Στα μέτρα για τον περιορισμό της βίας στα πανεπιστήμια που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη, την Παρασκευή στη σύνοδο των πρυτάνεων αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Διαβάστε επίσης: Σ. Ζαχαράκη: Προθεσμία για ελεγχόμενη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια μέχρι τέλος του χρόνου
Σταχυολόγησε σε επτά τα θέματα:
«Α) το πρώτο μέτρο αφορά στην υποχρέωση κάθε ΑΕΙ να συγκροτήσει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας ένα και μόνο πειθαρχικό συμβούλιο, την άμεση έναρξη της πειθαρχικής δίωξης χωρίς περιθώρια καθυστέρησης και την ολοκλήρωσή της διαδικασίας εντός δύο μηνών, με δυνατότητα παράτασης μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Β) αυτοδίκαιη αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας για δύο χρόνια σε περιπτώσεις ποινικής δίωξης για πράξεις βίας κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας ή για σημαντική καταστροφή εγκαταστάσεων, καθώς και αυτοδίκαιη διαγραφή σε περίπτωση αμετάκλητης ποινικής καταδίκης.
Γ) πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις για Πρυτάνεις και μέλη ΔΕΠ που δεν ασκούν τις υποχρεώσεις τους, καθώς και αυτόματες συνέπειες όταν παραβιάζονται θεσμοθετημένες προθεσμίες.
Δ) υποχρέωση άμεσης κατάρτισης και επικαιροποίησης, έως το τέλος Ιουλίου, όλων των Σχεδίων Ασφαλείας με έγκριση από αρμόδια επιτροπή. Επιπλέον, άμεσα θα καταρτιστούν εσωτερικοί κανονισμοί και θα δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Φαινομένων Βίας στο Υπουργείο, ενώ θα ενεργοποιηθεί και θα στελεχωθεί πλήρως η Μονάδα Ασφαλείας και Προστασίας κάθε ΑΕΙ.
Ε) υποχρεωτική χρήση της ακαδημαϊκής ταυτότητας ως μέσου ελέγχου εισόδου και εξόδου κατά προτεραιότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους των ΑΕΙ στα μεγάλα αστικά κέντρα. Επίσης, προβλέπεται εγκατάσταση και λειτουργία κατάλληλων τεχνολογικών συστημάτων καταγραφής πρόσβασης, ως αναπόσπαστο τμήμα του συνολικού πλαισίου πρόληψης. Στ) θέσπιση ειδικού ποινικού πλαισίου για την πανεπιστημιακή βία, κατά τα πρότυπα της αθλητικής και της ενδοοικογενειακής βίας, με εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων κατά απόλυτη προτεραιότητα.
Ζ) σε περίπτωση αποδεδειγμένης φθοράς ή καταστροφής πανεπιστημιακής περιουσίας από φοιτητή, ο δράστης θα καλείται να αποκαταστήσει τη ζημία και σε περίπτωση μη καταβολής, η οφειλή βεβαιώνεται και θα διαβιβάζεται για είσπραξη στην Εφορία».
«Σε αυτή τη μάχη θέλουμε να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα»
Στο σημείο αυτό ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «οι εγκληματικές πράξεις στα Πανεπιστήμια δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές από κανέναν. Αναγνωρίσαμε πως η βαριά εγκληματικότητα που λυμαίνεται -σε πολλές περιπτώσεις- ορισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα, χρειαζόταν αυστηρότερα μέτρα για να αντιμετωπιστεί και αυτό θα συμβεί με την αγαστή συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών.
Σε αυτή τη μάχη θέλουμε να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα: Πολιτεία και Πρυτανικές αρχές, με στόχο την προστασία των πολιτών, την ευνομία στα Πανεπιστήμια και την υπεράσπιση των ακαδημαϊκών ελευθεριών. Σήμερα, που μετά από δεκαετίες στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν χάρη στη νομοθέτηση αυτής της κυβέρνησης άβατα και οι καταλήψεις στις σχολές εκκενώνονται, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάποιες νοσηρές μειοψηφίες να εκμεταλλεύονται ιδεοληψίες μιας άλλης εποχής και να τις χρησιμοποιούν σαν “κουκούλα” για την εγκληματική τους δραστηριότητα και με τις πρωτοβουλίες αυτές θα επικαιροποιηθεί, θα θωρακιστεί και θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά το νομοθετικό πλαίσιο».
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.