Υπάρχει δίπλα μας μία μεγάλη απειλή που λέγεται Τουρκία και αυτή η απειλή γιγαντώνεται. Υπάρχει μία υποτίμηση του κινδύνου αυτού, την ίδια στιγμή που οι διεκδικήσεις από την πλευρά της γείτονς κάθε άλλο παρά μειώνονται, υπογράμμισε ο κ. Βαληνάκης. “Πίσω από την ηρεμία υπάρχει μία επαπειλούμενη φουρτούνα” τόνισε.
Σε ότι αφορά τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνησης, ο κ. Βαληνάκης έκανε λόγο για ένα θετικό βήμα, ωστόσο υπενθύμισε ότι αυτό θα έπρεπε να είχε κατατεθεί από το 2021. “Ο χάρτης συνιστά ένα βήμα μπροστά αλλά είναι άτολμο” ανέφερε εξηγώντας ότι ο χάρτης αυτός “είναι πιο πίσω από τον χάρτη που η ίδια η Ε.Ε έχει δημοσιεύσει και είναι ο λεγόμενος χάρτης της Σεβίλλης”.
Επίσης ένα ακόμα σημείο ατολμίας, σύμφωνα με τον κ. Βαληνάκη, είναι το γεγονός ότι στο χάρτη δεν εμφανίζεται πουθενά η λέξη ΑΟΖ ως διεκδίκηση παρά μόνο υφαλοκρηπίδα, “που σημαίνει ότι έμμεσα παραιτείσαι έτσι από αυτό που λέμε τη θαλάσσια στήλη πάνω από την υφαλοκρηπίδα”.
Παράλληλα επισήμανε ότι η Τουρκία έχει θέσει ανοιχτά ζήτημα εδαφικό με την Ελλάδα. “Διεκδικεί 160 νησιά στο ανατολικό Αιγαίο, αρχικά μιλάμε για μικρονήσια, πολλά όμως από αυτά κατοικημένα και επεξέτεινε τα τελευταία χρόνια τις διεκδικήσεις της και στα μεγάλα νησιά” τόνισε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.
Μπορείτε να ακούσετε παρακάτω τη συνέντευξη του κ. Βαληνάκη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στον Στέφανο Διαμαντόπουλο:
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.