Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη χώρα μας, τη βία των ανηλίκων και την εκπαίδευση, μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη η Άννα Διαμαντοπούλου.
Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην κυβερνοασφάλεια σύμφωνα με τη Eurostat.
Μετά τον covid έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα, παραδέχθηκε αλλά αλλού έχουν γίνει «άλματα» σημείωσε. «Η χώρα μας το 2018 ήταν τρίτη από το τέλος στο τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού και σήμερα είμαστε δεύτεροι από το τέλος», είπε σύμφωνα με τον σχετικό ευρωπαϊκό δείκτη.
«Προχωρήσαμε αλλά οι άλλοι κάνουν άλματα» σημείωσε και ανέφερε ότι μόνο το 45% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχουν μία μορφή ψηφιακή προσέγγισης, π.χ υπολογιστή, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι πάνω από 75%.
@radiothessaloniki945 RThess.gr – Η Άννα Διαμαντοπούλου στον Στέφανο Διαμαντόπουλο #rthess #θεσσαλονικη #thessaloniki #tiktokgreece #greektiktok #news ♬ original sound – RThess.gr
Βία ανηλίκων – Γονείς, σχολείο, διαδίκτυο
«Η βία στην εφηβεία είναι διεθνές φαινόμενο» ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου . Ο κ. Σκέρτσος δήλωσε ότι έχουν εφαρμόσει 138 πολιτικές και μέτρα. Αν είναι τόσο πολλές αυτές οι πολιτικές από το ’19 μέχρι σήμερα, πρέπει να αξιολογηθούν. Αρκετά επιφανειακό όλο αυτό» σημείωσε.
Η κ. Διαμαντοπούλου εστίασε σε τρεις βασικούς πυλώνες για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Γονείς, σχολείο και διαδίκτυο.
Οι σχολές γονέων, είπε, είναι τόσο σημαντικές όσο είναι το σχολείο. Σήμερα δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους γιατί η εφηβεία σήμερα είναι τελείως διαφορετική από την δική τους εφηβεία, σημείωσε.
Για τα σχολεία επισήμανε την ανάγκη εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. « Η δυσκολία να σταθούν στην τάξη είναι χωρίς προηγούμενο ακόμα και στο δημοτικό» σημείωσε.
Αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του διαδίκτυο και η επιρροή στα παιδιά. Δεν μπορεί, είπε, ένα παιδάκι 2,5 ετών να έχει μπροστά του tablet καθώς στην εφηβεία του θα είναι απόλυτα εξαρτημένο.
Πρέπει να επενδύσουμε στα Επαγγελματικά σχολεία
Τα τεχνικά λύκεια στη χώρα έχουν φύγει τελείως από τον προορισμό τους. «Πολλά είναι ζούγκλα» και υποβαθμίζεται ο ρόλος τους.
Έχουμε 300.000 κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και τα τεχνικά επαγγέλματα γίνονται τα πιο καλοπληρωμένα. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα, είναι τρεις οι ενότητες των επαγγελμάτων που την επόμενη 10ετία θα είναι στην πρώτη γραμμή.
Τα ψηφιακά τεχνικά, τα πράσινα τεχνικά και οι φροντιστές (φροντίδα ανθρώπων) .
«Τα τεχνικά λύκεια είναι νούμερο 1 για την ανάπτυξη της χώρας, έπρεπε να πούμε ότι κλείνουν και ξανανοίγουν από την αρχή. Χρειάζονται νέες ειδικότητες. Στα πράσινα επαγγέλματα το 75% είναι τεχνικά και δεν έχουμε ούτε ένα, σε μία εποχή που αυτό θα ζητάμε».
Πρέπει να γίνει καμπάνια για το πόσο σημαντικά είναι τα τεχνικά επαγγέλματα, υπογράμμισε.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.