Η σημερινή καλοκαιρία σίγουρα δεν ευνοεί την προσέλευση των πολιτών. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η κεντροαριστερή αντιπολίτευση έχει θέσει ως ελάχιστο στόχο, οι πολίτες που θα μεταβούν στα τμήματα και θα ψηφίσουν να ξεπεράσουν τα 12,5 εκατομμύρια. Πρόκειται για τον αριθμό ψήφων που είχαν λάβει τα κόμματα της συντηρητικής συμμαχίας στις βουλευτικές εκλογές του 2022. Συνεργάτες της Ιταλίδας πρωθυπουργού, όμως, έχουν αφήσει να διαρρεύσει πως θεωρούν ότι δεν υπάρχει καμιά σχέση ανάμεσα στις εκλογές για την ανανέωση του κοινοβουλίου και στην προσέλευση των πολιτών οι οποίοι επιθυμούν να απαντήσουν στα ερωτήματα που θέτουν τα σημερινά δημοψηφίσματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΚΟΣΜΟΣ

8.6.202515:59

Ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ δήλωσε την Κυριακή ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό του παλαιστινιακού εδάφους, ο οποίος, όπως είπε, αποσκοπεί στο να εμποδίσει τη Χαμάς να εισάγει όπλα. Είπε πως έδωσε

ΚΟΣΜΟΣ

8.6.202514:13

Ο στρατός του Ισραήλ κατηγόρησε σήμερα τον εκπρόσωπο της Πολιτικής Προστασίας  στη Γάζα, μια υπηρεσία πρώτων βοηθειών στον παλαιστινιακό θύλακα, ότι είναι “τρομοκράτης” του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, κάτι που εκείνος διέψευσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). Λέγοντας ότι ανέλυσε “έγγραφα

ΚΟΣΜΟΣ

8.6.202513:37

Τα τρένα που μεταφέρουν τις σορούς Ουκρανών στρατιωτών θα αρχίσουν να κινούνται προς τα ρωσοουκρανικά σύνορα (σε μία ώρα),  όπως μετέδωσε  το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο τον Ρώσο αντιστράτηγο Αλεξάντερ Ζορίν. Ο Ζορίν πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με τις

ΚΟΣΜΟΣ

8.6.202513:00

  Ο γερουσιαστής Μιγκέλ Ουρίμπε, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο σε «κρίσιμη κατάσταση» μετά τους πυροβολισμούς που δέχθηκε χθες Σάββατο στη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στη Μπογκοτά, ολοκλήρωσε με επιτυχία μια «πρώτη χειρουργική επέμβαση», ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Κολομβίας.

ΚΟΣΜΟΣ

8.6.202510:20

  Ο Κολομβιανός συντηρητικός γερουσιαστής Μιγκέλ Ουρίμπε, ο οποίος έχει δηλώσει ότι προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας στις εκλογές του 2026, τραυματίστηκε στο κεφάλι σε επίθεση που έγινε εναντίον του στη Μπογοτά, με τη σύζυγό του να δηλώνει

ΚΟΣΜΟΣ

8.6.202509:45

  Το Λος Άντζελες φλέγεται για ακόμα μια φορά, μετά τις εκτεταμένες επιχειρήσεις της ICE (Υπηρεσίας Τελωνείων και Μετανάστευσης) και την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναπτύξει Εθνοφρουρά στους δρόμους της Καλιφόρνιας. Το περιστατικό εξελίσσεται σε μια ακόμα βαθιά πολιτική

Rthess

Επικαιρότητα

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

8.6.202512:40

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή