RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Τα βραβεία του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Τα βραβεία του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

13/11/202308:25

Τα βραβεία του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στην ταινία «ANIMAL» της Σοφίας Εξάρχου το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος

Τα βραβεία του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Γράφει RTHESS NEWSROOM

 

Σε μια ζεστή, φιλική και συγκινητική ατμόσφαιρα απονεμήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 12 Νοεμβρίου, τα βραβεία του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Γ΄. Καθώς το σινεμά όλο αλλάζει, το Φεστιβάλ άλλαξε φέτος και τον τρόπο που δίνει τα βραβεία του, πραγματοποιώντας την απονομή στην Αποθήκη Γ΄, στο φως της ημέρας και με μια πιο παρεΐστικη διάθεση. Ήταν ένα μεσημέρι διαφορετικό από τα άλλα, στο οποίο βρεθήκαμε όλοι μαζί για να γιορτάσουμε τις ταινίες, τους δημιουργούς και την τέχνη του κινηματογράφου. Παρουσιαστής της τελετής ήταν ο Βασίλης Τερζόπουλος, συνεργάτης του ελληνικού προγράμματος του Φεστιβάλ.

 

Μέσα σε δέκα μέρες, το Φεστιβάλ έζησε συναρπαστικές πρεμιέρες, υποδέχτηκε αγαπημένους προσκεκλημένους, ανάμεσα στους οποίους τη Μόνικα Μπελούτσι, τον Αλεξάντερ Πέιν, τον Τζέρεμι Ποντέσουα και τον Νίκο Περάκη, ενώ είχε τη χαρά να έχει ως ambassador της Αγοράς, την πολυαγαπημένη Χάρις Αλεξίου.

Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από την Ντιάνα Έλμπαουμ (παραγωγός), τον Ντίτερ Κόσλικ (πρώην διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, δημοσιογράφος) και την Ελίνα Ψύκου (σκηνοθέτρια, παραγωγός).

Η Ντιάνα Έλμπαουμ ευχαρίστησε από το πόντιουμ τους συντελεστές του Φεστιβάλ για την εξαιρετική εμπειρία της διοργάνωσης και τόνισε πόσο σημαντική είναι η δουλειά των γυναικών σκηνοθετριών. «Θα θέλαμε να συστήσουμε στο Φεστιβάλ να μετονομάσει τον Χρυσό Αλέξανδρο σε Αλεξάνδρα», είπε αναφερόμενη στο φετινό βραβείο η Ντιάνα Έλμπαουμ.

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος», το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, απονεμήθηκε από την Ελίνα Ψύκου. «Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενη που μετά από 30 χρόνια ο Χρυσός Αλέξανδρος πηγαίνει ξανά σε ελληνικό φιλμ, η τελευταία φορά ήταν το 1993 (σ.σ. Απ’ το χιόνι του Σωτήρη Γκορίτσα)», είπε η Ελίνα Ψύκου. Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος» απονέμεται στην ταινία:

ANIMAL της Σοφίας Εξάρχου, Ελλάδα-Αυστρία-Ρουμανία-Κύπρος-Βουλγαρία, 2023

Η παραγωγός Μαρία Δρανδάκη είπε, παραλαμβάνοντας το βραβείο: «Θέλω να ευχαριστήσω ξανά το Φεστιβάλ για την υπέροχη φιλοξενία, την επιτροπή -είναι σπουδαία η βράβευση από τους τρεις αυτούς ανθρώπους. Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη χαρά είναι να βραβεύεσαι στο διεθνές τμήμα ενός φεστιβάλ που είναι της χώρας σου. Ήταν μια τεράστια περιπέτεια αυτή η ταινία, είχε απίστευτα πάνω-κάτω και πολλούς διαβολικούς ανθρώπους που προσπάθησαν να την εμποδίσουν, αλλά είχε και πάρα πολλά θετικά. Είχε όλη αυτή την ομάδα που είδατε στο Ολύμπιον και τη Σοφία Εξάρχου, που με αστείρευτη ενέργεια έφερε σε πέρας αυτό το τιτάνιο έργο. Θέλω, φυσικά, να τους ευχαριστήσω όλους. Η ταινία θα βγει στη διανομή τον Ιανουάριο και εύχομαι να αγκαλιαστεί από το κοινό όπως έγινε και εδώ».

Η Σοφία Εξάρχου είπε, παραλαμβάνοντας το βραβείο: «Ευχαριστώ το Φεστιβάλ για αυτή την εμπειρία. Ευχαριστώ την επιτροπή για την τιμή που μου έκανε να μου δώσει το βραβείο. Θέλω να το αφιερώσω σε όλους μου τους συνεργάτες, τους παραγωγούς, τους συντελεστές που ήταν πολύτιμοι και με βοήθησαν να κάνω την ταινία. Είμαι πολύ χαρούμενη και συγκινημένη που παίρνω αυτό το βραβείο εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στο πιο αγαπημένο μου φεστιβάλ στον κόσμο, εδώ που έρχομαι τόσα χρόνια για να βλέπω ταινίες και να μαθαίνω σινεμά, πριν καν τολμήσω να πω στον εαυτό μου ότι θέλω να κάνω κι εγώ ταινίες».

Το σκεπτικό της επιτροπής:
Η επιτροπή εντυπωσιάστηκε από το Animal και από τη μη στερεοτυπική απεικόνιση ενός ελληνικού νησιού το καλοκαίρι, καθώς και των αθέατων καλλιτεχνών που βρίσκονται εκεί για να ψυχαγωγούν τους τουρίστες. Αυτή η πολυφωνική ταινία συμπυκνώνει το συναίσθημα του να βρίσκει κανείς την αίσθηση της οικογένειας, την αγάπη, μα πάνω απ’ όλα τη λύπη

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

22.5.202516:15

  Από σήμερα το πρωί 22/5, συνεργεία εργάζονται εντατικά για τη διαμόρφωση του χώρου, στην Καμάρα, στη Θεσσαλονίκη για το «Άλμα επί κοντώ» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Μαΐου, μετατρέποντας την Αψίδα του Γαλερίου σε υπαίθριο στάδιο. Η Αντιδήμαρχος

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

22.5.202515:20

  Σε μια σημαντική πράξη ενίσχυσης της πανεπιστημιακής κοινότητας, η Οικογένεια Λάτση προχώρησε στη δωρεά ακινήτου στο ΑΠΘ, με στόχο τη στέγαση του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών, στη Θεσσαλονίκη. Το ΑΠΘ και οι Πρυτανικές Αρχές είχαν μία πολυετή

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

22.5.202512:33

  Το 9ο Αυτοοργανωμένο Pride στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη ξεκινήσει από τις 17 Μαίου και θα διαρκέσει έως τις 24 Μαίου. Θα κορυφωθεί το Σάββατο 24 Μαίου με συγκέντρωση στις 17.00 στο άγαλμα Βενιζέλου και Πολύχρωμη Πορεία Ελεύθερης Έκφρασης στις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

22.5.202511:47

  Σπουδαία νέα για τους φανς του θρυλικού συγκροτήματος καθώς οι Metallica θα επιστρέψουν στην Ελλάδα για μια μεγάλη συναυλία το 2026. Aνακοίνωσαν τις συναυλίες στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του (M72 World Tour), το 2026 και η Ελλάδα συγκαταλέγεται

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

22.5.202510:46

  To Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός στη Θεσσαλονίκη, για ενδέκατη συνεχή χρονιά θα φιλοξενήσει κορυφαίες παραστάσεις και συναυλίες σε όλες τις σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Από τον Ιουνίου έως και τον Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Δάσους, στο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

21.5.202523:10

  🎙 Μιλήσαμε με τον Γιώργο Καζαντζή στην εκπομπή «Μαζί για Όλα» με την Πέτρα Καρυώτη, στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, για τη δύναμη της μουσικής, τη σημασία της προσφοράς και τις αναμνήσεις που γεννούν οι νότες. 👉 🎧 Ακούστε ολόκληρη τη

Rthess

Επικαιρότητα

ΕΛΛΑΔΑ

22.5.202518:31

AUTO MOTOSPORTS

22.5.202517:55

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή