Το ζητούμενο, υπογράμμισε ο κ. Συρίγος, είναι πώς μπορεί να υπάρξει εκεχειρία άμεσα και πώς μπορεί να υπάρξει μία μόνιμη ειρήνευση. “Είχαμε μία πασχαλινή αλλά αμέσως μετά άρχισαν πάλι οι συγκρούσεις” ανέφερε.
“Οι ΗΠΑ κατέθεσαν μία πρόταση λέγοντας περίπου πάρτε την ή παύω να ασχολούμαι”, ζητώντας την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην χερσόνησο της Κριμαίας. “Εδώ υπάρχει τεράστιο πρόβλημα από πλευράς Ζελένσκι” σημείωσε. Παράλληλα οι Ρώσοι ζητούν ειδικό καθεστώς για το 20% του ουκρανικού εδάφους… το μέγα ζητούμενο, σημείωσε ο κ. Συρίγος, είναι ποιος θα ασκεί την κυριαρχία σε αυτά τα εδάφη και “εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα”.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε φοβερή αμηχανία
“Από τη μία μεριά δεν θέλουν (Ευρωπαίοι) να δεχθούν τις προτάσεις της Αμερικής, από την άλλη μεριά όταν η Αμερική έπαψε να προσφέρει τη βοήθειά της στην Ουκρανία από πλευράς πληροφοριών, πριν από έναν μήνα περίπου, στην Ουκρανία κόντεψε να διαλυθεί το μέτωπο. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν αυτά τα κενά και το ξέρουν. Γι’ αυτό βρίσκονται σε κατάσταση αμηχανίας. Δεν μπορούν να δεχθούν τη θέση των ΗΠΑ αλλά δεν έχουν κάτι να αντιπροτείνουν” ανέφερε ο κ. Συρίγος.
Δύσκολες ισορροπίες για την ελληνική πλευρά
Πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή των κρατών της επόμενης φάσης, χωρίς όμως να διαταράξουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ.
“Στους Αμερικανούς θα τονίζουμε τη σημασία μας ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και με τους Ευρωπαίους πρέπει να συνεννοηθούμε πως θα κινηθούμε την επόμενη ημέρα. Είναι δύσκολες ισορροπίες” υπογράμμισε.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.